REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Greičio matuoklis (nuotr. Fotodiena.lt)

Nuo praėjusių metų „kelių erelius“ stebintys vidutinio greičio matuokliai vis dar tik kaupia duomenis apie vairuotojų elgesį kelyje – greitį viršiję vairuotojai artimiausiu metu nebus baudžiami. Pirmųjų baudų galime sulaukti balandį.

10

Nuo praėjusių metų „kelių erelius“ stebintys vidutinio greičio matuokliai vis dar tik kaupia duomenis apie vairuotojų elgesį kelyje – greitį viršiję vairuotojai artimiausiu metu nebus baudžiami. Pirmųjų baudų galime sulaukti balandį.

REKLAMA

Planuota, kad 25-iose Lietuvos vietose įrengti vidutinio greičio matuokliai bausti greičio mėgėjus pradės jau kovą, tačiau Lietuvos automobilių kelių direkcija (LAKD) informuoja, kad datą teko nukelti.

Baudos – ne anksčiau nei balandį

Pasak LAKD atstovo spaudai Evaldo Tamariūno, prietaisams dar neatliktos visos metrologinio įteisinimo procedūros, todėl vairuotojai kovą baudų nesulauks.

„Vidutinio greičio matavimo sistemų paleidimo pradžia bus nukelta iki antro šių metų ketvirčio. Šiandien sistema veikia ir kaupia visų transporto priemonių statistinius duomenis sistemos viduje. Tačiau asmenys, viršijantys vidutinį važiavimo greitį ruože, nebus baudžiami, kol neatliktos visos metrologinio įteisinimo procedūros“, - tv3.lt teigė E. Tamariūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Ankstesniais LAKD duomenimis, baudas ketinama skirti „ne anksčiau balandžio“, bet tikslesnė sistemų paleidimo data neatskleidžiama.

Greitį viršijo kas šeštas

Nuo praėjusių metų vairuotojų elgesį kelyje stebinti sistema per tris mėnesius užfiksavo, kad iš 3 mln. transporto priemonių kas šešta viršijo greitį (520 tūkst.).

REKLAMA

Matuokliai veikia užfiksuodami į ruožo pradžią įvažiavusios mašinos numerius ir įvažiavimo bei išvažiavimo laiką, tada apskaičiuojamas vidutinis automobilio greitis. Jeigu vairuotojas greitį viršijo, matuoklis automobilio nuotraukas siunčia policijai.

25-osiose vietose veikiantys matuokliai atsiėjo 1,5 mln. eurų. Planuojama, kad per artimiausius trejus metus šalyje jų veiks apie šimtą.

Eismo saugumo „lūzeriai“

Lietuvos žurnalistų autoklubo prezidentas Valdas Valiukevičius per daug nesistebi naujųjų matuoklių sukaupta statistika ir teigia, kad Lietuva eismo saugumo politikos klausimu – nevykėlė.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu galvosime globaliai apie valstybės kelių eismo saugumo politiką, apie tai, kad esame Europos „lūzeriai“ šioje srityje, tai tas dalykas (naujieji matuokliai – aut. past.) naudingas turėtų būti. Žinoma, lietuviai vairuotojai esame gudrūs ir ilgainiui įprasime, kiekvienas žinosime, kur tai yra. Manau, kad daugelis automobilių sumažins greitį būtent tose atkarpose, o toliau važiuos greičiau“, - tv3.lt sakė V. Valiukevičius.

Tačiau automobilių entuziastas neatmeta galimybės, kad bandančius pergudrauti naujuosius greičio matuoklius nesunkiai pergudraus policija.

„Policija irgi labai gudri ir galės už to sektorinio matavimo ruožo atsistoti ir matuoti, kaip mes ten elgiamės. Tačiau, kaip bebūtų, tie sektoriniai greičio matuokliai populiarėja visoje Europoje, daugelyje šalių yra įrengta šita sistema. Anksčiau ar vėliau ji pas mus bus ir teks susitaikyti“, - sakė pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Valiukevičius dalinasi patirtyje užsienyje ir teigia, kad ten į greičio viršijimą žiūrima išties griežtai – baudos skiriamos ir už mažiausią nusižengimą.

„Kelių eismo reikalavimai galioja visur, ar kelias geras, ar kelias blogas. Nustatytas greitis ir, deja, taip yra. Yra tokios šalys, kur paisoma kelių eismo taisyklių. Nereikia toli važiuoti, nuvažiuokime į Estiją ir pamatysime, kaip tai atrodo. Mano draugą yra sustabdę policininkai, kai jis viršijo greitį 3 km/h, aš esu gavęs baudą Austrijoje, kai viršijau greitį 4 km/h. Tai tokie dalykai liūdni yra“, - kalbėjo V. Valiukevičius.

Galima atsisveikinti su teisėmis

Pernai policija paskelbė, kad keliuose bus taikoma nulinė greičio matuoklių tolerancija ir pasirinkti matuokliai fiksuos ir 1 km/h viršytą leistiną greitį. Šiuo metu viršijus greitį iki 10 km/h skiriamas įspėjimas. Jei vairuotojo stažas iki 2 m., o greitį jis viršijo 31-40 km/h, vairuotojas su teisėmis atsisveikins 3-6 mėn. Tuo tarpu 51 km/h ir daugiau greitį viršiję ir 2 m. stažą turintys vairuotojai neteiktų teisių 1-6 mėn.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų