REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

1998-ieji buvo itin neramūs Žemaitijos regionui. Ten vienas po kito sekė sprogimai. Policijos pareigūnams toli gražu ne iš karto pavyko prisikasti prie įtariamųjų. Bet galiausiai vienas po kito sekė suėmimai, kurie pritildė sprogimų Žemaitijoje aidą.

1998-ieji buvo itin neramūs Žemaitijos regionui. Ten vienas po kito sekė sprogimai. Policijos pareigūnams toli gražu ne iš karto pavyko prisikasti prie įtariamųjų. Bet galiausiai vienas po kito sekė suėmimai, kurie pritildė sprogimų Žemaitijoje aidą.

REKLAMA

Pirmasis įkliuvo savamokslis Vitalijus S. (18 metų) iš Plungės, kai kėsinosi susprogdinti policijos automobilį. Vėliau pareigūnai antrankius uždėjo ir Robertas S. (38 metų) iš Mažeikių. Jis buvo įtartas padėjęs sprogmenis prie restorano „Senasis rojus“.

Įdomu tai, kad atvežtas į apklausą Robertas S. sugebėjo pasprukti nuo pareigūnų. Bet laisve mėgavosi neilgai ir vėl buvo sučiuptas. Sprogimo restorane organizatoriaus tapatybė taip pat buvo nustatyta, bet šis sugebėjo pasislėpti nuo teisėsaugos.

Lyg to būtų maža, pareigūnai dar sulaikė ir du kretingiškius, kurie buvo įtariami automobilių sprogdinimų Klaipėdoje. Tad nieko keisto, kad sulaikius šią ketveriukę, sprogimų Žemaitijoje akimirksniu sumažėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Bomba taip ir nesprogo

Pradėkime nuo niekur nedirbančio 18-mečio Vitalijaus S. Turėta operatyvinių duomenų, kad šis jaunuolis padėjo sprogmenis po kelių policijos automobiliais. Tiesa, numatytu laiku sprogimas neįvyko, tad Vitalijus S. bomba tiesiog pasiėmė ir parsinešė namo.

REKLAMA

Vaikinas norėjo patobulinti sprogdiklį, kad galiausiai įvykdytų savo kėslus. Bet tam nebuvo lemta išsipildyti. Policija atliko kratą jo tėvų namuose esančiame sandėliuke, kur aptiko įvairių sprogmenų ar jiems gamintis skirtų medžiagų bei įrankių.

Atvežtas į apklausą jaunuolis prisipažino, kad su savimi turimame maišelyje yra sprogmenų, kurie gali suveikti nuo drėgmės. Ši informacija pasitvirtino, todėl buvo iškviesti išminuotojai. Jiems pavyko neutralizuoti sprogmenį tik su paties Vitalijaus S. pagalba.

Galiausiai 18-metis prisipažino ir dėl anksčiau įvykdytų sprogdinimų. Prieš tai jis sprogmenis buvo padėjęs prie vienos parduotuvės (10 tūkst. litų nuostoliai), tada užminavo vieno muziejaus sargo ir bankui priklausančius automobilius (abu po sprogimo buvo nebepataisomi). Nors paauglystėje Vitalijus S. buvo teisiamas tik už vištų vagystę, bet šį jaunuolį, kriminalistai įsidėmėjo kaip potencialią grėsmę ateityje. Ir neklydo. Paklaustas, kodėl norėjo susprogdinti kelių policijos automobilius, Vitalijus S. atsakė, kad „tiesiog nemėgsta mentų“.

REKLAMA
REKLAMA

Nerami naktis Mažeikiuose

1998-ųjų sausio 5-ąją, apie 3 val. nakties, nuaidėjo sprogimas prie Mažeikiuose esančio restorano „Senasis rojus“ durų. Sprogimo banga sulaužė restorano duris, išdaužė langų stiklus ir padarė kitų nuostolių. Tiesa, žmonės nenukentėjo.

Restoranas buvo įrengtas vos prieš kelis mėnesius. Savininkai turėjo pažįstamų policijoje, maža to, niekams jiems nebuvo grasinęs. Tik po mėnesio pavyko nustatyti įtariamąjį. Tai 38-erių mažeikiškis Robertas S.

Jis prisipažino padėjęs sprogmenį prie restorano durų. O už šią paslaugą gavęs 200 litų iš vieno gero pažįstamo. Šis, pasirodo, buvo gavęs į nosį ir išmestas iš restorano apsaugos darbuotojų. Todėl labai supyko ir tokiu būdu nutarė atkeršyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokia buvo pirminė versija. Bet po kurio laiko pradėjo lįsti siūlų galai ir paaiškėjo, kad sprogimas prie restorano buvo tikslinė gaujų tarpusavio kovų priemonė. Tiesa, pagrindinis sprogdinimo organizatorius paspruko ir pasislėpė Rusijoje.

Sprogimai automobilių pardavimo aikštelėje

Itin neramiai 1998-ieji prasidėjo Klaipėdos automobilių pardavimo aikštelėje dirbantiems žmonėms. Per seriją sprogdinimų čia nukentėjo daug automobilių, kurių dauguma virto metalo laužo krūva.

Šie sprogdinimai buvo siejami su „Žardinių“ gauja, kurios lyderiai – Genadijus Volosunovas ir Mindaugas Vilkas – jau seniai buvo areštuoti. Tiesa, jiems buvo pateikti kaltinimai dėl turto prievartavimo, tačiau ne dėl sprogdinimų, mat pritrūko įrodymų.

Bet galiausiai pareigūnams pavyko sulaikyti du vietinės grupuotės (vadinamos „Žardinių“ filialu) narius, kurių pečius būtent ir prislėgė minėti sprogdinimai automobilių stovėjimo aikštelėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų