REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo tada, kai Jungtinės Karalystės gyventojai pasirinko pasitraukti iš Europos Sąjungos, su procesu susijusi informacija kelia vis didesnį susirūpinimą. Iš pat pradžių stringantis procesas rodo, kad šalis jau patiria neigiamas savo pasirinkimo pasekmes.

Nuo tada, kai Jungtinės Karalystės gyventojai pasirinko pasitraukti iš Europos Sąjungos, su procesu susijusi informacija kelia vis didesnį susirūpinimą. Iš pat pradžių stringantis procesas rodo, kad šalis jau patiria neigiamas savo pasirinkimo pasekmes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ka „Brexit“ reiškia šalies ekonomikai?

Ekspertai ir bankininkai į šį klausimą bando atsakyti jau beveik dvejus metus. Jungtinės Karalystės valdžia atliko ir savo vertinimą – nutekinti duomenys skelbia labai nemalonią informaciją.

REKLAMA

„BuzzFeed“ praneša, kad JK vyriausybė gavo atsakymą, jog „Brexit“ šalies ekonomikos augimą sumažins nuo 2 iki 8 procentų per 15 metų.

„Tai pirminė analizė, kuri nebuvo patvirtinta ministrų. Taigi, čia aptariamas scenarijus yra tik vienas iš galimų. Jokių vertinimų dar nėra atlikta dėl prekybos susitarimo, kurio siekiama“, - dėl prastų prognozių žiniasklaidai aiškinasi premjerės Theresos May atstovas spaudai.

Tačiau nepaisant pasekmių ateityje, jau dabar yra gausu įrodymų, kad 2016 metų birželį Britanijos priimtas sprendimas atsiskirti nuo Europos Sąjungos kenkia šaliai.

REKLAMA
REKLAMA

Lėtesnis augimas

JK ekonomikai 2017 metais sekėsi geriau nei tikėjosi daugelis analitikų. Tačiau Britanijai teko pasitraukti iš TOP5 pasaulio ekonomikų sąrašo, nes ji atsilieka nuo kitų didžiausiųjų pramoninių tautų.

Visa Europa praėjusiais metais augo 2,5 procento – tai didžiausias greitis per dešimtmetį. Šis rodiklis yra geresnis net už Donaldo Trumpo valdomos JAV pasiekimus. Tuo tarpu JK galėjo pranešti tik apie 1,8 procento augimą.

„Sprendimas palikti Europos Sąjungą jau turi pastebimą ekonominį efektą. Nestabilumas, siejamas su „Brexit“ turi įtakos ir vidinei šalies veiklai, kuri mažėja lyginant su aiškiu pasauliniu augimu“, - praėjusių metų pabaigoje sakė „Bank of England“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Centrinio banko vadovas Markas Carney'us privataus susitikimo Davose metu, tariamai, patvirtino, kad „Brexit“ Jungtinei Karalystei per metus jau kainuoja daugiau nei 11 milijardų eurų per metus.

Nepriklausoma organizacija „Office of Budget Responsibility“ yra įsitikinusi, kad ryškus augimas tikėtinas tik nuo 2021 metų.

Žemėjantis pragyvenimo lygis

„Brexit“ pasirinkimas aiškiausiai pasireiškė kainų augimu. Svaro vertės kritimas po referendumo leido išaugti beveik visų importuojamų prekių kainoms ir padidino infliaciją. Tačiau atlyginimai nekilo taip sparčiai kaip kainos. Situacijos nepataisė ir tai, kad šiuo metu JK fiksuojamas rekordiškai mažas nedarbingumo lygis. Taigi, apibendrinant galima sakyti, kad britai pajunta žemėjantį pragyvenimo lygį kiekvieną kartą, kai apsipirkinėja.

REKLAMA

Šį mėnesį paviešinti duomenys rodo, kad infliacija siekia 3 procentus, o vidutinio atlygio kilimas – tik 2,5 procento. „The Bank of England“ paskatino britus dar labiau susiveržti diržus didindama palūkanų normas.

Sunkiai besiverčiančioms britų šeimoms perspektyvos nėra labai džiaugsmingos. 2017 metų pabaigoje paviešinti du reikšmingi ekspertų vertinimai patvirtino, kad realaus darbo užmokesčio britams gali tekti netgi du dešimtmečius.

Tyrimų centras „The Resolution Foundation“ prognozuoja, kad vidutinis uždarbis nepasieks prieškrizinio laiko standarto net iki 2025 metų. Garsus ekonominių tyrimų institutas „The Institute for Fiscal Studies“ paviešino panašią liūdną prognozę.

REKLAMA

Darbuotojų praradimas

Nedarbo lygio mažėjimas yra stabilus ir dabar pasiekė 4,3 procento – tai rekordinis lygis nuo 1975 metų. Tai reiškia, kad darbuotojų pasirinkimas yra nedidelis ir kompanijos bei valstybinės institucijos sunkiai pajėgia susirasti darbuotojų.

„Brexit“ situaciją blogina ypatingai tuose sektoriuose, kurie priklauso nuo darbuotojų, atvykstančių iš kontinentinės Europos. Britanijoje apie 10 procentų gydytojų ir 6 procentai Nacionalinės sveikatos sistemos darbuotojų atkeliauja iš ES. O po „Brexit“ balsavimo, JK tapo kur kas sunkiau prisikviesti, pavyzdžiui, slauges iš ES.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Net trečdalis nuolatinių darbuotojų, aprūpinančių Britaniją maistu, taip pat yra iš Europos Sąjungos. Viešbučiai, klubai ir restoranai įspėja, kad jų sektoriui gali pasijusti net 60 tūkstančių darbuotojų trūkumas, jei ES migrantų skaičius bus stipriai sumažintas. Panašią informaciją platina ir Britanijos ūkiai, labai priklausomi nuo iš Sąjungos atvykstančių sezoninių darbuotojų.

Darbo rinkos specialistai tvirtina, kad radikalus migracijos sumažėjimas ilguoju laikotarpiu stipriai smogs britų ekonomikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų