REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turkija penktadienį nurodė paleisti vokiečių ir turkų žurnalistą, kurį be jokių kaltinimų laikė daugiau kaip metus, ir tai galėtų pašalinti didelę kliūtį gerų Ankaros ir Berlyno santykių atkūrimui.

Turkija penktadienį nurodė paleisti vokiečių ir turkų žurnalistą, kurį be jokių kaltinimų laikė daugiau kaip metus, ir tai galėtų pašalinti didelę kliūtį gerų Ankaros ir Berlyno santykių atkūrimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Denizas Yucelis (Denizas Judželis) paleidžiamas“, – pranešė vokiečių laikraštis „Die Welt“, kuriam dirbo šis 44 metų reporteris.

REKLAMA

Turkijos valstybinė žiniasklaida patvirtino, kad jis iš kardomojo kalinimo paleidžiamas už užstatą. Žurnalistas yra kaltinamas propaganda ir kurstymu.

Vokietijos užsienio reikalų ministerija patvirtino, kad D. Yucelis paleidžiamas, ir nurodė, jog dėl to džiaugiasi.

Vokietijos piliečio D. Yucelio advokatas turkas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad „pagaliau priimtas sprendimas paleisti“.

Naujienas sveikino D. Yucelio šalininkai, nors virš bylos vis dar kabo šešėlis, nes Turkijos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad kaltintojai prašė jam skirti 18 metų įkalinimo bausmę.

REKLAMA
REKLAMA

Prokurorai kaltina D. Yucelį „teroristine propaganda“ ir „neapykantos bei priešiškumo kurstymu“, pranešė valstybinė Turkijos naujienų agentūra AA („Anadolu Ajansi“).

Tačiau Vokietijos užsienio reikalų ministras Sigmaras Gabrielis (Zigmaras Gabrielis) sakė, kad paleidimas yra „be sąlygų“.

„Manome, kad jam bus leista išvykti iš šalies“, – pridūrė jis.

Kampanija „#FreeDeniz“

Šio korespondento kalinimas buvo didžiausia kliūtis, trukdžiusi gerinti smarkiai pablogėjusius kanclerės Angelos Merkel ir prezidento Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) vyriausybių santykius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vokietija, kurioje gyvena 3 mln. etinių turkų, griežtai kritikavo R. T. Erdogano veiksmus žmogaus teisių srityje, ypač – po masinių griežtų priemonių reaguojant į nesėkmingą 2016 metų liepos bandymą nuversti valdžią.

Taip pat buvo sulaikyta virtinė Vokietijos piliečių ar dvigubą pilietybę turinčių asmenų, kuriuos Berlynas laiko politiniais įkaitais.

Daug Vokietijos laikraščių D. Yucelio sulaikymo metines trečiadienį paminėjo straipsniais pirmuosiuose puslapiuose. Kampanija už šio žurnalisto paleidimą „#FreeDeniz“ Berlyne surengė didelį solidarumo renginį.

REKLAMA

„Sveikas atvykęs į laisvę!“

Politikai ir komentatoriai penktadienį pakeitė grotažymę. Teisingumo ministras Heiko Maasas (Heikas Maasas) „Twitter“ parašė: „Geriausios naujienos per ilgą laiką: sveikas atvykęs į laisvę!“

A. Merkel ketvirtadienį su vizitu atvykusiam Turkijos premjerui Binali Yildirimui (Binaliui Jildirimui) pasakė, kad D. Yucelio sulaikymas trukdo abiejų šalių pastangoms gerinti „temdomus santykius“ ir yra „našta“.

Bendroje spaudos konferencijoje su B. Yildirimu A. Merkel sakė, kad abi šalys „suinteresuotos gerinti santykius, galbūt remdamosi bendromis vertybėmis, bet šiuo metu tai nelengva“.

REKLAMA

Ji pakartojo Vokietijos susirūpinimą dėl teisinės valstybės NATO narėje Turkijoje, kur R. T. Erdogano vyriausybė po nesėkmingo perversmo dešimtis tūkstančių žmonių areštavo ar atleido.

B. Yildirimas šią savaitę ne kartą reiškė viltį, kad D. Yucelis netrukus gali būti paleistas, bet tvirtino, kad Turkijos teismai yra nepriklausomi.

„Tai ne tas atvejis, kai įsijungia visa kita (Vokietijos ir Turkijos santykių srityje), bet, žinoma, tai labai reikšminga“, – iškart po naujienų apie žurnalisto paleidimą sakė Vokietijos užsienio reikalų ministerijos atstovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Yucelis pasidavė policijai 2017 metų vasario 14 dieną. Prieš tai, žiniasklaidai pranešus apie išduotą jo arešto orderį, jis slėpėsi Vokietijos diplomatiniame komplekse Stambule.

Turkijai pastaruoju metu paleidus kelis Vokietijos piliečius, abiejų šalių santykiai ėmė atsigauti po didelės krizės.

Pernai Berlynas vokiečių investuotojams ir turistams patarė vengti Turkijos.

S. Gabrielis D. Yucelio atvejį ne kartą aptarinėjo su turkų kolega Mevlutu Cavusoglu (Mevliutu Čavušohlu).

Trečiadienį jis išreiškė viltį, kad „netrukus nepriklausomas turkų teismas priims teigiamą sprendimą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų