REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo vasario 9 dienos sostinėje skelbiama gripo epidemija. Sergamumas gripu šių metų 5-ąją savaitę Vilniuje viršijo epidemijos slenkstį: sergamumo rodiklis pasiekė 171,24 atvejį 10000 gyventojų, o vaikų sergamumas gripu iki 17 m. amžiaus sudarė 50 proc. visų sergančiųjų. Vasario 7 d. duomenimis Vilniuje pamokos nevyksta 30 mokyklų.

Nuo vasario 9 dienos sostinėje skelbiama gripo epidemija. Sergamumas gripu šių metų 5-ąją savaitę Vilniuje viršijo epidemijos slenkstį: sergamumo rodiklis pasiekė 171,24 atvejį 10000 gyventojų, o vaikų sergamumas gripu iki 17 m. amžiaus sudarė 50 proc. visų sergančiųjų. Vasario 7 d. duomenimis Vilniuje pamokos nevyksta 30 mokyklų.

REKLAMA

Kol sergamumas sumažės ir bus paskelbta gripo epidemijos pabaiga, Vilniaus įstaigoms, įmonėms, organizacijoms rekomenduojama laikytis tam tikrų profilaktikos ir epidemiologinės priežiūros priemonių:

Dėl konkrečių mokyklų ir darželių veiklos sprendžia pačių įstaigų Administracija. Vaikų ugdymo įstaigų vadovai turės apriboti masinius renginius vaikų ugdymo įstaigose, sugriežtinti privalomą patalpų vėdinimą, valymą, asmens higienos reikalavimų laikymąsi, vykdyti dėl ligos neatvykusių į kolektyvą vaikų ir personalų apskaitą, laikinai nutraukti vaikų ugdymo veiklą, kai gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis suserga daugiau kaip 20% ugdymo įstaigos mokinių.

Ikimokyklinių ir mokyklinio ugdymo įstaigų, ligoninių, poliklinikų, globos namų, viešojo maitinimo įstaigų vadovai turės užtikrinti patalpų vėdinimą, valymą ir pan.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos priežiūros įstaigų vadovai turės pertvarkyti besikreipiančių ligonių srautus, prailginti darbo laiką, eilinėmis darbo dienomis ir šeštadieniais, kad visi besikreipiantys būtų kuo greičiau apžiūrėti ir suteikta pirminė pagalba bei paskirtas reikalingas gydymas. Stacionarių sveikatos priežiūros įstaigų vadovai turės apriboti ligonių lankymus ligoninėse, sumažinti planinių operacijų skaičių.

REKLAMA

Kol kai kuriuose Vilniaus mokyklose ir darželiuose nevyksta ugdymo procesas, pati savivaldybė savo darbuotojų vaikams šiuo laikotarpiu laikinai įrengs keletą vaikų priežiūros kambarių. Skirtingo amžiaus vaikams įkurtuose kambariuose bus sukurta saugi aplinka poilsiui ir žaidimams. O darbuotojams rekomenduojama rinktis lankstų darbo grafiką ir nuotolinį darbą.

Gripas ugdymo procesą sustabdė dar daugiau mokyklų

Ketvirtadienį savivaldybių pateiktais duomenimis, karantinas paskelbtas 250 šalies mokyklų, t. y. 23 proc. nuo visų mokyklų. Nuo pirmadienio ugdymo procesą sustabdyti turėjo dar per 100 švietimo įstaigų.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu Mažeikių rajone pamokos nevyksta visose 24 mokyklose. Alytaus mieste ugdymo procesą sustabdė 14 iš 17 mokyklų, Švenčionių rajone – 7 iš 8 mokyklų, Ignalinos savivaldybėje – 5 iš 7, Jonavos rajone – 13 iš 20, Prienų rajone – 8 iš 12, Kėdainių rajone – 10 iš 17, Lazdijų rajone – 6 iš 12, Vilkaviškio rajone – 9 iš 22, Marijampolės savivaldybėje – 8 iš 21, Rokiškio rajone – 5 iš 15, Ukmergės rajone – 6 iš 17, Kauno rajone – 16 iš 27 mokyklų.

Kauno miesto savivaldybėje karantinas paskelbtas 34 iš 66, Vilniaus mieste – 23 iš 118 mokyklų. Šiauliuose pamokos nevyksta 5 mokyklose, o Panevėžyje – 4. Klaipėdoje uždarytų mokyklų nėra. 18-oje šalies savivaldybių dirba visos mokyklos. Dešimtyje savivaldybių uždaryta po mokyklą, dar dešimtyje – po 2 ar 3 mokyklas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Karantinas įprastai trunka nuo 5 iki 10 dienų. Planuojama, kad Kauno rajone jis tęsis iki vasario 19, o Kaune iki vasario 15 dienos. Vilniuje ir Jonavos rajone – iki vasario 13 dienos. Dalis mokinių iš kitų savivaldybių į mokyklas turėtų grįžti jau artimiausią pirmadienį.

Šalyje yra apie 1100 mokyklų.

Kaip elgtis gripo epidemijos metu?

Pajutus pirmuosius peršalimo ar į gripą panašius simptomus, t. y. ūmi ligos pradžia, karščiavimas arba karščiavimas su šaltkrėčiu (>38° C), bendras silpnumas, galvos, raumenų skausmas ir nors vienas šių kvėpavimo takų sistemos simptomų: kosulys, gerklės skausmas, dusulys, nevykti į darbą, vaikų ugdymo įstaigas ir kreiptis į savo asmens sveikatos priežiūros įstaigas. Rekomenduojama vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis, vengti masinio žmonių susibūrimo vietų, kasdien vėdinti patalpas, valyti jas drėgnu būdu, dažniau plauti rankas, stengtis neliesti akių, nosies ir burnos, laikytis higienos.

Pasibaigus gripo epidemijai sostinėje, apie tai bus paskelbta atskiru savivaldybės Administracijos direktoriaus įsakymu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų