REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvė sugalvojo, kaip užsidirbti: jos idėja įkvėps ir kitus

 Daugiau nei prieš metus intensyviai papuošalus kurti pradėjusi Laura ŠILEIKIENĖ neslepia meilę jiems atradusi kur kas anksčiau.

 Daugiau nei prieš metus intensyviai papuošalus kurti pradėjusi Laura ŠILEIKIENĖ neslepia meilę jiems atradusi kur kas anksčiau.

REKLAMA

Pašnekovė džiaugiasi galėdama kurti moterims ir prisipažįsta, jog įkvėpimas ją aplankė visai netikėtai – vieną dieną į parduotuvę užsukus vaikinukui ir paprašius iki rytojaus sutaisyti jo panelės papuošalą.

Papuošalų parduotuvėje Kauno urmo bazėse kasininke dirbusi Laura prisipažįsta, kad papuošalų kūrimas – jai malonumas, apie kurį ji sutiko plačiau papasakoti ir mums.

Taigi interviu apie kūrėjos Lauros vienetinius, originalius, itin patrauklius papuošalus, kurie slepiasi po ganėtinai unikaliu pavadinimu „Lapės darbai“.

Kuria ne tik apyrankes

– Įdomu, kaip kilo idėja pasivadinti tokiu pavadinimu – „Lapės darbai“?

– Abu pavadinimo žodžiai turi savo istoriją. „Darbai“, nes kurdama neapsistoju vien tik ties papuošalų kūrimu – sėkmingai darau ir kitus darbelius: siuvu vaikiškus galvos aksesuarus (kaspinėlius, gėlytes).

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat kuriu diržus ir užsiimu neseniai atrasta ir man pačia mėgstamiausia veikla –edukacinių pamokų vedimu. Jų metu merginas bei moteris mokau pagal asmenybės savybes, Zodiako ženklą išsirinkti sau tinkamą akmenėlį ir susiverti apyrankę.

REKLAMA

Pirma tokia pamoka įvyko mano gimtajame kaime Ažytėnuose ir džiaugiuosi, jog sulaukė tikrai didelio pasisekimo – susirinko net 15 merginų.

Ne ką mažesnio susidomėjimo sulaukiau, kai tokio pobūdžio edukacinę pamoką vedžiau ir Krakėse. Kitais metais planuoju vykti ir į Prienų mokyklą bei Kauno rajono bendruomenes.

Pastebėjau, jog tokios pamokos įgauna pagreitį, dėl to tikrai labai džiaugiuosi.

Mergautinė pavardė – Lapinskaitė

– O dabar grįžkime prie pavadinimo, kodėl „darbai“ jau aišku, o kodėl „lapė“?

– O kodėl lapė, tai labai elementaru. Mano mergautinė pavardė – Lapinskaitė, todėl mokykloje visi mane visada pravardžiuodavo lape.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu dėl to labai kompleksavau, tačiau dabar galiu pasakyti, kad ši pravardė išaugo į labai gerą verslą (šypsosi).

– Kaip atsiradote papuošalų pasaulyje?

– Visada buvau scenos žmogus, pilnas idėjų ir nenustygstantis vietoje. Visada turėdavau kažką veikti, eiti, daryti, kurti, tačiau pabaigusi mokslus išvažiavau iš gimtojo Ažytėnų kaimo į Kauną ir kasdienė rutina: namai, mokykla, darbas ir vėl viskas ratu, privertė pasijusti „užmigusia“.

Tuomet į galvą atėjo mintis, jog čia kažkas ne taip: aš juk ne tokia kaip visi, man reikia kažko daugiau… Taip ir gimė pirma idėja, jog turiu keisti darbą ir netyčia iš parduotuvės kasininkės tapau papuošalų gamintoja-pardavėja Kauno urmo bazėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žinoma, kai į darbą atėjau, nežinojau nei kokie akmenukai sukabinti, nei kokie jų dydžiai, nei kaip juos parduoti. Buvau visai žalia (juokiasi). Tačiau susiėmiau, pradėjau daug skaityti, domėtis, dėlioti parduotuvėje prekes pagal save, jas tvarkyti, aiškintis ir taip pusę metų be išeiginių.

Be abejo, tai atsiliepė mano sveikatai. Po to darbingojo pusmečio dar gerus pora mėnesių varsčiau ligoninės duris, kol viskas atsistojo į savo vėžes.

Išsigydžiusi palikau darbą bazėje ir pradėjau kurti individualiai. Iš tikrųjų jau nuo pat mažens turėjau norą dirbti sau, o ne kažkam, ir stengtis tik dėl savęs ir savo šeimos. Taigi taip ir negalėjau išmesti iš galvos karoliukų – gimė idėja įkurti savo prekinį ženklą „Lapės darbai“.

REKLAMA

– O kaip ten su tuo vaikino atneštu papuošalu, kuris įkvėpė Jus pirmam kūrybiniam bandymui?

– Buvo gana netikėta. Į papuošalų parduotuvę, kurioje dirbau, užėjo vaikinukas su prašymu iki rytdienos pataisyti jo panelės papuošalą. Jis ir pats buvo labai pasimetęs, galbūt tai buvo jo dovana draugei…

Nors nė velnio nežinojau kaip pataisyti tą papuošalą, bet apsiėmiau tą darbą padaryti. Žinoma, į pagalbą pasitelkiau visagalį „Google“, kuriame naršiau, kol pagaliau radau atsakymą. Na, papuošalą sutvarkiau, vaikinukui atėjus kitą dieną atidaviau, tačiau tas įvykis man taip įstrigo! Nuo tada ir įsimylėjau papuošalus.

Domisi naujovėmis

– Kokius papuošalus siūlote savo klientėms?

– Rankų darbo papuošalus. Stengiuosi apimti kuo platesnį papuošalų srautą, nenoriu apsistoti ties vienodais darbais, todėl visada domiuosi naujovėmis, kurias bandau įnešti ir į savo mažą papuošalų pasaulėlį.

REKLAMA

Kuriami papuošalai apima labai daug – nuo siuvinėjimo biseriu, vėrimo iš natūralių akmenėlių, iki dabar mano naujausių kūrinių su oda ir kristalais. Tai patys įvairiausi papuošalai nuo auskarų iki galvos aksesuarų.

Man mano gaminiai turbūt, kaip ir kiekvienai gamintojai, yra patys mieliausi, nes kurdama naują papuošalą, visada įdedu dalelę savęs – tuo jie ir ypatingi.

Mano papuošalų linija turi ir šūkį: „Būk puošni ir graži it lapė!“, kurį tikrai sėkmingai naudoju ir, manau, kad jis kartu atspindi ir mano kuriamus papuošalus, kadangi jie spalvingi, turintys daug detalių ir dalelę manęs.

Užtrunka įvairiai

– Ar daug laiko pareikalauja kūryba?

– Tai priklauso ir nuo papuošalo sudėtingumo, įkvėpimo. Papuošalo kūrimas prasideda nuo pirmos kliento žinutės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kurdama papuošalus užtrunku įvairiai, kartais 30 minučių, o kartais kūrinys pareikalauja ir 4 valandų ar daugiau – taip dažniausiai nutinka, kai reikia siuvinėti, klijuoti, kas užima daugiausiai laiko. Tai darbas, kuris pareikalauja ir kruopštumo, ir atidumo.

Tačiau kadangi mano veikla man teikia malonumą, todėl nepavargstu, priešingai, kurdama, išliedama savo susikaupusias fantazijas, įgyvendindama galvoje atsiradusias idėjas aš atsipalaiduoju.

Daugiausia gaminu pagal užsakymus ir pagal kiekvieno kliento norus. Taip lengviau ir paprasčiau. Kiekvienas aksesuaras gaminamas pagal individualų užsakymą, matmenis.

Taip pat pirkėja gali pasirinkti savo norimą akmenėlį, karoliukus, todėl kiekviena klientė gali lengvai rasti sau tinkamą ir patrauklų variantą, kuris jai labiausiai patiktų ir būtų mielas širdžiai.

REKLAMA

Jau pagaminti papuošalai dažniausiai keliauja į muges ar kitus renginius ir ten atranda savo šeimininkes.

Klienčių netrūksta

– Papuošalų kūrėjų – visa galybė. Kaip atrandate klientes?

– Nors mūsų daugybė, tačiau bijoti nereikia. Tos kūrėjos, kurios turi savitą stilių ir nekopijuoja gaminių, sulaukia labai daug dėmesio – juk šiais laikais išskirtinumas labai vertinamas.

Savo sėkmės istorija galiu pasidalinti ir pati – kai tik susikūriau „Facebook“ paskyroje savo darbų linijos puslapį, per 4 mėnesius sulaukiau 1 500 „patinka“ paspaudimų, tad, manau, pirkėjas atsirenka savo širdžiai mielus gaminius ir pardavėją.

Kaip jau minėjau, savo veiklą pristatau ir realizuoju „Facebook“ puslapyje – ten galima pamatyti sukurtų darbų nuotraukas, gauti informacijos parašius asmeninę žinutę ir užsisakyti norimą aksesuarą.

REKLAMA

Taip pat važinėju po visa Lietuvą: lankausi mugėse – tai labai sėkminga, atsiranda labai daug naujų klienčių.

Kol kas niekur nesireklamuoju, to man nereikia, geriausia reklama – teigiami atsiliepimai iš papuošalus įsigijusių ir preke patenkintų klienčių.

Sunkiau buvo rasti ne klientes, o medžiagas ne tik už prieinamą kainą, bet dar ir kokybiškas, nes labai dažnai kainos ir kokybės santykis neatitinka. Va kodėl ir rankų darbo gaminiai yra ganėtinai brangūs.

Kol susiradau tikrai geras papuošalų gamybai tinkamas ir svarbiausia kokybiškas medžiagas, gerokai užtrukau, buvo ir nemažai nusivylimų, tačiau tik dirbdama, per bandymus ir nesėkmes atradau patikimas priemones.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atrodytų, pigiau būna užsisakant internetu, tačiau taip nėra, todėl vienas medžiagas perku vienoje parduotuvėje, kitas – kitoje, tačiau labiausiai mane gelbėja Kauno urmo bazė – daugiausiai perku iš ten.

– Prekybą vykdote tik internetu ir mugėse?

– Kol neturiu nuosavų namų, stengiuosi į svečius nieko nesikviesti, tad mano darbų galima įsigyti per mano „Facebook“ paskyrą arba apsilankius mugėse.

Nors, žinoma, yra didžiulis noras turėti savo parduotuvėlę, kurioje jaukiai įsikurtų mano kurti papuošalai, tačiau galimybių šiuo metu tam neturiu, todėl belieka laukti ir ateityje galbūt išsipildys mano maža svajonė (šypsosi).

– Ar esate savo darbus pristačiusi parodoje?

– Taip, sėkmingai jau keletą mėnesių važinėju po visą Lietuvą ir lankausi įvairiose mugėse bei parodose. Manau, tai iš tiesų naudinga ne tik klientams, dėl to, jog jie gali įsigyti kūrinių, bet kartu naudinga ir man, nes keliaudama plečiu savo akiratį – pamatau vis naujų darbų, susipažįstu su naujais žmonėmis, atsiranda dar didesnis draugų bei bendraminčių ratas.

REKLAMA

Dar iki šiol atsimenu savo pasirodymą pirmoje parodoje. Pasirodyti viešumoje mane paskatino. Žinoma, pirmoji paroda buvo tikrai prisvilęs blynas, bet turėjau galimybę įgyti daug naujų žinių, pasisemti idėjų, minčių ir kartu plėsti savo žinių bagažą.

Idėjų semiuosi ir per programėlę „Pinterest“. Tačiau nepaneigsiu, jog mugėse ir parodose pamatai žymiai daugiau naujovių.

Be to, viešėdama mugėje ar parodoje gali pabendrauti su žmonėmis ir tas gyvas pokalbis daug labiau įsirėžia atmintyje, visos tos idėjos kažkaip netikėtai užsifiksuoja ir lieka manyje. Žiūrint vaizdelius jausmas tikrai ne toks.

Išgyventi sunkoka

Kiek papuošalų tenka parduoti per mėnesį?

– Sudėtingas klausimas. Tiksliai nepasakysiu, tačiau tikrai nemažai – apie 50 vienetų, kartais būna ir daugiau, tas parduodamų papuošalų skaičius nėra pastovus, jis nuolat kinta. Papuošalų prekyba suintensyvėja prieš šventes, būtent tais mėnesiais prekyba būna išties didelė, tik spėk suktis (šypsosi).

REKLAMA

– Ar iš papuošalų kūrimo ir prekybos Lietuvoje įmanoma išgyventi? Tai vienintelė Jūsų veikla?

– Taip, tai pagrindinė mano veikla. Be šio darbo, dar mokausi verslo pagrindų, kurie man labai praverčia.

Tiesą pasakius, išgyventi tikrai sunku, bent jau taip sako mano kolegos papuošalų gamintojai, tačiau aš į tai žvelgiu visai kitomis akimis.

Visgi jei aš be galo myliu savo darbą, o jis man dar ir pajamų ir pelno atneša, manau, tai yra puiku.

Tik niekada nereikia užsisėdėti vienoje vietoje ir viskas eis sava vaga, visada reikia ieškoti naujovių, stebinti pirkėją ir žvelgti keliais žingsneliais daugiau nei mato klientas. Būna visokių dienų – vieną geriau, kitą blogiau, bet svarbiausia yra nepasiduoti.

REKLAMA
REKLAMA

– Tai, kaip suprantu, pinigai nėra pagrindinis Jūsų vykdomos veiklos tikslas?

– Kurdama niekada negalvoju apie pinigus, mintyse visada tik klientas ir jo norai, nes didžiausias atlygis man būna tada, kada pagamintas papuošalas tinka ir patinka žmogui.

Vieną kartą esu patekusi į šiek tiek keblią situaciją, bet galų gale viskas išsirutuliojo į labai malonią situaciją: viena klientė užsakinėjo apyrankę savo kolegei gimtadienio proga. Ji atsiuntė jubiliatės nuotrauką ir labai minimaliai apibūdino pasakydama, jog tai labai išranki moteris.

Labai sunerimau, nes nekilo jokių minčių, ką reikės sukurti.

Tačiau panaršiusi po jubiliatės „Facebook‘ą“ profilį apžvelgusi paskyrą, jos nuotraukas sukūriau aksesuarą ir išsiunčiau. Tada šiek tiek su jauduliuku laukiau atsakymo – patiko ar nepatiko.

Po kelių dienų gavau atsakymą iš pačios jubiliatės, kuriai ir siunčiau pagamintą aksesuarą, kad ji labai nustebinta ir kartu labai laiminga, jog apyrankę padariau lyg ją gerai pažinočiau. Sulaukusi tokios padėkos visą dieną skraidžiau lyg ant sparnų (šypsosi).

Nori įkurti internetinę parduotuvę

– Ir pabaigai, išduokite kokių planų turite ateičiai?

– Planų ir planelių turiu tikrai labai daug. Kiekvieno kuriančio žmogaus galvoje plazdena daug minčių, tereikia po truputį jas įgyvendinti. Tačiau artimiausi planai būtų atidaryti internetinę parduotuvę ir ištobulinti savo edukacinę pamoką bei ją išpopuliarinti.

REKLAMA

Dar norėčiau atidaryti jaukią, kūrybingumu pulsuojančią, meninę dvasią skleidžiančią parduotuvę Kėdainiuose tokiems pat rankdarbių mylėtojams kaip aš.

Nestovi vietoje

– Ar šeima palaiko Jūsų idėjas?

– Mano šeima labai mane palaiko, vyras iš pradžių buvo kiek skeptiškai nusiteikęs, tačiau dabar ir į muges palydi, ir net mano kurtus papuošalus dėvi.

Džiaugiuosi, jog visi žavisi mano darbais, jiems patinka, jog aš nestoviu vietoje, o tobulėju.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų