REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Meteorologai praneša stingdantį speigą: ruoškitės -30

Informacija mokinių tėvams, gydytojų rekomendacijos

Sekmadienį numatomas nepastovus debesuotumas, pūs žvarbus šiaurinių krypčių vėjas. Vilniuje dieną bus apie –12, Kaune, Šiauliuose ir Panevėžyje apie –11 laipsnių šalčio. Prie jūros temperatūra sieks –8, šalies pietuose –10 laipsnių šalčio.

Sekmadienį numatomas nepastovus debesuotumas, pūs žvarbus šiaurinių krypčių vėjas. Vilniuje dieną bus apie –12, Kaune, Šiauliuose ir Panevėžyje apie –11 laipsnių šalčio. Prie jūros temperatūra sieks –8, šalies pietuose –10 laipsnių šalčio.

REKLAMA

Telšių, Tauragės, Šiaulių ir Marijampolės apskrityse magistraliniai keliai drėgni, krašto ir rajoniniai keliai provėžoti, slidūs. Keliuose dirba kelių priežiūros mechanizmai. Vairuotojai skatinami pasirinkti saugų, o ne maksimaliai leistiną greitį.

Likusioje šalies dalyje pagrindinių kelių dangos daugiausia sausos, vietomis yra drėgnų kelių ruožų. Mažesnio eismo intensyvumo rajoniniai keliai vietomis provėžoti, padengti prispausto sniego sluoksniu, slidūs. 

Po saulėto sekmadienio dar labiau pajusime žieminį speigą. Pirmadienio naktį vietomis tikimasi sniego bei didžiulio šalčio. Šį kartą labiau atšals pietryčių Lietuvoje, vietomis temperatūra kris iki –24 laipsnių. Likusioje šalies dalyje temperatūra svyruos tarp –21–14 laipsnių.

REKLAMA
REKLAMA

Dieną be žymesnių kritulių, pūs nesmarkus rytinių krypčių vėjas. Vilniuje bus apie –11, Kaune, Šiauliuose, Panevėžyje ir šalies pietuose apie –9 laipsnius šalčio. Pajūryje termometrai fiksuos –6 laipsnius šalčio.

REKLAMA

Kritinis laikas

Antradienį šaltis ne tik nesitrauks, bet dar labiau stiprės. Naktį šiaurės, šiaurės vakarų Lietuvoje galimas sniegas. Žemiausiai temperatūra ir vėl kris vietomis rytiniuose, pietrytiniuose šalies rajonuose. Kai kur šalčio gniaužtai čia pasieks –26 laipsnius šalčio.

Dienos metu daug kur bus saulėta. Dėl gūsingo rytų, šiaurės rytų krypties vėjo orai bus itin žvarbūs. Jutiminė temperatūra vietomis sieks –24 laipsnius šalčio, o ryto valandomis net ir –30 laipsnių.  

Rytinėje šalies dalyje dieną laikysis –16–15 laipsnių šaltis. Į vakarus temperatūra svyruos apie –13–11 laipsnių, o pajūryje teliks –9 laipsniai šalčio.

REKLAMA
REKLAMA

Įspėjimas mokinių tėvams

Moksleivių tėvai turėtų žinoti, kad jei oro temperatūra nukrenta iki 20 laipsnių šalčio ar žemiau, į mokyklą gali nevykti pradinukai ir 5 klasių mokiniai. Jei spusteli 25 laipsnių speigas, į mokyklą gali nevykti ir kitų klasių mokiniai, primena Švietimo ir mokslo ministerija.

Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigos dirba esant bet kokiai temperatūrai. Darželius lankančius vaikus į įstaigą atveda tėvai, todėl esant šalčiams, jie turi pasirūpinti saugiu vaikų atvykimu. Mokyklos dirba ir priima vaikus esant bet kokiai temperatūrai, todėl jei pavojus vaikų sveikatai negresia – mokiniai gyvena netoli mokyklos arba juos į mokyklą atveža tėvai – jie turėtų dalyvauti pamokose. Pėsčiomis ar viešuoju transportu į mokyklą per šalčius rekomenduojama nevykti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl šalčių praleistos mokymosi dienos įskaičiuojamos į mokymosi dienų skaičių, vadinasi, už šias dienas nereikia atidirbti vėliau. Taip pat iš mokinių nereikalaujama pateisinimo už pamokas, praleistas dėl šalčių. Per tokias šaltas dienas, kai mokiniai lieka namie, mokytojai turi konsultuoti mokinius, panaudodami elektronines informavimo priemones. Mokiniams, neatvykusiems į mokyklą, mokymuisi reikalinga informacija skelbiama mokyklos internetinėje svetainėje ir elektroniniame dienyne. Jei į mokyklą atvyksta vienas ar keli mokiniai iš klasės, mokyklaatvykusiems turi užtikrinti ugdymo procesą.

Rekordiniai šalčiai Lietuvoje – mirtini

Savaitgalį patvirtinta, kad Vilniaus apylinkėse rasti dviejų vyrų lavonai. Tą TV3 Žinioms patvirtino Vilniaus greitosios pagalbos stoties vienos iš tarnybų vadovas Igoris Lukaševas.

REKLAMA

Vieno vyro lavonas rastas Salininkuose griovyje, antro vyro kūnas aptiktas Liepkalnyje greta namo. Tikslias mirties priežastis dar nustatinėja ekspertai, tačiau kūnai rasti be smurto žymių, tad beveik neabejojama, kad speigas šiems vyrams buvo lemtingas.

Medikai įspėja saugotis

Atėjus tokiems dideliems šalčiams, medikai įspėja laikytis taisyklių, kad nenukentėtų sveikata: 1) Reikia kaloringo maisto, stiprių pusryčių išeinant iš namų,; 2) Galvos apdangalas būtinas; 3) Batai turi nespausti kojų; 4) Ant žmogaus kūno turi būti natūralus audinys, vilna ar medvilnė; 5) Nepatariama eiti į lauką išgėrus alkoholio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų