REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai informuoja, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) šalyje mažėja, tačiau medikai ragina neprarasti budrumo.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai informuoja, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) šalyje mažėja, tačiau medikai ragina neprarasti budrumo.

REKLAMA

Trečiadienį gripo epidemija atšaukta Visagino savivaldybėje, tačiau paskelbta Pagėgių savivaldybėje. Iš 60 šalies savivaldybių gripo epidemiją šiuo metu skelbia 30.  Iš viso šį gripo sezoną epidemiją buvo paskelbusios 33 savivaldybės.

Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų septintąją savaitę registruotas Utenos administracinėje teritorijoje, didžiausias – Telšių administracinėje teritorijoje.

Šių metų septintąją savaitę visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę buvo paguldyta 219 asmenų. Iš jų – 24 vaikai iki dvejų metų, 100 asmenų – 2-17 metų, kiti – suaugusieji. Ligoninėje gydytos trys nėščiosios. Keturiolika asmenų gydyti intensyviosios terapijos skyriuje. Daugiausiai ligoninėje gydytų asmenų buvo Kauno, Klaipėdos ir Vilniaus apskrityse. 2017-2018 m. gripo sezonu registruoti keturi mirties nuo gripo atvejai.

REKLAMA
REKLAMA

Mirė pasvalietė

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad antradienį rašėme apie Pasvalyje mirusią moterį. Panevėžyje nuo kilusių komplikacijų staiga užgeso 30-metės pasvalietės gyvybė. Jauna moteris karščiuodama ėjo į darbą tol kol organizmą galutinai palaužė stiprus plaučių uždegimas.

REKLAMA

Gultis į ligoninę moterį skubiai atsiuntė Pasvalio medikai, mat ši į jų rankas pakliuvo su stipriai kankinančiu plaučių uždegimu.

Tv3 šaltinių duomenimis, pasvalietė jau visą savaitę skundėsi, kad karščiuoja, tačiau net ir sirgdama ėjo į darbą.

Sparčiai prastėjant sveikatai mergina medikams pasirodė tik penktadienį - po darbų, tačiau padėti vietos medikai jau niekuo negalėjo.

Epidemiją skelbia savivaldybės

ULAC medikai primena, kad gripo epidemiją skelbia savivaldybės. Vertindamos sergamumą kaip epideminį, teritorinės visuomenės sveikatos priežiūros įstaigos taip pat atsižvelgia į atitinkamus administracinei teritorijai būdingus neepideminio laikotarpio sergamumo rodiklius, sergamumo dinamiką ir kitus ypatumus ir primena, kad sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atv./10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų.

REKLAMA
REKLAMA

Pasaulio sveikatos organizacija skiepus pripažįsta veiksmingiausia gripo specifine profilaktikos priemone. Skiepai apsaugo nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų. Reikia maždaug dviejų savaičių, kad žmogaus organizme susidarytų antikūnai kovai su gripo virusu.

Kokiems rizikos grupių asmenims rekomenduojama skiepytis kiekvieną gripo sezoną?

65 m. ir vyresniems asmenims;

nėščiosioms;

asmenims, gyvenantiems socialinės globos ir slaugos įstaigose;

asmenims, sergantiems lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais;

sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų