REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žiemos olimpinėse žaidynėse neįprastas pareigas užima lietuvis Justinas Kinderis. 30-metis daugkartinis šiuolaikinės penkiakovės pasaulio ir Europos čempionas biatlono varžybose kuruoja savanorius, kurie stebi fotografų darbą.

Žiemos olimpinėse žaidynėse neįprastas pareigas užima lietuvis Justinas Kinderis. 30-metis daugkartinis šiuolaikinės penkiakovės pasaulio ir Europos čempionas biatlono varžybose kuruoja savanorius, kurie stebi fotografų darbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne policininkas, kad baustų ar išvarytų

J. Kinderis olimpinėms žaidynėms ruošėsi specialiai.

Iš pradžių biatlono varžybose dirbo 21 savanoris, vėliau liko 17.

„Čia mano funkcijos neįprastos. Manau, daugiau galėčiau padėti iš sporto pusės, bet dirbu su savanoriais. Mūsų tikslas – padėti fotografams, kad jie padarytų kuo geresnių nuotraukų ir vienas kitam netrukdytų, – tv3.lt aiškino J. Kinderis. – Kai esi sportininkas, atrodo, kad išėjai pafotografavai ir viskas. Tačiau taip nėra, darbas daug sudėtingesnis.“

REKLAMA

Justino teigimu, jis nori suteikti galimybes fotografams dirbti taip, kad šie nesipeštų.

„Konfliktų buvo, bet jie nepiktybiniai. Žmonės įsijaučia ir aplink nieko nemato. Tačiau po visko patys ateina, atsiprašo. Mes čia ne kažkokie policininkai, kad juos baustume ar išvarytume. Tiesiog norime padėti – suteikti kuo daugiau informacijos“, – tikino J. Kinderis.

Lietuviui taip pat tenka bendradarbiauti su olimpiados filmavimo komanda. Taip siekiama, kad fotografai nemaišytų operatorių darbui ir atvirkščiai.

REKLAMA
REKLAMA

Biatlono varžybose tokių kaip Justinas – du. Vienas yra vyriausiasis asmuo, o korėjietė daugiau atsakinga už dokumentaciją.

„Aš varžybų metu vaikštau po trasą ir žiūriu, ar savanoriai gerai atlieka savo darbą. Prieš startus juos paskiriu, kur kuris dirbs“, – pasakojo lietuvis.

Biatlonas patinka labiausiai

J. Kinderiui Pietų Korėja nėra svetima. Čia sportininkas pernai praleido 10 mėnesių – mokėsi.

Studijų programa buvo tokia, kad Justinas privalėjo savanoriauti dvejuose renginiuose.

„Man taip patiko, kad susiradau dar du. Taip susipažinau su vadovu, kuris buvo atsakingas už visas fotofunkcijas sporto renginiuose. Jis prieš olimpiadą sako: jeigu nori, atvažiuok“, – kvietimą į Pjongčangą prisiminė J. Kinderis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iki tol Justinas dirbo bobslėjaus, slidinėjimo, šiaurės dvikovės ir šuolių nuo tramplino varžybose. Lietuvis pirmosiose dvejose kuravo fotografus, trečiojoje darbavosi dopingo departamente, ketvirtojoje – aptarnaujančio personalo.

Lietuvis prieš žaidynes vadovui pasakė, kad jo prioritetas – biatlono varžybos.

„Ši žiemos sporto šaka labai patinka. Man ji įdomiausia ir artimiausia šiuolaikinei penkiakovei“, – aiškino panevėžietis.

Pasak Justino, iš fotografų mažai kas žino, kad juos kuruoja daugkartinis pasaulio ir Europos čempionas. Sportininkai lietuvio taip pat neatpažįsta.

REKLAMA

„Biatlono ginklų patikroje dirba šiuolaikinės penkiakovės treneris. Kai jis mane pamatė, nesuprato, ar čia tikrai aš“, – vieną įvykių prisiminė J. Kinderis.

Neatrodė, kad korėjiečiai pasiruoš laiku

Justinas Pietų Korėjoje studijavo pačiame pasiruošimo Pjongčango olimpinių žaidynių įkarštyje.

„Kai sausio pradžioje atvykau, buvo visiškai tuščia. Neatrodė, kad čia vyks olimpiada. Tačiau korėjiečiai mėgsta viską daryti paskutinėmis sekundėmis, sugeba susiorganizuoti viršvalandžius. Jie gali dirbti daug valandų, bet neproduktyviai. Kai mato, kad nebespėja, pluša visas 24. Darbininkų tauta. Ji tuo didžiuojasi“, – apie korėjiečių mentalitetą pasakojo lietuvis.

REKLAMA

J. Kinderis dalyvavęs dvejose vasaros olimpinėse žaidynėse – 2012-aisiais Londone ir 2016-aisiais Rio de Žaneire. Lietuvos pirmosiose užėmė aštuntąją, antrosiose – 34-ąją vietas.

„Londono olimpiada man buvo įsimintina. Kaip pavyzdys, – vertino Justinas. – Požiūris į žaidynes, kai esi sportininkas bei darbuotojas, labai skiriasi. Atletui visada teikiamas prioritetas, jis gauna daugiausia dėmesio, geresnes sąlygas ir panašiai. Todėl Pjongčangą su kitomis olimpiadomis sunku lyginti.“

Kartą Pjongčange J. Kinderį pasiekė netikėta žinia – iki starto likus keturioms valandoms, moterų biatlono varžybos dėl didžiulio vėjo buvo nukeltos į kitą dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kiek čia buvau, su tokiu dideliu vėju nesusidūriau. Tačiau jis nėra piktas, – šypsojosi Justinas. – Šaltis – taip, dažnas reiškinys. Vis dėlto dabar čia kaip vasara. Sausio rytais termometro stulpelis nukrisdavo žemiau 20 laipsnių. O dabar kai kur nors eini, net striukės užsisegti nereikia.“

Treniruočių nepamiršta ir Pjongčange

J. Kinderis žaidynių metu gyvena netoli biatlono trasos.

„Rytinio kroso metu netgi prasuku pro ją. Atbėgti nuo namų iki čia trunka gal 15 minučių. Pakeliui yra olimpinis kaimelis. Visas mano maršrutas – apie 10 kilometrų. Korėjos mastais toks atstumas labai mažas. Panašiu gyvena olimpinės šeimos nariai. Galiu tik džiaugtis“, – šypsojosi penkiakovininkas.

REKLAMA

Sportininkas sezonui intensyviai ruošiasi ir būdamas Pietų Korėjoje. Šiemet Justino laukia planetos bei Europos čempionatai, pasaulio taurės varžybos.

„Norėtųsi intensyvesnių treniruočių. Jaučiasi, kad jos dėl žaidynių šiek tiek nukenčia. Tačiau visa tai truks tik dvi savaitės. Jei šiemet manęs lauktų olimpiada, nesiblaškyčiau. Tačiau visi žino, kad sportininko gyvenimas nėra amžinas. Reikia ruoštis, o kas tai padarys, jei ne aš pats?“, – klausė J. Kinderis.

Lietuvis šiemet į du pirmuosius pasaulio taurės etapus neskris. Pankiakovininkas planuoja dalyvauti trečiajame, ketvirtajame ir, jei viskas pavyks, finale.

„Šiame sezone norėtųsi subrendusio sportininko ramumo, stabilumo – neiššokti aukščiau bambos, nenukristi kažkur žemai ir tokiu keliu nueiti iki olimpinių žaidynių“, – sakė Justinas.

Lietuvis pasaulio ir Europos čempionu tapęs po tris kartus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų