REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos katalikų bendruomenė sekmadienį Trakuose mini Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį.

Lietuvos katalikų bendruomenė sekmadienį Trakuose mini Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį.

REKLAMA

Viename svarbiausių šių metų katalikų bažnyčios renginių Lietuvoje metu Trakų švenčiausios Mergelės Marijos Apsilankymo bazilikoje šalis paaukojama Motinos Marijos širdžiai. Tokį iškilmingomis progomis atliekamą globos ir užtarimo prašymą tikintieji vadina Paaukojimo aktu.

REKLAMA
REKLAMA

„Kartu su visa lietuvių tauta šioje šalyje ir pasaulyje, su visais Lietuvos žmonėmis mes pašvęsime savo šalį, visą jos dabartį ir ateitį Marijai. Šiuo veiksmu mes pakartosime tai, ką jau yra padariusios ankstesnės Lietuvos kartos, kai sunkiausiu metu jos kreipėsi į Mariją, prašydamos pagalbos ir buvo išgirstos“, – Trakuose laikomose mišiose į tikinčiuosius kreipėsi Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas.

REKLAMA

Apie šį simbolinį veiksmą jis sako penktadienį per pokalbį telefonu informavęs ir popiežių Pranciškų, kuris, pasak G. Grušo, „laimina mūsų pasiaukojimo Marijai aktą“. Arkivyskupas pabrėžė, kad šis aktas svarbus Lietuvai minint valstybės atkūrimo šimtmetį.

„Paaukojame Lietuvą Marijai mūsų valstybės atkūrimo šimtmečio išvakarėse melsdami, kad visa Lietuva gyventų laisvėje, kad tai iš tiesų įvyktų, Marija, Lietuvos globėja, turi apsigyventi mūsų šeimose“, – sakė Lietuvos katalikų bažnyčios vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Simboline auka siekiama padėkoti už žmones, kūrusius ir kuriančius Lietuvos valstybę, BNS šią savaitę sakė Lietuvos vyskupų konferencijos generalinis sekretorius Kęstutis Smilgevičius.

„Mes išreiškiame pasitikėjimą Marija, mes atnaujiname savo tėvų ir protėvių tikėjimą ir patikime jai Lietuvos dabartį ir ateitį“, – pridūrė jis.

Lietuvos paaukojimo Motinai Marijai mišios vyks Trakuose, nes čia esančioje Švenčiausiosios Mergelės Marijos Apsilankymo bazilikoje yra garsus Dievo Motinos, Lietuvos Globėjos paveikslas. Jis prieš 300 metų buvo vainikuotas popiežiaus atsiųstomis karūnomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant pagrindinių iškilmių čia, šalies gyventojai kviesti specialią maldą sukalbėti bet kurioje bažnyčioje ar koplyčioje.

Lietuvos vyskupai yra paskelbę 2018-uosius Trakų Dievo Motinos, Lietuvos Globėjos, metais, o Seimas – Trakų bazilikoje esančio paveikslo karūnavimo 300 metų jubiliejaus minėjimo metais.

Vyskupų konferencijos generalinis sekretorius sako, kad Lietuvos paaukojimo maldą sekmadienį kviečiami jungtis ne tik tikintieji, bet visi geros valios žmonės.

„Tai yra tiesiog dedikacija, mūsų valstybės dedikacija, krikščioniškos visuomenės pavyzdžio pasiūlymas jai. Tai yra galimybė bendradarbiauti ir tikintiems, ir abejojantiems, ir kitų konfesijų žmonėms“, – teigė K. Smilgevičius.

Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetis oficialiai bus minimas kitą penktadienį.

2011 metų Lietuvos gyventojų surašymo duomenimis, Romos katalikų tikėjimą išpažįsta 77 proc. šalies gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų