REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo šiol panevėžiečiams už apgadintą automobilį dėl duobėtų miesto gatvių atlygins savivaldybė. Žala bus atlyginta ir pėstiesiems, jeigu šie patirs traumą dėl iškrypusių šaligatvių ar nenugenėtų medžių šakų. Tiesa, įrodyti įvykio aplinkybes nebus lengva.

Nuo šiol panevėžiečiams už apgadintą automobilį dėl duobėtų miesto gatvių atlygins savivaldybė. Žala bus atlyginta ir pėstiesiems, jeigu šie patirs traumą dėl iškrypusių šaligatvių ar nenugenėtų medžių šakų. Tiesa, įrodyti įvykio aplinkybes nebus lengva.

REKLAMA

Panevėžio miesto savivaldybė patvirtino tvarką, pagal kurią gyventojams, juridiniams asmenims atlygins dėl jos kaltės patirtą turtinę ar neturtinę žalą. Savivaldybės atstovai teigia, jog kasmet gauna žmonių, įmonių ar įstaigų prašymų atlyginti žalą – pavyzdžiui, automobiliui įvažiavus į nepažymėtą gatvės duobę ar ant transporto priemonės užvirtus medžiui. Kilus teisminiam ginčui, teismo prašoma priteisti ne tik padarytą žalą, bet ir bylinėjimosi išlaidas.

Daugiausia skundų dėl duobėtų gatvių

Panevėžio savivaldybės atstovų duomenimis, 2015-2017 metais gauta 20 gyventojų, įstaigų prašymų atlyginti žalą. Daugiausia – dėl duobėtų gatvių.

REKLAMA
REKLAMA

„Naujoji tvarka ne tik suteikia aiškumo, kaip ir kokiais atvejais, sąlygomis Savivaldybė atlygins patirtą žalą, bet ir leis tai padaryti greičiau, ekonomiškiau, be teismo,“ - sako Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktorius Rimantas Pauža.

REKLAMA

Norint sulaukti žalos atlyginimo, į bėdą pakliuvusiems vairuotojams teks kviesti policiją, kad ši užfiksuotų įvykį ir nustatytų, ar žala patirta dėl duobėto kelio. Taip pat reikės pateikti eismo įvykio aprašą, kiek lėšų išleista automobiliui transportuoti ir remontuoti. Nukentėjusiųjų pretenzijas vertins speciali komisija.

Žalos padarymo faktą, dydį ir kitas reikšmingas aplinkybes turi įrodyti pareiškėjas, Savivaldybei pateikdamas įrodančius dokumentus.

„Prašymus ar pretenzijas dėl žalos atlyginimo nagrinės speciali komisija. Ji aiškinsis įvykio aplinkybes, Savivaldybės atsakomybę, ar buvo iškviesta policija arba kitos institucijos (užfiksuoti įvykį, priimti sprendimą dėl pareiškėjo ar kitų asmenų veiksmų), ar nepraleistas senaties terminas žalai atlyginti, ar pateikti nuostolius pagrindžiantys dokumentai (sąskaitos faktūros, kvitai, čekiai, sąmatos, banko pavedimai ir kt.), ar yra visos aplinkybės žalai atlyginti (neteisėti Savivaldybės veiksmai/neveikimas, žalos padarymo faktas, sąsaja tarp neteisėtų veiksmų (neveikimo) ir žalos), ar pagrįsta prašoma atlyginti pinigų suma bei kita,“ - naująją tvarką komentavo savivaldybės atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

Išnagrinėjusi prašymą komisija teiks rekomendaciją administracijos direktoriui. Nutarus atlyginti tam tikro dydžio žalą ir sutikus pareiškėjui, bus sudaroma taikos sutartis. Jei kompensacija bus iki 3000 eurų, ji bus išmokama direktoriaus įsakymu. Jei viršys 3000 eurų – bus kreipiamasi į Savivaldybės tarybą, kuri ir priims sprendimą. Žala bus atlyginama ne vėliau kaip per 30 dienų nuo taikos sutarties įsigaliojimo, pinigus pervedant į pareiškėjo atsiskaitomąją sąskaitą.

Jeigu būtų nutarta nuostolių nekompensuoti, apie tai pareiškėjui pranešama raštu.

Kauniečiai taip pat gali kreiptis dėl žalos atlyginimo

Kauniečiai dėl patirtos žalos, kuomet gatvėse apgadinami jų automobiliai, ar šaligatviuose patiriamos traumos dėl išklypusių plytelių taip pat gali kreiptis į savivaldybę. Lygiai tokia pati situacija dėl išvirtusių ar nulūžusių medžių padarytos žalos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Automobilius duobėse apgadinę kauniečiai gali kreiptis į žalų atlyginimo komisija, kuri svarsto miestiečių prašymus. Nuolatinė darbo grupė žalos, patirtos išvirtus ar nulūžus medžiams, atlyginimo klausimams nagrinėti svarsto fizinių ir juridinių asmenų pateiktas pretenzijas ir prašymus, susijusius su žala, padaryta nuvirtusių ar nulūžusių medžių, augančių Kauno miesto savivaldybės teritorijoje, valstybinėje ne miško ūkio paskirties žemėje,” - tv3.lt teigė Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vilius Šiliauskas.

Savivaldybės atstovų duomenimis, tokių rašymų 2013 m. sulaukta 422. 2014 m. gauti 123 prašymai, 2015 m. - 227 prašymai, 2016 m. 77 prašymai, o penai sulaukta 47 prašymų dėl žalos atlyginimo. Žmonės dažniausiai kreipiasi dėl nuostolių patirtų dėl duobėtų gatvių. Atlyginti žalą dėl netvarkingų šaligatvių, kreipiasi kur kas mažesnis miestiečių skaičius.

REKLAMA

„Iš esmės „šaligatvių“ situacija labai panaši į žalą, kurią patiria transporto priemonės gatvių važiuojamojoje dalyje, kelkraščiuose, kadangi pėsčiųjų ir dviračių takai įeina į „kelio“ sąvoką ir už jų tinkamą priežiūrą yra atsakinga savivaldybė,” - teigia V. Šiliauskas.

„Kiek žinoma, tokių atvejų, kuomet asmuo kreiptųsi dėl žalos, patirtos dėl netvarkingų šaligatvių ar dviračių takų, atlyginimo, nėra daug – tai pavieniai atvejai. Tokie asmenys taip pat turi teisę kreiptis į minėtą savivaldybės darbo grupę su pretenzija ir įrodančiais dokumentais, jog už patirtą žalą tikrai yra atsakinga savivaldybė, pavyzdžiui: fotofiksacijos, policijos nutarimai, gydymo išlaidas patvirtinanti informacija ir panašiai. Bet kuriuo atveju, vertinama kiekviena aplinkybė, o savivaldybei nusprendus netenkinti pretenzijos, asmuo turi teisę kreiptis į teismą dėl patirtos žalos atlyginimo. Žinoma, ne visais atvejais atsakinga savivaldybė, kadangi įkritus į neuždengtą vandentiekio/kanalizacijos/telekomunikacijų ar kt. šulinį, atsakytų tokio šulinio savininkas ar valdytojas,” - tikina V. Šiliauskas.

REKLAMA

Vilniečiai raginami informuoti policiją

Sostinės savivaldybės atstovai sako, jog vairuotojai, nukentėję dėl Vilniaus gatvėse atsivėrusių duobių pirmiausia turėtų informuoti policijos pareigūnus.

„Jeigu automobilis apdraustas civiliniu atsakomybės draudimu ir nukentėjo dėl gatvėje atsivėrusios duobės, vilnietis turėtų kreiptis į Vilniaus miesto savivaldybę, kuri įvertinusi situaciją informuos, kas yra atsakingas dėl vairuotojo patirtų nuostolių. Vilniaus miesto gatvės prižiūri dvi konkursą laimėjusios bendrovės – „Grinda“ ir „Lemminkainen Lietuva“, kurios ir turi atlyginti patirtą žalą. Gyventojai, kurių automobiliai yra apdrausti „Kasko“ draudimu, turi kreiptis į savo draudimo bendrovę,” - teigė Arūnas Visockas, Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktoriaus pavaduotojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus miesto savivaldybė ragina pastebėjus avarines, gilias duobes nedelsiant pranešti visą parą dirbančiai bendrovės „Grinda“ avarinei tarnybai, tel.: 1355 arba galima pasinaudoti patogia programėle „Tvarkau Vilnių“ ir taip operatyviai informuoti savivaldybės darbuotojus apie pastebėtą duobę.

Mobilioji programėlė „Tvarkau Vilnių“ leidžia pridėti nuotrauką prie pastebėtos problemos, kuri netrukus adresuojama tiesiogiai už ją atsakingiems specialistams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų