REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ilgai nuo Lietuvos teisėsaugos besislapsčiusi Neringa Venckienė gali būti sugrąžinta į Lietuvą. Generalinė prokuratūra informuoja, kad pagal Lietuvos prokuratūros pateiktą prašymą Jungtinėse Amerikos Valstijose pradėtas įtariamosios N. Venckienės ekstradicijos į Lietuvos Respubliką teisminis procesas.

Ilgai nuo Lietuvos teisėsaugos besislapsčiusi Neringa Venckienė gali būti sugrąžinta į Lietuvą. Generalinė prokuratūra informuoja, kad pagal Lietuvos prokuratūros pateiktą prašymą Jungtinėse Amerikos Valstijose pradėtas įtariamosios N. Venckienės ekstradicijos į Lietuvos Respubliką teisminis procesas.

REKLAMA

Pasak prokuratūros buvusiai teisėjai šiuo metu taikoma kardomoji priemonė - suėmimas. Pastebėtina, kad nurodomas ekstradicijos procesas vyksta užsienio valstybėje. Dėl šios priežasties Generalinė prokuratūra nėra įgaliota komentuoti užsienio valstybėje vykstančio teisinio proceso turinio.

„Minėtam asmeniui šiuo metu taikoma kardomoji priemonė - suėmimas“, – rašoma prokuratūros pranešime spaudai.

Daugiau detalių prokuratūra nepateikia, motyvuodama tuo, kad nėra įgaliota komentuoti užsienio valstybėje vykstančio teisinio proceso turinio.

REKLAMA
REKLAMA

Seimas N. Venckienės mandatą panaikino 2014 metų birželį.

Jai Lietuvos teisėsauga nori pateikti kaltinimus dėl to, jog ji nevykdė teismo sprendimo perduoti brolio Drąsiaus Kedžio dukrą mergaitės motinai Laimutei Stankunaitei, taip pat dėl trukdymo antstolei, pasipriešinimo policijai.

REKLAMA

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad praėjusių metų spalį rašėme apie tai, kad JAV Teisingumo departamentas dar 2015-ųjų pabaigoje priėmė Lietuvos prašymą dėl N. Venckienės ekstradicijos ir pripažino jį vykdytinu. 

„Ir tai parodo, kad Lietuva padarė savo darbą. Tikiuosi, kad Amerikos teisėsauga irgi daro savo darbą ir ieško. Tas terminas – labai sudėtinga pasakyti, ar šį, ar kitą mėnesį, ar kitais metais.

Mes negalime nei Jungtinių Amerikos Valstijų, nei kitų šalių teisėsaugos spartinti (...). Pareiškimas priimtas, mes tiesiog esame laukimo stadijoje. Bandyti perimti kitos valstybės darbą, patiems ieškoti, vietą nustatinėti, būtų mažų mažiausiai nekorektiška“, – tuomet sakė prokuroras E. Pašilis. 

REKLAMA
REKLAMA

Iš pradžių N.Venckienei mėginta įteikti šaukimą, buvo parengti įtarimai. Po to už akių skirtas suėmimas, paskelbta paieška, išduotas Europos arešto orderis, o paskui kreiptasi ir į JAV.

JAV Teisingumo departamentas paruošia kreipiasi į teismą svarstymui dėl ekstradicijos. Terminų, per kuriuos turi būti priimtas sprendimas dėl išdavimo, prokuroro žiniomis, JAV nėra. Egzistuoja ir apskundimo galimybė.

2014 metų rudenį Generalinė prokuratūra nusprendė į vieną ikiteisminį tyrimą sujungti Kauno ir Šiaulių prokuratūrose esančius ikiteisminius tyrimus, kuriuose įtariama N.Venckienė.

Netiki, kad grįš

Portalas tv3.lt susisiekė su N. Venckienės motina Laimute Kediene. Iki skambučio moteris nieko nežinojo apie sulaikytą dukterį, bet neslėpė netikinti, kad teismas vyks Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nu nei ji grįžta, nei ji grįš. Ji Amerikoj bylinėsis, kaip jūs galvojat? Ne, Lietuvoje ji negali bylinėtis, gali tik Amerikoje. Nu jūs patys matote, ką čia daro su tomis bylomis, Lietuvoje neįmanoma, viskas baigta, nėra net ką kalbėti“, - tv3.lt sakė L. Kedienė.

Kita N. Venckienės artimoji – teta Audronė Skučienė – apie dukterėčią taip pat sužinojo tik iš žiniasklaidos. Moteris teigė, kad džiaugsis, jei N. Venckienė grįš į gimtinę, tačiau tokia galimybė jai atrodo mažai tikėtina.

„Nu tai gerai, grįš, gal išaiškins teisėsauga, gal parodys tuos visus įrašus, kai buvo namuose, neužteks 11 sekundžių. Aš netikiu, nemanau, kad Amerika taip lengvai atiduos Neringą“, - tv3.lt kalbėjo A. Skučienė.

REKLAMA

Kaltinama teismo sprendimo nevykdymu

N.Venckienei norima pateikti kaltinimus dėl to, kad ji nevykdė 2011 metų gruodį priimto Kėdainių teismo sprendimo skubiai perduoti brolio dukrą motinai L.Stankūnaitei, trukdė antstolei vykdyti teismo sprendimą, piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis psichiškai gniuždydama vaiką ir panaudodama fizinį smurtą pasipriešino policijos pareigūnui, o perduodant vaiką jo motinai sukėlė nežymų sveikatos sutrikdymą

N.Venckienės galimų bendrininkų bylos jau nagrinėjamos teismuose, nelaukiant JAV sprendimo.

2016 metų vasarį Šiaulių apygardos teismas pradėjo nagrinėti grupės asmenų baudžiamąją bylą dėl neteisėto informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimo, mirusiojo atminimo paniekinimo, šmeižimo, trukdymo antstolio veiklai, grasinimo nužudyti. Šioje byloje aprašyti nusikaltimai susiję su vadinamaisiais Garliavos įvykiais, kilusiais dėl tariamo vaiko seksualinio išnaudojimo.

Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad 2010 metų pradžioje, įtariama, N.Venckienė su savo teta Audrone Skučiene subūrė grupę, organizavo buvusio Kauno apygardos teismo teisėjo Alberto Milinio šmeižimą, organizavo duomenų apie privatų gyvenimą rinkimą. Teisėjo sūnus V.Milinis buvo viešai apkaltintas pedofilija. Jo tėvai šioje yra pripažinti nukentėjusiaisiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų