REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
42
Ligoninė (nuotr. 123rf.com)

Nenoras išlipti iš lovos, sumenkusi savivertė, nuolatinė izoliacija – tai bene ryškiausi ir geriausiai atpažįstami depresijos požymiai.

42

Nenoras išlipti iš lovos, sumenkusi savivertė, nuolatinė izoliacija – tai bene ryškiausi ir geriausiai atpažįstami depresijos požymiai.

REKLAMA

Deja, šie stereotipiniais laikomi pirmieji šios itin rimtos ligos simptomai nėra vieninteliai, kamuojantys daugiau nei 1/8 visų Amerikos moterų, teigė Nacionalinė protinės sveikatos sąjunga.

Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos, daugiau nei 50% visų JAV gyventojų šiuo metu gyvena sirgdami depresija, tačiau patys apie tai nežino. Tai gali nutikti dėl pačių įvairiausių priežasčių, o depresiją atpažinti tikrai nėra lengva.

„Šis sutrikimas vis dar apgaubtas įvairių stigmų, o patys sergantieji savo diagnozę dažnai neigia“, - sakė psichologė Susanne Cooperman. „Su stresinėmis ir itin slegiančiomis situacijomis gyvenime jie yra įpratę kovoti visa tai neigdami, todėl, pranešus, jog jiems diagnozuota lengvesnė ar sunkesnė depresijos forma, nustemba.“

Viena iš Niujorke dirbančių psichologių Sussanne Cooperman nusprendė atskleisti pačius netikėčiausius depresijos simptomus. Dalį jų esate patyrę ir jūs, tačiau tai yra visiškai normalu. Jei pateikti ligos požymiais tęsiasi ilgiau nei kelias dienas, būtinai apsilankykite pas gydytoją ir leiskite jam nustatyti tikslią jūsų diagnozę.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dažniau nesuvaldote savo emocijų

Negalite nustoti pykę ant antrosios pusės ar netgi savo šuns? Pasak 2013-aisiai metais atliktų tyrimų, išspausdintų „JAMA Psichiatry“ žurnale, dažnas ir be jokios priežasties atsiradęs pyktis yra vienas iš depresijos simptomų, pasireiškiančių daugiau nei pusėje visų ligonių, sergančių ilgalaike depresija. Nesuvaldomas įniršis pasireiškia tiek vaikams, tiek suaugusiems, teigė S.Cooperman.

REKLAMA

Nubundate labai anksti

Kai kuriais atvejais depresija sukelia nuolatinį norą miegoti. Psichologė atskleidė, jog neretai ši protinė liga tampa nemigos priežastimi, sergantysis atsikelia ankstyvomis ryto valandomis. Jei be jokios rimtesnės priežasties jau kurį laiką jūs nubundate 4 ar 5 val. ryto, po to nebegalite sumerkti akių, gali būti, jog tai – vienas iš depresijos požymių.

Pomėgiai nebeteikia džiaugsmo

Šiuo atveju omenyje neturima 2 savaites trukusio begalinio noro megzti.

„Jei jūs visuomet mėgote gaminti maistą, tačiau pastaruoju metu tai jums nebeteikia malonumo, vertėtų sunerimti. Sergant depresija vėl pamilti savus pomėgius yra gan sunku, kadangi dingsta motyvacija tobulėti, jums niekas nebeįdomu, o jeigu ir privertėte save vėl užsiimti mėgstama veikla, ji prilygsta kančiai“, - sakė psichologė.

REKLAMA
REKLAMA

Daug laiko praleidžiate naršydami socialiniuose tinkluose

Pastaruoju metu „Facebook“ ir „Instagram“ praleidžiate vis daugiau laiko? Pasak Susanne Cooperman, naršymas internete gali būti viena iš taktikų, kaip žmonės, kuriems dar nediagnozuota depresija, ignoruoja tai, kas juos privertė pasijusti taip prastai.

„Tai dėmesio išblaškymo priemonė, suteikianti šiek tiek malonumo. Kiekvieną kartą gavus žinutę, sulaukus paspaudimo „patinka“, užplūsta šioks toks adrenalinas. Kadangi tai tikrai ilgai nesitęs, po kurio laiko net ir socialiniai tinklai gali tapti nebeįdomūs“, - tęsė ji.

Kankina nugaros skausmas

Susirgus depresija padidėja šansai atsirasti nugaros skausmui, teigiama 2015-aisiais metais atliktų tyrimų išvadose. Kuo sunkesnė depresijos forma diagnozuojama, tuo stipresnis skausmas. Šiuo metu vyrauja nuomonė, jog taip nutinka dėl padidėjusio nervų jautrumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei apatinės nugaros dalies skausmas trukdo jūsų įprastam gyvenimo ritmui, neleidžia užsiimti jūsų mėgstamomis veiklomis, pasirodykite savo gydytojui.

Nepastovus svoris

Sergant depresija apetito padidėjimas arba jo dingimas yra įprastas reiškinys.

„Kai kuriems sergantiesiems ima kristi svoris, kas jiems tikrai patinka, tačiau, jei sumažėjo jūsų apetitas, laikui bėgant jūs neturėsite pakankamai energijos nuveikti net paprasčiausius dienos darbus“, - pasakojo psichologė. „Kiti pacientai ima užkandžiauti itin kaloringais, saldžiais ar riebiais patiekalais. Suvalgius pakelį bulvių traškučių imate save graužti, o dėl priaugto svorio sumažėja jūsų savivertė. Tai nesibaigiantis ciklas.“

REKLAMA

Tampa sunku priimti sprendimus

Sprendimus priimti sudėtinga ir nesergant depresija, tačiau jei anksčiau tai nebuvo problema, pats metas pasirūpinti savimi ir atidžiau pažvelgti į savo sveikatą. Beviltiškumas, tikėjimas, jog priėmus bet kokį sprendimą jums nepasiseks, gali būti vienu iš depresijos požymiu. Be to, sergantieji šia liga yra linkę priimti blogus sprendimus, pavyzdžiui, ima vartoti alkoholį, neateina į darbą, užsiima nesaugiu seksu.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų