REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pietų Korėjos prokurorai antradienį paprašė teismo skirti 30 metų laisvės atėmimo bausmę korupcija ir piktnaudžiavimu valdžia kaltinamai šalies eksprezidentei Park Geun-hye (Pak Gjunhė).

Pietų Korėjos prokurorai antradienį paprašė teismo skirti 30 metų laisvės atėmimo bausmę korupcija ir piktnaudžiavimu valdžia kaltinamai šalies eksprezidentei Park Geun-hye (Pak Gjunhė).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusį kovą šalies Aukščiausiasis Teismas pašalino 66 metų Park Geun-hye iš valstybės vadovo pareigų dėl stambaus korupcijos skandalo, atskleidusio miglotus ryšius tarp didžiojo verslo ir politikos, taip pat išprovokavusio didžiulius protestus gatvėse. Eksprezidentė yra suimta jau beveik metus.

REKLAMA

„Prašome teismo skirti kaltinamajai 30 metų kalėjimo bausmę ir 118,5 mlrd. vonų (89,2 mln. eurų) (baudą); ji kaip 18-oji šios šalies prezidentė privalo prisiimti visišką atsakomybę už skandalą“, – sakoma prokurorų pareiškime teismui.

Prokurorai tvirtina, kad Park Geun-hye, susimokiusi su savo slapta patikėtine ir sena drauge Choi Soon-sil (Čoi Sunsil), paėmė, arba jai buvo pažadėta, kyšių už 59,2 mlrd. vonų (42,2 mln. eurų) iš trijų Pietų Korėjos kompanijų – „Samsung“, „Lotte“ ir SK – mainais į politines nuolaidas.

REKLAMA
REKLAMA

Eksprezidentė taip pat kaltinama vertusi 18 stambių kompanijų „paaukoti“ 77,4 mlrd. vonų (58,8 mln. eurų) dviem Choi Soon-sil kontroliuojamiems ne pelno fondams.

Anksčiau šį mėnesį Seulo centrinis apygardos teismas pripažino Choi Soon-sil kalta dėl piktnaudžiavimo įgaliojimais, kyšininkavimo ir kišimosi į valstybės reikalus. Už grotų ji praleis 20 metų.

Šis verdiktas ir bausmė buvo laikomi potencialia užuomina apie sprendimą atskiroje Park Geun-hye byloje, kurią nagrinėja tas pats teismas, nes 15 iš 18 Choi Soon-sil pateiktų kaltinimų atitinka kaltinimus eksprezidentei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Park Geun-hye verdikto paskelbimo data gali būti pranešta baigiantis antradienio posėdžiui.

„Kaltinamoji (Park Geun-hye) liaudies skirtais įgaliojimais piktnaudžiavo dėl asmeninės naudos Choi ir sau, ... pažeidė pagrindines konstitucines vertybes dėl rinkos ekonomikos ir laisvos demokratijos apsaugos“, – sakoma pareiškime.

„Todėl kaltinamoji tapo pirmąja per apkaltą atleista prezidente ir paliko neištrinamą randą šalies konstitucinei istorijai“, – pažymima jame.

Prokurorai taip pat priekaištauja Park Geun-hye už „sąjungą su konglomeratais, o ne su liaudimi“, ir kaltina ją stiprinus „nesveikus ryšius tarp politinės galios ir ekonominės galios“, be to, smerkia jos požiūrį į teisingumą.

REKLAMA

 

„Nuslėpimas“

 

Kai žiniasklaidoje ėmė rodytis įtarimų dėl Choi Soon-sil nusikaltimų, Park Geun-hye bandė suklaidinti visuomenę ir šiuos pranešimus smerkė kaip „politinį puolimą“, nurodė prokurorai.

„Kai teismas išdavė arešto orderį kaltinamajai Park, ji bandė nuslėpti tikrąjį bylos vaizdą, pavadindama šį žingsnį politiniu kerštu“, – sakoma prokurorų pareiškime.

Park Geun-hye nuo spalio nebesilanko teismo, kurį vadina politiškai šališku, posėdžiuose.

Kai kurie teisės ekspertai mano, kad jos padėtis yra dar blogesnė nei buvo Choi Soon-sil situacija, ir pažymi, kad Choi Soon-sil nuteisęs teisėjas smerkė Park Geun-hye už prezidento valdžios „perdavimą“ privačiam asmeniui.

REKLAMA

Park Geun-hye, velionio diktatoriaus Park Chung-Hee (Pak Čunhi) duktė, augo Seulo prezidentūroje – Mėlynuosiuose rūmuose.

Dėl skandalo jos kažkada nepajudinamas populiarumas rekordiškai smuko, dešimtys tūkstančių žmonių daug mėnesių išeidavo į gatves reikalauti jos nušalinimo. Tačiau ji išsaugojo lojalių šalininkų būrį, kurį sudaro daugiausia vyresnio amžiaus žmonės, rengdavę atsakomuosius protestus.

Po Park Geun-hye nuopuolio prezidento rinkimuose pernai gegužę viršų paėmė kairiosios pakraipos Demokratų partija ir šalies vadovu nesunkiai tapo Moon Jae-inas (Mun Džejinas).

Pritarimas jo darbui išlieka aukštas, pirmiausia dėl jo žemiško įvaizdžio, į neturtinguosius orientuotos politikos ir siekio pradėti dialogą su Šiaurės Korėja, taip pat dėl ką tik pasibaigusios Pjongčango žiemos olimpiados sėkmės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų