REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarptautiniu mastu dėl Malaizijos oro linijų civilių lainerio numušimo paieškomas, bei prorusiškiems smogikams Ukrainoje vadovavęs, buvęs Rusijos saugumietis Igoris Strelkovas paskelbė, kad oficialioji Rusijos valdžios pozicija dėl JAV vadovaujamos koalicijos karinių veiksmų Sirijoje neatitinka tikrovės. 

Tarptautiniu mastu dėl Malaizijos oro linijų civilių lainerio numušimo paieškomas, bei prorusiškiems smogikams Ukrainoje vadovavęs, buvęs Rusijos saugumietis Igoris Strelkovas paskelbė, kad oficialioji Rusijos valdžios pozicija dėl JAV vadovaujamos koalicijos karinių veiksmų Sirijoje neatitinka tikrovės. 

REKLAMA

„Patikimo šaltinio duomenimis oficialių Rusijos karių JAV smūgių zonoje iš tiesų nėra (galimai, „jau nebėra“ arba jų ten buvo nedaug). Tačiau vietoje taip vadinamų sirų, kurių netektys skaičiuojamos apie 100 žuvusiųjų… amerikiečių aviacijos smūgio sulaukė taktinio padalinio „Vagner“ kariai“, – aiškinama jo pranešime socialiniuose tinkluose. Panašią informaciją vasario 9-ąją, remiantis šaltiniu Pentagone, paskelbė ir JAV televizija CBS.

Pasak I. Strelkovo (Girkino), vienas – praktiškai visas sunaikintas, antras – „sudaužytas į šipulius“. „Nuostoliai, pagal turimą informaciją, labai artimi nurodytam skaičiui, – aiškino savo žinutėje jis. „Du kamazai lavonų išvežti, mano duomenimis“, – pridūrė vėliau komentaruose.

REKLAMA
REKLAMA

Vasario 9-ąją I. Strelkovas pateikė tikslesnės informacijos, kad buvo sunaikintas penktasis šturmo būrys, šarvuota taktinė grupė ir artilerinis padalinys, o įvyko tai Chišamo gyvenvietės rajone. Chišamas yra miestas kairėje Eufrato pakrantėje netoli Deir ez Zoras.

REKLAMA

I. Strelkovas paprašė atkreipti dėmesį į šią naujieną tuos, kurie ruošiasi „nuvažiuoti į Siriją užsidirbti“. 2017-ųjų gruodį jis tvirtino, kad Rusijos privačių karinių bendrovių smogikai, kariavę Ukrainos rytuose ir Sirijoje, dalyvauja kariniame Sudano konflikte Omaro Baširo valdžios pusėje, po to kai šis apsilankė Rusijoje ir paprašė V. Putino pagalbos prieš „agresyvius JAV veiksmus“.

Išvakarėse Rusijos Gynybos ministerija paskelbė, kad rusų kariai nenukentėjo po JAV vadovaujamos koalicijos aviacijos smūgių Sirijoje. „Rusijos kariuomenės karių Sirijos provincijoje Deir ez Zor nėra“, – skelbiama oficialiame pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Tarptautinės antiteroristinės koalicijos narės, dalyvaujančios operacijoje „Inherent Resolve“, sudavė Basharą Assadą palaikančioms pajėgoms smūgį iš oro. Rusijos Gynybos ministerija iškart paskelbė, kad „tai įrodo, jog tikrasis neteisėto JAV buvimo Sirijos teritorijoje tikslas yra ne kova su teroristais, o išlaikyti turimas pozicijas“.

JAV vadovaujamos koalicijos smūgiai Damaską remiančioms pajėgoms suerzino Sirija

Trečiadienį vienas amerikiečių kariškis nurodė, kad Sirijoje su džihadistais kovojanti JAV vadovaujama koalicija „gindamasi“ smogė Damasko režimui ištikimoms pajėgoms ir veikiausiai nukovė daugiau kaip 100 jų narių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiais smūgiais siekta atremti „neišprovokuotą puolimą prieš gerai žinomą Sirijos demokratinių pajėgų (SDF) būstinę“, nurodė JAV ginkluotųjų pajėgų Centrinė vadovybė (CENTCOM), turėdama omenyje koalicijos sąjungininkus Sirijoje, atlikusius svarbų vaidmenį kare prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS).

„Pagal mūsų vertinimus, per kautynes su SDF ir koalicijos pajėgomis žuvo daugiau kaip 100 Sirijos režimą palaikančių pajėgų narių“, o vienas SDF narys buvo sužeistas, nurodė JAV kariškis.

CENTCOM pranešime sakoma, kad „koalicijos karių, kurių uždavinys – patarinėti, padėti ir lydėti, per šią ataką buvo toje pačioje vietoje, kaip ir SDF partneriai“.

REKLAMA

„Koalicija surengė smūgių prieš atakuojančias pajėgas, kad atremtų agresijos aktą“, – pridūrė kariškiai.

Minėtas JAV kariuomenės pareigūnas sakė, kad trečiadienį prasidėjusioje atakoje dalyvavo apie 500 „režimo šalininkų“ kovotojų, naudojusių tankus, artileriją ir minosvaidžius.

SDF ir koalicijos pajėgos surengė prieš užpuolikus aviacijos ir artilerijos smūgių, kai „20–30 artilerijos ir tankų sviedinių nukrito iki 500 metrų atstumu nuo SDF būstinės vietos“, aiškino pareigūnas.

Kariškis konkrečiai neįvardijo atakavusių pajėgų. Tarp jų galėjo būti sirų arba kurios nors iš Damaską remiančios šalies, pavyzdžiui, Irano arba Libano, sukarintų dalinių narių, padedančių B. al Assado režimui per jau septynerius metus besitęsiantį pilietinį karą Sirijoje.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų