REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po dar vieno Lietuvą sukrėtusio seksualinio priekabiavimo skandalo, Vilniaus dailės akademijos (VDA) studentų tėvais prisistatantys asmenys žiniasklaidai išplatino pareiškimą ir prašymą užkirsti kelią padėčiai akademijoje.

Po dar vieno Lietuvą sukrėtusio seksualinio priekabiavimo skandalo, Vilniaus dailės akademijos (VDA) studentų tėvais prisistatantys asmenys žiniasklaidai išplatino pareiškimą ir prašymą užkirsti kelią padėčiai akademijoje.

REKLAMA

Portalas tv3.lt dalinasi gautu laišku (kalba netaisyta):

Gerbiami žurnalistai,

mes, keli VDA studentų tėvai, esame šokiruoti pastaruoju metu žiniasklaidoje atsiradusių pranešimų apie VDA. Norisi kalbėti atvirai, tačiau mūsų vaikai dar studentai, kurie paniškai bijo viešumo. VDA dėstytojų elgesys seniai yra peržengęs sveiko proto ribas. Egzaminai, atsiskaitymai vyksta kaip pakliuvo. „Titaniko“ balkone po dizaino atsiskaitymų ir „performansų“ mėtosi krūvos tuščių alaus skardinių.

Taip vykęs atsiskaitymas... Taip bendrauta su studentais. Pasakojimai apie į paskaitas ateinančius girtus dėstytojus žinomi taip pat seniai. Kaip sako, studentai, bent jau atėjo. Paprašykite kad VDA administracija parodytų anketas, kurias teikia studentams, kad pastarieji įvertintų studijų kokybę. Tai daroma kartą metuose, kai tuo tarpu kiek teko girdėti, kitose aukštosiose mokyklose, studentai apklausiami du kartus metuose, nes skirtingi dėstytojai dėsto skirtingų semestrų metu.

REKLAMA
REKLAMA

Klausiame, ar taip gali būti valdoma biudžetinė įstaiga, kuri išlaikoma iš mūsų visų mokesčių mokėtojų pinigų? Peržiūrėjome pastarųjų metų pranešimus žiniasklaidoje. TAI NEDOVANOTINA. <...>

REKLAMA

Paradoksalu, tačiau pagiriamųjų straipsnių šiai aukštajai mokyklai rasti nepavyko. Pažiūrėjus į VDA reitingus kitų aukštųjų mokyklų tarpe, matyti, kad ir reitingas ši aukštoji pasigirti taip pat negali. Tačiau savo tinklapyje giriasi mokymosi bazėmis Nidoje, Mizaruose, valdo vieną iš Lietuvos pilių. Tai kokios gi dotacijos iš biudžeto skiriamos įstaigai, kuri negali užtikrinti ramios akademinės aplinkos mūsų vaikams?

Kaip matyti iš šių dienų straipsnių, seksualinio priekabiavimo, alkoholio vartojimo darbo vietoje problemas kelia tie studentai, kurie nestudijuoja šioje aukštojoje mokykloje. Norime, kad būtų inicijuotas atviras, profesionalus tyrimas. Juk visi dėstytojai bei buvę, esami studentai, turėdami kur kreiptis ar pakalbinti galėtų padėti pasiekti, kad situacija šioje aukštojoje mokykloje keistųsi. Girdime, kad pasaulyje yra įprasta, jog didžiųjų kompanijų vadovai jų komandos atsistatydina, kuomet į viešumą iškyla įvairūs pažeidimai. O sekant viešai prieinamomis publikacijomis akivaizdu, kad visos problemos susiveda į blogą valdymą, blogą, nekompetentingą rektoriaus komandą.

REKLAMA
REKLAMA

Paanalizavus VDA valdymo struktūrą, padalinius, matyti, kad visa administracija, visi Senato nariai – baigę tą pačią VDA. Taigi, buvę kursiokai, bendramoksliai, niekur kitur savęs ir nerealizavę, kaip tik VDA. Ar gali tie patys žmonės valdyti tuos pačius? Kas garantuoja, kad viskas dabar viešinama?

Pastarųjų dienų sprendimai rodo, kad ne viskas. Rektorius ne vienoje laidoje pasisakė, kad problemos buvo žinomos, tačiau nebuvo rašto. Kitaip tariant žinojo, tačiau nesprendė. Daugiau nei juokingai atrodo, kad VDA pirma patenkino J. G. prašymą atleisti iš darbo, o po to jau Etikos komisijoje tyrė, ką jis pažeidė. O Dirgėla žiniasklaidai pasakė, kad kitų net netyrė, nes jie „švelniau“ kaltinami. Ką reiškia švelniau ar šiurkščiau? Jau per peržiūras buvo studentams primenama, kad nieko nereikia viešinti. Kitų, kurie kaltinami priekabiavimu niekas net nesvarstė, nenušalino nuo darbo. Paaukojo J. G. ir galvoja, kad toliau bus galima valdyti ir gyventi taip pat.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Reikalaujame visos administracijos: nuo rektoriaus iki dekanų nušalinimo, o ne nusišalinimo. Ten mokosi mūsų vaikai. Atmosfera tokia, kad negalime sakyti savo pavardžių, nes studijos VDA šeimai yra prabanga. Nors studijų krepšeliai dideli, tačiau už visas peržiūras, už visas priemones mokame mes, tėvai. Jeigu tai būtų pirmas kursas, galima galvoti, kaip vaiką perkelti studijuoti į užsienį, tačiau kai ne pirmas kursas, tenka tylėti. Nes šeima nebepakels dar didesnių finansinių investicijų į vaiko išsilavinimą.

Laukiame objektyvių tyrimų apie tai, koks yra studijų psichologinis klimatas VDA, laukiame neatidėliojamų sprendimų iš aukščiausios valdžios. Juk tai visų mūsų mokesčių dėka išlaikoma aukštoji mokykla ir ministrės pasisakymai apie aukštosios mokyklos autonomiją šiandien neturi galioti. Laukiame šios įstaigos nepriklausomo audito. Prašome žurnalistų objektyvaus tyrimo. Maldaujame. Ne vien tik dėl J.G. Dėl visko. Dėl apeliacijų, dėl skundų, juk jų būta ne vieno. Padėkite.

REKLAMA

Dėstytojas atsistatydino

Primename, kad po anoniminių kelių Vilniaus dailės akademijos studenčių išpažinčių apie seksualinį priekabiavimą, lytinius santykius ir išgertuves su Nacionalinės meno premijos laureatu, profesoriumi Jonu Gasiūnu ryžosi prabilti dar daugiau merginų, ne tik tinklaraštyje „Akadės paslaptis“, bet ir socialiniuose tinkluose.

Merginos rašo, kad dėstytojas esą liepdavęs studentams kartu girtauti, taip pat skirdavo studentėms seksualinio pobūdžio menines užduotis. Dienos šviesą išvysta vis daugiau istorijų apie profesoriaus Gasiūno nederamą elgesį, tačiau studentai teigia bijantys apie tai pasakoti viešai. Po įsiplieskusio sekso skandalo Gasiūnas susitinka su akademijos rektoriumi ir po valandą trukusio pasitarimo iš kabineto išeina jau likęs be darbo. Gasiūnas pateikė atsistatydinimo prašymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų