REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasak Rusijos diplomatijos vado, Vašingtonas rengia karines pratybas Europoje su tikslu parengti NATO šalis galimam taktinio branduolinio ginklo panaudojimui prieš Rusiją.

Pasak Rusijos diplomatijos vado, Vašingtonas rengia karines pratybas Europoje su tikslu parengti NATO šalis galimam taktinio branduolinio ginklo panaudojimui prieš Rusiją.

REKLAMA

Ženevoje viešinčio ministro teigimu amerikiečių kariai ruošia kolegas iš Europos šalių taktinio branduolinio ginklo panaudojimui Rusijoje. Jo teigimu, JAV nestrateginio arsenalo dislokavimas Europoje kertasi su branduolinio nusiginklavimo procesu.

Ministras taip pat papasakojo, kad „bendrose branduolinėse misijose“ dalyvauja NATO šalys, kurios neturi branduolinio ginklo, ir kurių metu „dalyvaujama amerikiečių suplanuotame nestrateginių branduolinių atsargų panaudojime bei gaunami atitinkami įgūdžiai“. Pasak S. Lavrovo, Vašingtonas tokiu būdu ruošia Europos kariuomenes taktinio branduolinio ginklo panaudojimo prieš Maskvą atvejui.

S. Lavrovas skundėsi, kad Rusija neturi dislokuotų taktinių ginklų (už savo teritorijos ribų), o JAV arsenalas Europoje – „aiškiai agresyvi pozicija“.

REKLAMA
REKLAMA

JAV analitikų iš „HKO Nuclear Threat Initiative“ 2017 vasario duomenimis, penkių NATO šalių teritorijose yra dislokuota apie 150 taktinių bombų B61. JAV kariuomenė rengiasi savo branduolinio potencialo atnaujinimui, kurio pradžia numatyta 2024-aisiais.

REKLAMA

Viena iš karinių bazių, kur yra dislokuotas taktinis branduolinis ginklas, yra Belgijoje, apie 100 kilometrų nuo Briuselio, 2016-aisiais rašė „Vice News“. Leidinio duomenimis, šioje bazėje buvo apie 20 vienetų B61. Taip pat taktinis branduolinis ginklas yra dislokuotas Nyderlanduose, Vokietijoje, Italijoje ir Turkijoje. 1971 metais, Šaltojo karo įkarštyje, Europos teritorijoje buvo dislokuota apie 7,3 tūkst. taktinio branduolinio ginklo vienetų.

Rusija taip pat daugelį metų prieštarauja JAV gynybinių priešraketinių sistemų išdėstymui Rytų Europoje, teigdama, kad tai kelia grėsmę jos saugumui. Nepaisant NATO ir JAV atstovų užtikrinimo, kad priešraketiniai įrenginiai yra grynai gynybinio pobūdžio ir skirti grėsmei nuo Irano pašalinti, Rusijos atstovai įsitikinę, kad tai yra skirta neutralizuoti šios šalies karinį-branduolinį potencialą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų