REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maldyvų prezidentas Abdulla Yameenas nepasiduoda tarptautiniam spaudimui vykdyti teismo nurodymą paleisti politinius kalinius, o šeštadienį buvo pranešta, kad neribotam laikui stabdomas šios Indijos vandenyno salų valstybės parlamento darbas.

Maldyvų prezidentas Abdulla Yameenas nepasiduoda tarptautiniam spaudimui vykdyti teismo nurodymą paleisti politinius kalinius, o šeštadienį buvo pranešta, kad neribotam laikui stabdomas šios Indijos vandenyno salų valstybės parlamento darbas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liaudies madžlisas (parlamentas) informavo vietos žiniasklaidą, kad „dėl saugumo priežasčių“ kitą pirmadienį numatyti posėdžiai nevyks.

REKLAMA

Kada bus surengti posėdžiai – nenurodoma.

Ketvirtadienį Maldyvų Aukščiausias Teismas netikėtai panaikino laisvės atėmimo bausmes devyniems politiniams disidentams. Teismas taip pat nurodė grąžinti mandatus 12 Liaudies madžliso narių, kurie buvo pašalinti iš parlamento, nes pasitraukė iš A. Yameeno partijos.

Po pastarojo teismo sprendimo opozicija įgijo daugumą 85 vietų parlamente ir dabar turėtų pakankamai balsų paskelbti apkaltą A. Yameenui ir jo kabinetui.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas šeštadienį paskelbė, kad atleido vos prieš dvi dienas paskirtą policijos viršininką Ahmedą Saudhee. Pastarojo pirmtakas Ahmedas Areefas neteko posto netrukus po to, kai pareiškė vykdysiąs teismo sprendimą.

Nepaleido kalinių

Pagrindinė opozicinė Maldyvų demokratinė partija (MDP) pranešė, kad kol kas nepaleistas nė vienas politinis kalinys.

„Nors Yameenas sakė paklusiąs teismo sprendimui, jis kol kas neįvykdė daugiau kaip prieš 36 valandas duoto nurodymo,“ – šeštadienio rytą pareiškė šios partijos atstovas Hamidas Abdulas Ghafooras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teismas paskelbė, kad devynių disidentų, tarp jų – buvusio Maldyvų prezidento Mohamedo Nasheedo (Mohamedo Našido) – bylos yra politiškai motyvuotos ir nurodė vyriausybei nedelsiant juos paleisti.

Opozicija išreiškė nuogąstavimą, kad režimas nepaisys teismo sprendimo, ir tai paskatins tolesnius neramumus valstybėje, turinčioje 340 tūkst. gyventojų, daugiausiai sunitų.

„Labai nuogąstaujame, kad dėl vyriausybės atsisakymo vykdyti Aukščiausiojo Teismo įsakymą visoje šalyje gali kilti neramumų ir smurto,“ – sakoma pareiškime, kurį praėjusią naktį paskelbė M. Nasheedo vadovaujama MDP ir kitos susivienijusios opozicinės partijos.

REKLAMA

M. Nasheedas – pirmasis demokratiškai išrinktas Maldyvų prezidentas – paragino vyriausybę gerbti teismo sprendimą.

Pasaulis sveikina teismo sprendimą

Jungtinės Tautos, Australija, Didžioji Britanija, Kanada, Indija ir Jungtinės Valstijos pasveikino šį teismo sprendimą, laikomą žingsniu demokratijos atkūrimo Maldyvuose link.

M. Nasheedas anksčiau pareiškė, kad teismo sprendimas sudaro sąlygas jam grįžti į Maldyvus ir dalyvauti šiemet turinčiuose vykti prezidento rinkimuose.

„Galiu kovoti (dėl prezidento posto) ir kovosiu,“ – naujienų agentūrai AFP Šri Lankos sostinėje Kolombe sakė jis.

REKLAMA

Maldyvų vyriausybė savo ruožtu penktadienį pranešė, jog jai kelia susirūpinimą teismo nurodymas paleisti už „terorizmą, korupciją, lėšų išeikvojimą ir tėvynės išdavimą“ nuteistus asmenis.

2015 metais M. Nasheedui už terorizmą paskirtas nuosprendis, kritikuotas tarptautinės bendruomenės ir laikytas politiškai motyvuotu, užkirto jam kelią dalyvauti bet kokiuose rinkimuose Maldyvuose.

A. Yameeno režimo vykdoma kampanija prieš disidentus, kurios metu buvo įkalinti beveik visi dabartinio prezidento oponentai, smarkiai pakenkė Maldyvų, prabangaus atostogų rojaus, įvaizdžiui.

Pasak opozicijos, penktadienio vakarų Maldyvuose vyko pavieniai vyriausybės priešininkų ir policijos susirėmimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų