REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
B. Dekanidzė ir „Vilniaus brigados“ aplinkos žmonės Istorinis archyvas

Nors iki pat 1993-ųjų atrodė, kad „Vilniaus brigada“ siautėja be jokio teisėsaugos pasipriešinimo, taip toli gražu nebuvo.

Nors iki pat 1993-ųjų atrodė, kad „Vilniaus brigada“ siautėja be jokio teisėsaugos pasipriešinimo, taip toli gražu nebuvo.

REKLAMA

Pareigūnai taip pat nesėdėjo sudėję rankų. Taip, jų veiksmus apsunkino „Vilniaus brigados“ įtaka ir dėl to atsiradusi nukentėjusiųjų baimė.

Bet tam tikri veiksmai „Vilniaus brigados“ narių atžvilgiu, vis dėlto, buvo atliekami. Apie tai galima rasti informacijos įvairiuose tų laikų dienraščiuose. Šįkart daugiausia remiamės kriminalinių naujienų laikraščio „Akistata“ archyvais.

Sulaukė įžūlius reketininkus

1993-ųjų lapkričio 15 dieną Vilniuje prie „Žalgirio“ parduotuvės privažiavus keturiems prabangiems automobiliams, iš jų išlipo septyni augaloti vyrai. „Vilniaus brigados“ nariai buvo tiek suįžūlėję, kad iš vieno prievartaujamo verslininko „duoklės“ pinigus sugalvojo paimti vidury baltos dienos – 14 valandą.

Čia jie buvo sulaikyti civiliais drabužiais apsirengusių, vilkinčių neperšaunamomis liemenėmis ir automatais ginkluotų pareigūnų. 25-erių Rimantas Čižikas (buvęs kikbokso čempionas) dar bandė parodyti „kovinę pozą“, tačiau netrukus pamatęs, kad prieš automatą priešintis beprasmiška, taip pat buvo paguldytas ant grindinio.

REKLAMA
REKLAMA

Pas kitą sulaikytąjį Anatolijų Maniutą rastas pistoletas. Kiti sulaikytieji – sporto klubo treneris Aleksandras Kiseliovas, vienos įmonės direktoriaus pavaduotojas Igoris Maskaliovas, beisbolo treneris Algis Petkevičius, vienos įmonės vairuotojas Igoris Vojevodinas bei kazachstanietis Olegas Maskaliovas.

REKLAMA

Visi sulaikytieji, vienaip ar kitaip, buvo susiję su sportu. Keturiuose automobiliuose buvo aptikti satelitiniai telefono aparatai. Kadangi, kaip jau minėta, „Vilniaus brigada“ turėjo daug pažinčių su įtakingais teisėtvarkos pareigūnais, manyta, jog ši pareigūnų operacija, blokuojant beveik visą kvartalą, bus viso labo tik „mažas nesusipratimas“.

Po trijų sulaikymo parų nusikaltėlių draugai su gėlėmis ir šampanu nekantriai laukė prie Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo. Tačiau savo draugelių laukiantieji taip ir neišvydo – taip lengvai, pasirodo, iš Lukiškių neišeinama.

REKLAMA
REKLAMA

Smūgiai dar kelioms gaujoms

1993-ųjų pabaigoje sostinės policija sudavė smūgius „Malyšų“, „Udavų“, dar vadinamų „Smaugliais“, „Sportininkų“ gaujoms. Įdomiausiai buvo sulaikytas „Mogilos“ vadeiva Vytas Misiūnas-Mogila.

Iš pradžių pareigūnai sulaikė šios gaujos „torpedas“: J. Samuščenkovą, V. Samuščenkovą-Červiaką, V. Filipovičių-Filią, A. Karlo bei A. Gudalevičių-Gudalą. Šie augaloti banditai Savanorių prospekte iš kiekvieno kiosko, nepriklausomai nuo to, kokia būdavo jų prekių apyvarta, reikalaudavo sumokėti duoklę, teigdami, jog juos siuntęs Mogila.

Pačio bandito ilgai ieškoti nereikėjo – policijos pareigūnai jo iš karto sulaikius negalėjo apklausti, mat teko kviesti medikus. Šešias valandas Mogila gulėjo paslikas, mat buvo padauginęs alkoholio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitas rimtas smūgis „brigadininkams“ buvo žinia, kad sulaikyti „Žilojo“ gaujos reketininkai. Iš daugiau nei 50 automobilių pardavėjų „Žilojo“ gaujos banditai Michailas Androsiukas ir Jurijus Kudimovas nuolat imdavo „mokesčius“. Tai „brigadininkams“ reiškė rimtus nuostolius.

B. Dekanidzės sulaikymas

Bene didžiausia „Vilniaus brigados“ netektis buvo tuomet 31-erių B. Dekanidzės sulaikymas Rygoje. Jis, kaip ir kiti jo sėbrai (I. Tiomkinas, I. Achremovas, V. Slavinskis), buvo kaltinamas žurnalisto Vito Lingio nužudymo organizavimu.

Už žurnalisto nužudymo organizavimą bei kitus nusikaltimus 1994 metų lapkričio 10 dieną B. Dekanidzė buvo nuteistas išimtine – mirties – bausme. Taip pat konfiskuotas jo turtas. B. Dekanidzės malonės prašymas buvo atmestas. Galiausiai mirties bausmė (sušaudant) buvo įvykdyta.

Tai buvo lemtingas žingsnis „Vilniaus brigados“ egzistavime. Po to, nuosprendžius dėl įvairių nusikaltimų vienas po kito išgirdo ir kiti gaujos nariai. Bet toli gražu ne visi iki šiol dienas leidžia už grotų. Pavyzdžiui, dėl žurnalisto V. Lingio nužudymo nuteistas Igoris Achremovas į laisvę išėjo dar 2012-siais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų