REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjungos vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier pirmadienį Londone susitiks su Didžiosios Britanijos premjere Theresa May (Tereza Mei), jos vyriausybėje tvyrant didelei įtampai dėl „Brexit“ strategijos.

Europos Sąjungos vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier pirmadienį Londone susitiks su Didžiosios Britanijos premjere Theresa May (Tereza Mei), jos vyriausybėje tvyrant didelei įtampai dėl „Brexit“ strategijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

M. Barnier aptars artėjančias derybas su Jungtinės Karalystės „Brexit“ ministru Davidu Davisu (Deividu Deivisu) prieš britų ir ES pareigūnų diskusijas, vyksiančias Briuselyje nuo antradienio iki penktadienio.

REKLAMA

Londonas ir Briuselis gruodį sudarė preliminarų susitarimą dėl pagrindinių „Brexit“ klausimų, bet dar neaptarinėjo pareinamojo laikotarpio po Britanijos išstojimo iš Bendrijos sąlygų ir būsimų prekybos ryšių.

Didžioji Britanija sako norinti pasitraukti iš Europos bendrosios rinkos ir muitų sąjungos, bet išsaugoti tvirtus ekonomikos ryšius su ES. Kita vertus, Th. May dar nepavyko užtikrinti, kad tarpusavio nesutarimų krečiama jos vyriausybė parengtų galutinį planą.

REKLAMA
REKLAMA

Užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) ir aplinkosaugos sekretorius Michalas Gove'as (Maiklas Gouvas), abu – aktyvūs „Brexit“ šalininkai, vėliau šią savaitę per kabineto posėdį surems ietis su ministrais eurofilais, vadovaujamais iždo sekretoriaus Philipo Hammondo (Filipo Hamondo), sprendžiant dėl Britanijos ateities po „Brexit“ vizijos.

B. Johnsonas ir M. Gove'as pasiruošę įteikti ultimatumą, kad užkirstų kelią Th. May išsižadėti planų visiškai pasitraukti iš muitų sąjungos, rašo laikraštis „The Sunday Times“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Brexit“ šalininkai Th. May Konservatorių partijoje gali būti nusiteikę į premjero postą iškelti B. Johnsoną ir paskirti M.Gove'ą jo pavaduotoju, o įtakingas parlamento narys Jacobas Reesas-Moggas (Džeikobas Risas-Mogas) galėtų perimti iždo sekretoriaus postą, nurodė laikraštis.

Toks žingsnis gali sukelti didelės proeuropietiškų torių įstatymų leidėjų mažumos įniršį, ir ši kolizija gali atvesti prie naujų visuotinių rinkimų.

Praeitą savaitę vidaus įtampa pasireiškė viešumoje, kai J. Reesas-Moggas, lažybų organizatorių laikomas pagrindiniu pretendentu tapti naujuoju partijos lyderiu, apkaltino Ph. Hammondo departamentą „manipuliuojant dokumentais“, kad pagrįstų niūrias „Brexit“ poveikio ekonomikai prognozes.

REKLAMA

Torių įstatymų leidėjas ir „Brexit“ šalininkas Bernardas Jenkinas (Bernardas Dženkinas) laikraštyje „The Sunday Telegraph“ rašė, kad Th. May „gali turėti daugumą parlamente tik vykdydama dabartinę politiką“. Jo žodžius galima suprasti kaip menkai tepridengta grasinimą, kad „Brexit“ šalininkai yra pasiruošę nuversti jos pažeidžiamą vyriausybę.

Už ES pasisakanti vidaus reikalų sekretorė Amber Rudd (Amber Rad) sekmadienį smogė atgal – kalbėdamasi su nacionalinio transliuotojo BBC laidų vedėju Andrew Marru (Endriumi Maru) ji pareiškė: „Turiu staigmeną „Brexit“ šalininkams – komitetą, susirinksiantį, kad padėtų padaryti šiuos sprendimus vieningesnius nei jiems gali atrodyti.“

REKLAMA

„Neįgyvendinamas „Brexit“

Dauningo gatvė penktadienį atmetė dienraščio „Financial Times“ pranešimą, kad ministrai neviešai svarsto galimybę sudaryti muitų sąjungos susitarimą, kuris įsigaliotų Britanijai pasitraukus iš ES, bet gali smarkiai varžyti šalies gebėjimą sudarinėti prekybos sutartis su likusiu pasauliu.

Tarptautinės prekybos sekretorius Liamas Foxas (Liamas Foksas) Šanchajuje duodamas interviu televizijai „Bloomberg“, atmetė šį scenarijų.

„Turime būti išorėje, kad galėtume naudotis šiomis augančiomis rinkomis“, – aiškino jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Britanija 2016 metų birželį per istorinį referendumą nubalsavo pasitraukti iš Europos Sąjungos, bet šis žingsnis atskleidė didelį visuomenės susiskaldymą, lėmė itin audringą laikotarpį britų politikoje ir sukėlė atoveiksmį visame pasaulyje.

Nors Jungtinė Karalystė ateinančių metų kovą oficialiai paliks bloką, šalis tikisi susitarti dėl dvejų metų pereinamojo laikotarpio, kad sušvelnintų „Brexit“ poveikį.

Pereinamojo laikotarpio sutarties sąlygos šią savaitę bus svarstomos derybininkų. Pagrindinės derybų temos – imigracijos politika, Britanijos galimybės sudarinėti prekybos sutartis su trečiosiomis šalimis ir klausimas, ar JK turės laikytis naujų ES įstatymų.

REKLAMA

M. Barnier sakė, kad tuo laikotarpiu Britanija „tebeturės visas ekonomines privilegijas, todėl jai turėtų būti taikomos visos taisyklės“.

Tačiau Th. May atrodo nusiteikusi ginčams su ES, nes išsakė abejonių, ar dėl Bendrijos piliečių, atvyksiančių į Britaniją per pereinamąjį laikotarpį, teisių.

Premjerė penktadienį tvirtino „daranti tai, ko nori Britanijos žmonės“ ir nepasiduodanti spaudimui.

Pajutę, kad vyriausybėje stinga koordinavimo „Brexit“ klausimais, už ES pasisakantys politikai pradėjo balsingiau reikšti savo poziciją.

REKLAMA

Leiboristų įstatymų leidėjas Chuka Umunna (Čukaa Umuna), praeitą savaitę suformuotos naujos proeuropietiškų frakcijų koalicijos vadovas, penktadienį sakė naujienų agentūra AFP, kad vyriausybė „stengiasi įgyvendinti kažką, kas yra neįgyvendinama“.

„Jeigu žmonės visa tai pradėjo 2016-aisiais, būtent jie turėtų nuspręsti, kaip tai užbaigsime – ir ar iš tikrųjų išstosime, ar ne“, – pabrėžė Ch. Umunna.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų