REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Vėžys (nuotr. 123rf.com)

Stemplė, skrandis, gaubtinė žarna, kasa, kepenys – visi šie organai sudaro virškinimo sistemą, todėl nuostabos nekelia ir tai, jog apie sutrikusią skrandžio veiklą praneša patys įvairiausi ir iš pirmo žvilgsnio neįprasti simptomai.

12

Stemplė, skrandis, gaubtinė žarna, kasa, kepenys – visi šie organai sudaro virškinimo sistemą, todėl nuostabos nekelia ir tai, jog apie sutrikusią skrandžio veiklą praneša patys įvairiausi ir iš pirmo žvilgsnio neįprasti simptomai.

REKLAMA

Neretai nesuvokiama, jog pasirodžius pirmiesiems pakitusios virškinimo sistemos požymiams reikėtų pasirodyti gastroenterologui.

Susipažinkite su simptomais, kurie padės suprasti, jog metas registruotis vizitui pas gydytoją.

Gerklėje atsirado guzelis

Kai maistas stemple nustoja šliuožti taip, kaip anksčiau, o laikui bėgant šis nemalonus pojūtis dar labiau sustiprėja, nedelskite ir kreipkitės į medicinos darbuotojus.

„Jei gerklę skauda net geriant vandenį, gali būti, jog sutriko jūsų virškinimo sistema“, - sakė gastroenterologas Jeffrey. S. Crespinas.

REKLAMA
REKLAMA

Jei, kartu su skausmu, rydami jūs dar ir kosėjate, žagsite, užkimo jūsų balsas, o suvalgius vos kelis kąsnius jaučiatės sotūs, gali būti, jog jums - stemplės vėžys.

REKLAMA

Gadinate orą

Dujų kaupimasis organizme ir jų šalinimas yra normalus dalykas. Ar žinojote, jog per dieną vienas žmogus į aplinką išleidžia maždaug 2 litrus dujų? Visa tai – sveiko kūno požymis, nebent gadinant orą jūs patiriate ir kitus nemalonius simptomus.

„Sunerimti reikėtų tada, kai kartu su dujų šalinimu pilvo srityje jaučiate nepatogumo jausmą, pasikeitė žarnyno veikla arba netikėtai ėmė kristi svoris“, - pasakojo JAV dirbantis gastroenterologas Johnas E. Burneys.

Taip pat kuo greičiau pas gydytoją reikėtų vykti tada, jei pagadinus orą iškleidžiamos itin nemaloniai kvepiančios dujos. Ši smarvė gali būti susijusi su jūsų žarnyne apsigyvenusiu parazitu.

REKLAMA
REKLAMA

Nebeįlendate į mėgstamas kelnes

Jei sergant kelnių užtrauktuką reikia įdėti daugiau pastangų, nei prieš kelias dienas, galbūt dėl to kalti ne ant pilvo susikaupę riebaliukai, o susikaupusios dujos.

Taip nutikti gali persivalgius arba prarijus per daug oro. Tačiau jei jūsų pilvas išsipučia dėl neaiškios priežasties, o kartu su išsipūtimu patiriate ir kitus anksčiau aprašytus simptomus, jūsų išmatose pasirodė kraujo, vertėtų nedelsti ir kuo greičiau pasirodyti gydytojui.

Gali būti, jog jums paprasčiausiai sutriko virškinimas arba ėmėte netoleruoti pieno gaminių, tačiau tokius pat simptomus turi ir rimtesni sveikatos sutrikimai.

Kelnės pasidarė per laisvos

Nepaaiškinamas svorio kritimas gali būti daugelio sveikatos problemų priežastimi, taip pat ir sutrikusios skrandžio veiklos. Labai dažnai į gastroenterologus kreipiasi dėl neaiškių priežasčių svorio netekę asmenys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmiausia reikėtų ištirti ar pacientas neserga gaubtinės žarnos, kasos ar skrandžio vėžiu, teigė Johnas E. Burney.

Svoris kristi gali ir dėl celiakijos arba Krono ligų, kurios neleidžia organizmui tinkamai pasisavinti gyvybiškai svarbių maistinių medžiagų.

Pasikeitė išmatų spalva

Jei po sėdėjimo ant unitazo pastebite, jog išmatos tapo šiek tiek raudonos arba juodos spalvos, šio požymio reikėtų neignoruoti.

Kraujuojanti tiesioji žarna nėra sveiko žmogaus požymis. Gali būti, jog jums – hemorojus, tačiau tai diagnozuoti turėtų tik medicinos profesionalas.

Sutriko geležies pasisavinimas

Geležis raudonosioms kraujo ląstelėms padeda išnešioti deguonį į gyvybiškai svarbius audinius. Kai trūksta geležies, greičiau pavargstate, ima skaudėti galvą, oda įgauna geltoną atspalvį, lūžinėja nagai, slenka plaukai ir kankina kiti nemalonūs simptomai.

Netinkamas geležies pasisavinimas, mažakraujystė gali atsirasti dėl sumažėjusio kraujo kiekio virškinamajame trakte. Tam trukdo pačios įvairiausios ligos – gaubtinės žarnos ir skrandžio vėžys, opos, žarnyno uždegimas ir kt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų