REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Energetikos grupės „Lietuvos energija“ elektros ir dujų skirstymo bendrovei „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) ketinant atsisakyti visuomeninio elektros tiekėjo veiklos, Energetikos ministerijos atstovai sako, kad buitiniams vartotojams dėl pertvarkos kiek sumažėtų elektros kaina, o ESO liktų garantinis tiekimas, įmonė galėtų susitelkti į infrastruktūros priežiūrą. Nepriklausomas ekspertas mano, kad apskritai atsisakyti visuomeninio tiekimo paslaugos šalyje galima būtų tik tolimoje ateityje.

Energetikos grupės „Lietuvos energija“ elektros ir dujų skirstymo bendrovei „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) ketinant atsisakyti visuomeninio elektros tiekėjo veiklos, Energetikos ministerijos atstovai sako, kad buitiniams vartotojams dėl pertvarkos kiek sumažėtų elektros kaina, o ESO liktų garantinis tiekimas, įmonė galėtų susitelkti į infrastruktūros priežiūrą. Nepriklausomas ekspertas mano, kad apskritai atsisakyti visuomeninio tiekimo paslaugos šalyje galima būtų tik tolimoje ateityje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Energetikos ministerija parengė Elektros energijos įstatymo pataisas, numatančias pertvarkyti ESO veiklas. Pasak viceministro Egidijaus Purlio, buitiniams vartotojams esminių pokyčių neturėtų patirti, tačiau paslaugos jiems gali kiek atpigti.

REKLAMA

„Vartotojams iš principo nesikeičia niekas (...) gali dėl efektyvesnės priežiūros ar geresnės, teisingesnės sąnaudų išskyrimo tvarkos koreguotis kainos, mažėti“, – BNS sakė E. Purlys.

Tačiau energetikos ekspertas Jonas Urbanavičius teigia, kad vien ESO veiklų atskyrimas nesumažins kainų vartotojams.

„Vienas iš tikslų, dėl ko visi šie paketai (ES energetikos paketai – BNS) buvo priimti, tai mažinti kainas (...) Vien tas atskyrimas pats savaime labai daug neduoda ir reikia žiūrėti, kiek tas gali prisidėti prie kitų priemonių“, – BNS sakė J. Urbanavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak ministerijos, pataisas paskatino ES Trečiojo energetikos paketo įgyvendinimas, skaidrinant skirstomųjų tinklų operatoriaus veiklą ir išgryninant valstybės reguliuojamas veiklas.

Elektros tiekėjo veiklą gali perimti kita įmonė

Pasak „Lietuvos energijos“ valdybos nario Dominyko Tučkaus, priėmus įstatymo pataisas, bus apsispręsta dėl veiklų atskyrimo modelio, tuomet paaiškės, ir kokiai įmonei bus perduotas visuomeninis elektros tiekimas.

„Visuomeninio tiekimo veikla (...) iškeliautų į vieną iš „Lietuvos energijos“ grupės įmonių. Dabar tiksliai pasakyti, į kurią, mes negalėtume, sulauksime visų pirma teisės aktų pakeitimų“, – BNS teigė D. Tučkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Energetikos viceministras E. Purlys teigia, kad pertvarkos būdas ir rezultatas priklausys nuo „Lietuvos energijos“ ir ESO sprendimų.

„Siūlomi teisės aktai leidžia abu modelius – ir išgryninti veiklas, nekuriant įmonių, jų neskaidant, bet tuo pačiu leidžia ir turėti atskiras įmones (...). Įstatymo pataisų pagrindinis tikslas – išgryninti veiklas ir suteikti galimybę pasirinkti vieną ar kitą modelį“, – BNS sakė viceministras.

Pasak jo, ESO liktų garantinio tiekimo funkcija.

„Visuomeninis tiekimas yra už Kainų komisijos nustatomas kainas tiekti elektros energiją visiems gyventojams. (...) Garantinis tiekimas yra ta veikla, kuri vykdoma, jeigu nepriklausomi tiekėjai dėl kažkokių priežasčių negali ar nevykdo savo pareigų tiekti elektros energiją vartotojams“, – aiškino viceministras.

REKLAMA

D. Tučkus sakė, kad pertvarka leis ESO susitelkti į infrastruktūros priežiūrą, plėtrą, vartotojų prijungimą.

„Tai iš esmės susiję su Europos Sąjungos teisės aktais (...) Nėra įprastinė veikla skirstymo operatoriams Europoje užsiimti dar ir tiekimo veikla. Jeigu būtų priimti teisės aktai, tai tos veiklos būtų atskirtos (...) Privalumas tas, kad ESO galės koncentruotis į jų pagrindinę veiklą, tai yra, į optimalią ir efektyvią infrastruktūros priežiūrą“, – BNS sakė D. Tučkus.

Pasak jo, veiklų išgryninimas „faktiškai niekaip nepaveiks ESO pelningumo“.

Pertvarka dar nereiškia rinkos liberalizavimo

Iki 2020-ųjų planuojant visiškai liberalizuoti elektros rinką Lietuvoje ir buitiniams vartotojams leisti pasirinkti elektros tiekėjus, D. Tučkus teigė, kad visuomeninio tiekimo veiklos atskyrimas dar nereiškia rinkos liberalizavimo, nes visuomeninio tiekimo veikla yra reguliuojama.

REKLAMA

E. Purlys teigė, kad pirminis veiklų atskyrimo tikslas nėra rinkos liberalizavimas, bet gali jam pasitarnauti.

„Pirminis tikslas yra išgryninti tas veiklas ir nustatyti toms įmonėms pareigas vykdyti savo funkcijas, kurias iš tikrųjų ir turėtų vykdyti. Tačiau šitas pakeitimas visiškai netrukdys įgyvendinti ir liberalizavimo rinkos, gal netgi ir palengvins ir padės tą liberalizavimą efektyviau ir paprasčiau įgyvendinti. Tačiau pirminiai tikslai yra kiti“, – teigė E. Purlys.

Pasak J. Urbanavičiaus, kol kas negalima prognozuoti, kada Lietuvoje gali būti atsisakyta visuomeninio elektros tiekimo paslaugos, bet veikiausiai tai bus tik tolimoje ateityje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Labai tolimoje ateityje, kai fundamentaliai pasikeis energetikos sektorius ir išaugs galimybės ar naudojimas autonominių energijos šaltinių ir kaupimo, tai nebent tik tuomet, bet artimiausiu metu nematyčiau tam prielaidų (...) Kalbame ir apie tai, kad gyventojai gamins, bus įdiegti išmanieji tinklai (angl. „smart grid“) ir bus galimybė jais naudotis, – čia kalbu ne tik apie Lietuvą, bet visą Europos Sąjungą. Iš esmės, kai visa ES bus vienas tinklas“, – teigė J. Urbanavičius.

Įstatymo pataisos – iki liepos

Planuojama, kad ministrų kabinetas įstatymo pataisoms pritars pavasarį, o iki liepos jas turėtų palaiminti ir Seimas.

REKLAMA

„Dabar derinama su visais suinteresuotais subjektais, planuojame pateikti Vyriausybei svarstyti, pritarus Vyriausybei tiems pakeitimais, būtų teikiama Seimui priėmimui (...) Mes planuotume, kad kovą-balandį galėtų pritarti Vyriausybė, o birželį ar anksčiau galėtų ir Seimas priimti tą įstatymą“, – BNS teigė E. Purlys.

Apie ketinimus nuo skirstymo veiklos atskirti visuomeninį elektros tiekimą ESO pranešė pernai liepą. Šiuo metu ESO skirsto elektrą ir dujas buitiniams vartotojams Kainų komisijos nustatytomis kainomis.

Dujų tiekimo veikla užsiima „Lietuvos dujų tiekimas“, o elektros – „Energijos tiekimas“.

Kainų komisijos duomenimis, visuomeninio elektros tiekimo licencijas turi ESO, „Achema“, „Lifosa“, „Akmenės cementas“, „Dirbtinis pluoštas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų