REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Audrius Siaurusevičius (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) finansus tirianti Seimo komisija tęsia visuomeninio transliuotojo generalinio direktoriaus Audriaus Siaurusevičiaus apklausą. LRT vadovas sulaukė parlamentarų klausimų dėl neišsamios LRT veiklos ataskaitos ir per didelio jo, kaip vadovo, atlyginimo.

12

Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) finansus tirianti Seimo komisija tęsia visuomeninio transliuotojo generalinio direktoriaus Audriaus Siaurusevičiaus apklausą. LRT vadovas sulaukė parlamentarų klausimų dėl neišsamios LRT veiklos ataskaitos ir per didelio jo, kaip vadovo, atlyginimo.

REKLAMA

Praėjusią savaitę pradėtoje apklausoje A. Siaurusevičius komisijai atsakė į klausimus, kodėl darbo sutartis LRT turintys žmonės dar gauna ir autorinius honorarus.

Neaišku, kaip parengti veiklos ataskaitą

Paklaustas, kaip užtikrina, kad LRT būtų laikomasi skaidrumo principų, A. Siaurusevičius teigė, kad transliuotojas kasmet pateikia LRT veiklos ataskaitą, bet problema – Seimas nenustatė, kaip ataskaita turėtų atrodyti.

„Problema gal to tikro nesusikalbėjimo su Seimu, kad ataskaitai nėra surašyti aiškūs kriterijai, kas ataskaitoje turėtų būti nurodoma. Tai mes rašome tokiu būdu, pridedame daug visokių skaičių, galima susidaryti tą vaizdą. O kai nėra aiškių nuostatų, kaip turi būti parašyta, mes surašome, kaip suprantame“, - posėdyje kalbėjo A. Siaurusevičius.

REKLAMA
REKLAMA

LRT vadovas taip pat pastebėjo, kad praėjusiais metais pateikta LRT veiklos ataskaita pasipiktinęs Seimo Kultūros komitetas neliepė ataskaitą tikslinti ar pateikti papildomus skaičius, todėl, teigė A. Siaurusevičius, ataskaita ir nebuvo patobulinta.

REKLAMA

„Popierizmas atima labai daug jėgų ir laiko. Kai nėra nustatyti kriterijai, tai ir gimsta tokie nesusikalbėjimai. Seimas ilgą laiką neturėjo pretenzijų, kad reiktų keisti ataskaitos struktūrą“, - teigė LRT vadovas.

Portalas tv3.lt primena, kad Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis piktinosi pernai pateikta LRT veiklos ataskaita, nes ši esą buvo neišsami.

Niekas nekvietė atsiskaityti viešai (Papildyta 13:25 val.)

A. Siaurusevičius sulaukė kritikos, kad LRT veiklos ataskaitą nacionalinis transliuotojas teikia Kultūros komitetui, o ne atsiskaito Seimo plenarinių posėdžių metu. Pats A. Siaurusevičius teigė, kad niekas jo į plenarinius posėdžius atsiskaityti nekvietė.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš esu generalinis direktorius bet ne Seimo pirmininkas. Jeigu Seimas blogai organizuoja darbą... Jūs įrašykite į plenarinių posėdžių darbotvarkę ir mes, žinoma, ateisime. Mes dabar pasiruošę ateiti į Kultūros komitetą, bet mūsų nekviečia. Jeigu mus kvies plenarinio posėdžio metu... Kaip aš suprantu, šita logika buvo visai kita, dėl ko buvo permesta į komitetus“, - sakė A. Siaurusevičius.

Privertė pasiaiškinti dėl atlyginimo (Papildyta 13:42)

Remdamasi teisės aktais, valstietė Agnė Širinskienė teigė, kad maksimalus LRT vadovo atlyginimas negali viršyti 2881 euro. Tuo tarpu, anot A. Širinskienės, dabar A. Siaurusevičiaus atlyginimas yra apie 4270 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paprašytas pasiaiškinti dėl gerokai didesnio atlyginimo, A. Siaurusevičius sakė, kad jis pats negali reguliuoti savo atlyginimo, todėl negali atsakyti į šį klausimą.

„Perskaitykite LRT įsakymą ir ten parašyta, kad taryba nustato generalinio direktoriaus atlyginimą. Kai einu į konkursą, atlyginimas būna parašytas. Atlyginimas buvo nustatytas turbūt 1998 metais, jis viešas buvo 13 tūkst. litų, kai aš atėjau.

Kai buvo finansinė krizė, aš atlyginimą mažinausi iki 40 proc., prašydamas, kad pagal galimybes susimažintų ir visas kolektyvas. Bet mano atlyginimas – klausimas ne tuo adresu, nes aš atlyginimo nustatymui neturiu jokios įtakos“, - kalbėjo LRT vadovas.

REKLAMA

Paaiškino, kodėl sutartys neregistruotos (Papildyta 13:57)

LRT generalinis direktorius pasiaiškino ir dėl neva LRT esančių sutarčių be registracijos numerių. A. Siaurusevičiaus teigimu, sutartys be numerių todėl, kad numerio negali įgauti, kol nėra pasirašytos.

Nėra sutarčių be numerių. Bet sutartys turi savo rengimo eigą. Pirma, jos atsiduria rengiančio darbuotojo kompiuteryje. Kai ji būna vizuojama visų, tada sutartis atsiduria registre, tada jai suteikiamas numeris. <...> Kadangi tas sutartis reikia šviesti, tai pirminiai variantai tiesiog būna ruošiančių žmonių kompiuteriuose ir būna be numerių. Ir tai nėra dar sutartis.

A. Siaurusevičius teigė, kad pasirašo dar neregistruotas sutartis, nes sutartis neva negali gauti numerio, kol ant jos nėra pagrindinio parašo.

REKLAMA

Kas atlieka auditą? (Papildyta 14:11)

Komisija A. Siaurusevičiaus teiravosi, kas parenka finansines ataskaitas vertinančius išorės auditorius ir kam jie atskaitingi.

„Buvo privaloma norma samdyti išorės finansų auditorių, tai tą turbūt nustatė Finansų ministerija. Po to pakeitė, kad to nereikia. Tai tada buvo konkurso keliu atrenkami auditoriai mažiausiomis kainomis. Negali atrinkti generalinis direktorius. Tai pagal procedūras yra atrenkama ir generalinis direktorius tada rašosi sutartį, arba pavaduojantis asmuo. O taryba irgi darė auditą didesnį“, - sakė A. Siaurusevičius.

Išorės auditorius, anot A. Siaurusevičiaus, eidavo į LRT tarybą ir taryba svarstydavo audito ataskaitą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pavesta ištirti, ar tinkamai leidžia lėšas

Komisiją LRT finansams tirti Seimas sudarė baigdamas rudens sesiją. Jos iniciatoriai valstiečiai teigia, kad komisija padės išsiaiškinti, ar nacionalinis transliuotojas tinkamai leidžia biudžeto lėšas.

Komisijai pavesta nustatyti, ar LRT iš prodiuserių perkamos paslaugos atitinka rinkos kainas, nagrinės viešuosius pirkimus, vadovybės struktūrą, jos atitikimą europinei praktikai ir t. t.

Tyrimo kritikai šios komisijos sudarymą vadina spaudimu žiniasklaidai ir kerštu žurnalistams už keliamus valstiečiams nepatogius klausimus. Komisijos iniciatoriai pabrėžia ketiną aiškintis išskirtinai LRT finansus.

Seimas yra nurodęs tyrimą baigti iki birželio 1-osios.

Grupė parlamentarų yra kreipęsi į Konstitucinį Teismą, kad šis įvertintų, ar tokios tyrimo komisijos sudarymas nepažeidžia Konstitucijoje įtvirtintai teisei laisvai reikšti įsitikinimus, ieškoti, gauti ir skleisti informaciją bei idėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų