REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Nagai  (nuotr. 123rf.com)

Nagų odelių skausmas –  ši problema priverčia verkšlenti net ir pačius stipriausius žmones. Aplink nagą atplyšusi oda, nors yra nedidelė, gali sukelti itin nemalonius pojūčius.

10

Nagų odelių skausmas –  ši problema priverčia verkšlenti net ir pačius stipriausius žmones. Aplink nagą atplyšusi oda, nors yra nedidelė, gali sukelti itin nemalonius pojūčius.

REKLAMA

„Labai dažnai ši problema pastebima tik tada, kai atplyšusi oda sukietėja, po ja susidaro uždegimas“, - pasakojo rankų chirurgas Benjaminas J. Jacobsas.

Su šia įkyria problema anksčiau ar vėliau susiduria kiekvienas. Ypač dažnai aplink nagus esanti oda atplyšta žiemą.

Skaitykite toliau ir sužinokite, kaip to išvengti ir kaip padėti sau su tuo susitvarkyti.

Kodėl tai laikoma problema?

Visų pirma reikėtų išsiaiškinti, jog šiame straipsnyje aiškinsimės, kaip išvengti aplink nagą iš odos ląstelių susidariusių mažų ir iš pirmo žvilgsnio smailių odos atraižėlių ir jų keliamų problemų. Jos atsiranda daliai odos atsiskyrus nuo jos paviršiaus.

Ši bėda itin dažnai kamuoja sausą odą turinčius žmones. Taip yra todėl, jog išsausėjusią odą veikia išoriniai aplinkos faktoriai, tokie kaip šaltas oras ar vanduo, o tai nėra į naudą.

REKLAMA
REKLAMA

Priežastis, kodėl atkibusi odos dalis taip skauda, priklauso nuo jos vietos.

„Dažniausiai oda atsilupa visai prie pat nago, o šioje vietoje yra itin daug smulkių kraujagyslių ir nervų“, - sakė gydytojas.

REKLAMA

Šios odos atraižėlės gali sukelti uždegimą, atsiranda spaudimas, o dėl šios priežasties pažeisti nervai ima skaudėti. Jei atsirado infekcija, aplink nagą esanti oda paraudonuos ir šiek tiek ištins.

Kaip gydyti atplyšusią odą?

Svarbiausia yra atminti, jog niekada negalima nuplėšti šios odos atraižėlės, kadangi taip sudarysite puikias sąlygas infekcijai plisti, be to, tai labai skaudės.

„Nuplėšiant atkibusią odą, kartu su ja pašalinama ir dalis sveikos odos, apsaugančios mus nuo bakterijų. Taip sukuriamos idealios sąlygos infekcijai vystytis“, - sakė gydytojas.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat pamirškite apie dantimis nuplėšiamos odos metodą. Jūsų burna pilna mikrobų, todėl taip padidinate infekcijų riziką.

Vietoje to, pastebėjus, jog atsilupo nedidelis odos gabalėlis, nusiplaukite rankas po šiltu vandeniu arba palyskite po dušu, kad suminkštėtų rankų oda. Sanitarinėmis priemonėmis nuvalę nagų žirklutes ar žnyples, kuo arčiau odos paviršiaus nukirpkite atsilupusį odos gabalėlį.

Rankas patepkite rankų kremu, kuriame nėra alkoholio, kadangi pastarasis ingredientas dar labiau išsausins odą. Odą drėkinti yra be galo svarbu, kadangi taip išvengiama jos išsausėjimo, kuris yra vienas iš pagrindinių šios problemos faktorių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei po atplyšusia oda susidarė uždegimas, oda paraudonavo, ją skauda, tai dar nereiškia, jog po ja įsiveisė infekcija. Jums gali pakakti pažeistą odos vietą pašaldyti ledu, ją patepti vaistinėje įsigyjamomis priemonėmis arba antibiotikų pagrindu pagamintu kremu, kuris apsaugos nuo infekcijos susidarymo.

Ką daryti, jei situacija kur kas rimtesnė? Jei aplink nagą oda dar labiau paraudonavo, jaučiate skausmą, pažeista vieta užpūliavo, reikėtų kreiptis į medicinos darbuotojus, kurie paskirs geriamų antibiotikų.

Kaip to išvengti?

Pasirūpinkite, kad jūsų rankų oda visuomet būtų sudrėkinta. Tam naudokite kokybišką rankų kremą. Tai ypač svarbu šaltuoju metų laiku, kuomet šaltis ir atšiaurus vėjas greičiau išsausina odą.

Nepamirškite pirštinių net tada, kai plaunate indus, kadangi indų ploviklis taip pat iš odos pašalina visą drėgmę.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų