REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
16
Šiaurės Korėja (nuotr. SCANPIX)

Šiaurės Korėja siunčia į Siriją įrangą, kuri gali būti naudojama gaminti cheminiams ginklams. Tokią informaciją teikia Jungtinių Tautų ekspertai. Siuntinių sąraše – rūgščiai atsparios plytelės, vožtuvai ir vamzdžiai, rašo BBC.

16

Šiaurės Korėja siunčia į Siriją įrangą, kuri gali būti naudojama gaminti cheminiams ginklams. Tokią informaciją teikia Jungtinių Tautų ekspertai. Siuntinių sąraše – rūgščiai atsparios plytelės, vožtuvai ir vamzdžiai, rašo BBC.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tvirtinama, kad Šiaurės Korėja neteisėtai siuntė įrangą į Siriją. Daugiausiai dėmesio sulaukė ne korozijai atsparūs vožtuvai ir termometrai, bet karščiui ir rūgščiai atsparios plytelės, kurios gali būti naudojamos vietose, skirtose cheminio ginklo gamybai.

REKLAMA

Į Siriją iš Šiaurės Korėjos per Kinijos kompaniją išsiųstos net 5 siuntos nuo 2016 metu pabaigos iki 2017 metų pradžios, rašo „Wall Street Journal“. Tai, tikėtina, yra dalis didesnio pervežimo, kuris trunka jau kelerius metus.

Mokslinių studijų ir tyrimų centras, žinomas kaip Sirijos valdžios agentūra, už siuntas tariamai mokėjo Šiaurės Korėjai per kitas kompanijas.

Raportas, kurį parengė Jungtinių Tautų ekspertai, parengtas vertinant Šiaurės Korėjos elgesį pagal Jungtinių Tautų rezoliucijas.

REKLAMA
REKLAMA

Dar neišplatintame Jungtinių Tautų raporte taip pat tvirtinama, kad Pchenjano raketų specialistai buvo pastebėti Sirijos ginklų gamybos vietose, praneša New York Times“.

Tokie pareiškimai pasirodė po to, kai pranešta, jog Sirijos pajėgos vėl panaudojo chlorino dujas. Tokia informaciją Sirijos valdžia neigia.

Vykdomas tyrimas

2017 metų rugsėjo mėnesį paviešintame raporte ekspertai jau pranešė tiriantys uždraustų cheminių medžiagų bei balistinių raketų ir konvencinių ginklų judėjimą tarp Sirijos ir Šiaurės Korėjos. Pranešama, kad dvi Jungtinių Tautų narės sulaikė Sirijai skirtas siuntas – įtarta, kad tai buvo Šiaurės Korėjos pagrindinio ginklų eksportuotojo siunčiamos prekės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jungtinių Tautų atstovas Stephane'as Dujarricas neatsakė, ar aptariamas raportas bus publikuojamas, tačiau „The New York Times“ situaciją trumpai pakomentavo.

„Manau, kad pagrindinė viską apjungianti žinia yra ta, kad visos Jungtinių Tautų šalys narės prisiima pareigą ir atsakomybę tvirtai laikytis įvestų sankcijų“, - sakė S. Dujarricas.

Sirijos valdžia tariamai yra patvirtinusi Jungtinių Tautų ekspertams, kad vieninteliai asmenys šalyje iš Šiaurės Korėjos yra sporto treneriai ir sportininkai.

REKLAMA

Kokia yra Sirijos pozicija dėl cheminių ginklų?

Sirija yra pasirašiusi Cheminių ginklų konvenciją ir sutiko deklaruoti savo turėtas cheminių ginklų atsargas, sunaikintas po 2013 metų panaudojimo. Nuo tada šalis nuolat kaltinama dėl uždraustų cheminių ginklų naudojimo.

Cheminių ginklų draudimo organizacija nustatė, kad sarino dujos buvo panaudotos praėjusių metų balandį Idlibo provincijoje ir čia žuvo daugiau nei 80 nekaltų civilių. Jungtinių Tautų nuomone, dėl to buvo kaltos Sirijos oro pajėgos.

REKLAMA

Įtariama, kad Sirija galėjo panaudoti cheminį ginklą ir šiomis dienomis nepaliaujamai bombarduojant Rytų Gutą. Tarptautinės organizacijos šią informaciją dar tiria.

Šiaurės Korėjos įsitraukimas

Ekspertų teigimu, Šiaurės Korėja ilgą laiką tiekia įvairioms šalims ginklus ir su karo pramone susijusias prekes už grynuosius pinigus. Jungtinių Tautų raporto teigimu, šalis siekia bendradarbiauti su šalimis ir asmenų grupėmis Viduriniuosiuose Rytuose, Šiaurės Afrikoje ir Lotynų Amerikoje.

Sirija ir Šiaurės Korėja ilgus metus palaiko glaudžius santykius. Praėjusią savaitę JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad Vašingtonas skelbia naujas ir griežčiausias iki šiol sankcijas Pchenjanui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų