REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Rusija Kaliningrado srityje darys ką panorėjusi ir neketina dalytis su NATO informacija apie savo planus, susijusius su mažo nuotolio raketų „Iskander“ dislokavimu, pareiškė Valstybės Dūmos Gynybos komiteto pirmininkas Vladimiras Šamanovas.

 Rusija Kaliningrado srityje darys ką panorėjusi ir neketina dalytis su NATO informacija apie savo planus, susijusius su mažo nuotolio raketų „Iskander“ dislokavimu, pareiškė Valstybės Dūmos Gynybos komiteto pirmininkas Vladimiras Šamanovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kodėl turėtume?“ – pareiškė jis, atsakydamas į atitinkamą naujienų agentūros „Interfax“ klausimą.

REKLAMA

V. Šamanovas pridūrė, kad Kaliningrado sritis – „mūsų teisėta teritorija, ką norim, tą darom, skirtingai nuo jų (NATO), besikviečiančių amerikiečius ir kitus nedraugiškai mūsų atžvilgiu nusiteikusius žmones“.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas trečiadienį pažymėjo, kad Rusija didina savo karinius pajėgumus Karaliaučiaus krašte, ir paragino Maskvą elgtis skaidriau.

„Rusija prieš daug metų yra sakiusi, jog ketina dislokuoti „Iskander“ Kaliningrado srityje... Mes žinome tik tai, kad Rusija apie tai kalbėjo ir kad jie investuoja į infrastruktūrą bei didina karinius pajėgumus Kaliningrade. „Iskander“ dislokavimo Kaliningrade nekomentuosiu, tai mūsų žvalgybos reikalai“, – sakė NATO vadovas spaudos konferencijoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Raginu Rusiją būti skaidresne. Ir tai yra viena priežasčių, kodėl mes manome, kad Rusijos ir NATO Taryba yra labai naudinga“, – pridūrė J. Stoltenbergas ir pabrėžė, jog Taryboje šalys keičiasi informacija ne tik apie karinius mokymus, bet ir apie pajėgų dislokavimą.

Apie mažo nuotolio raketų „Iskander“ dislokavimą Karaliaučiaus krašte pirmadienį pranešė Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė ir krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Pasak R. Karoblio, anksčiau Rusija šių raketų kompleksų atveždavo pratyboms, tačiau „šį kartą situacija yra kita – tai yra nuolatinis dislokavimas, turint visą tam reikalingą infrastruktūrą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Šamanovas vėliau patvirtino, kad šio tipo raketų tikrai dislokuota vakariniame eksklave. Pasak jo, tai yra atsakas į NATO karinių pajėgumų stiprinimą su Rusija besiribojančiose valstybėse.

Sausio 31 dieną Rusijos gynybos ministerija buvo pranešusi, kad Kaliningrado srityje sukurta infrastruktūra „Iskander“ dislokavimui. Buvo skelbta, kad šiais kompleksais ketinama apginkluoti 152-ąją gvardijos raketų brigadą, kuri bazuojasi Įsrutyje (Černiachovske).

Pasak Vakarų ekspertų, branduolinį užtaisą galinčios nešti „Iskander“ raketos yra skirtos tiksliai naikinti taikinius, esančius už 50–500 kilometrų. Taigi, Kaliningrado srityje laikomi kompleksai potencialiai galėtų smogti taikiniams kaimyninėse valstybėse, NATO narėse – Baltijos šalyse ir Lenkijoje, taip pat pietų Švedijoje.

REKLAMA

Komplekse „Iskander-M“ yra dviejų tipų raketos – sparnuotosios ir balistinės. Šis kompleksas yra skirtas smogti priešo reaktyvinėms salvinės ugnies sistemoms, priešraketinės ir oro gynybos priemonėms, lėktuvams ir sraigtasparniams aerodromuose bei vadavietėms ir infrastruktūros objektams.

„Mašinų konstravimo biuro“ generalinis konstruktorius V. Kašinas žurnalistams sakė, jog kompleksas „Iskander M“ turi mažiausiai septynių, „o galbūt ir daugiau“ tipų raketų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų