REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Netrukus Pietų Korėjoje prasidėsiančiose olimpinėse žaidynėse mūsų šalies dailiojo čiuožimo atstovų nebus. Lietuviai su nostalgija mena laikus, kai olimpiadose dėl medalių kovojo ledo virtuozai Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas. Pastarasis mano, kad artėjančios Pjongčango žaidynės bus vienos nesaugiausių istorijoje.

Netrukus Pietų Korėjoje prasidėsiančiose olimpinėse žaidynėse mūsų šalies dailiojo čiuožimo atstovų nebus. Lietuviai su nostalgija mena laikus, kai olimpiadose dėl medalių kovojo ledo virtuozai Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas. Pastarasis mano, kad artėjančios Pjongčango žaidynės bus vienos nesaugiausių istorijoje.

REKLAMA

Sveikas protas nugalėjo

Olimpiada Pietų Korėjoje vyks vasario 9–25 dienomis.

„Žaidynės bus vienos nesaugiausių ir įtempčiausių per pastaruosius 50 metų. Tą puikiai supranta ir dalyviai, ir žiūrovai – visas pasaulis. Žinome, kokia didžiulė įtampa tarp Šiaurės Korėjos bei likusio pasaulio. O nuo žaidynių sostinės iki Šiaurės Korėjos labai mažas atstumas. Niekada nežinai, kokio siurprizo laukti iš diktatūrinės šalies“, – tv3.lt kalbėjo P. Vanagas.

Buvęs olimpietis išsiskyrė dar vieną artėjančių žaidynių aspektą – Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) sankcijas Rusijai.

REKLAMA
REKLAMA

„Pjongčange kova su dopingu bus dar rimtesnė, – mano P. Vanagas. – TOK sankcijos – nemalonus epizodas Rusijos olimpiečiams ir visam judėjimui. Pritariu, kad dopingas nepageidaujamas bei nepriimtinas. Rusija svarstė net nesiųsti savo likusių sportininkų, kurie varžysis be šalies himno, simbolių. Džiaugiuosi, kad sveikas protas, vis dėlto, triumfavo. Jei Rusija būtų boikotavusi žaidynes Korėjoje, dėl TOK įstatymų būtų priversta praleisti dar tris olimpiadas – 12 metų.“

REKLAMA

Žemai lenkiasi tiems, kurie pasirenka Lietuvą

P. Vanago nuomone, kiekvienam sportininkui dalyvavimas olimpiadoje – didelis ir svarus karjeros įvykis.

Lietuvis įstikinęs, kad Pjongčango olimpinėse žaidynėse favoritai nesikeis. Stipriausios poros bus tos pačios, kaip ir praėjusiame pasaulio čempionate.

Neseniai paaiškėjo, jog Pietų Korėjoje nebus mūsų šalies dailiojo čiuožimo atstovų. Lietuviai liko iškart už brūkšnio – pirmi atsarginių porų sąraše.

„Tai labai daug pasako – pritrūko visai nedidelio žingsnelio. Manau, pagrindinis faktorius – Saulius Ambrulevičius ir Allison Reed dar labai nauja, šviežia pora. Jie kartu pradėjo čiuožti tik prieš metus. Jei tai būtų įvykę anksčiau, Saulius ir Allison teoriškai būtų galėje vykti į Korėją“, – neabejoja P. Vanagas.

REKLAMA
REKLAMA

A. Reed į olimpines žaidynes vykti kol kas negalėtų, mat neturi Lietuvos pilietybės. P. Vanagas nemano, kad tai taptų problema.

„Manau, sporto funkcionierių mentaliteto progresas nugalės. Jie turi suprasti, kad šiais laikais 30–50 procentų geriausių porų pasaulio reitinge yra mišrios. Netgi tokių šalių, kaip Amerikos ar Rusijos, kur dešimtys ar šimtai milijonų gyventojų. Šokiuose ant ledo labai sudėtinga rasti porą, kuri tiktų vienas kitam. Partnerio ieškoma po visą pasaulį. Manau, turime žemai lenktis ir iš visos širdies dėkoti tiems, kurie, nepaisydami savo ambicijų, nusprendžia atstovauti mūsų mažai Lietuvėlei ir šlovinti jos vardą“, – samprotavo P. Vanagas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šalies dailiojo čiuožimo legenda mano, kad daug potencialo turi dar viena Lietuvos pora – 18-metė Guostė Damulevičiūtė ir 19-metis Deividas Kizala.

Didžiausia svajonė – ginti nepriklausomos šalies garbę

M. Drobiazko ir P. Vanagas dalyvavo penkiose olimpinėse žaidynėse.

„Įsimintiniausia buvo pirmoji Albervilyje. Tuomet išsipildė pati didžiausia mano sportinė svajonė – atstovauti nepriklausomai Lietuvai. Tai buvo fantastiška“, – prisiminė P. Vanagas.

Pašnekovas išskyrė ir 2006-uosius Turine. Tuomet pora į Italiją vyko po 3,5 metų sportinės karjeros pertraukos.

Pasak P. Vanago, tai buvo didelis iššūkis. Pora sulaukė ne vieno klausimo, ar jiems iš tikrųjų verta grįžti, mat Turine gali likti už dešimtuko ribos.

REKLAMA

Margarita ir Povilas paneigė prognozes – iškovojo bronzos apdovanojimą Europos čempionate, pasaulio pirmenybėse užėmė ketvirtąją vietą, o taip pat pagerino save asmeninį pasiekimą – į Lietuvą atvežė mažuosius Europos ir pasaulio čempionatų sidabro medalius.

„Grįžti buvo labai rizikingas žingsnis, bet gerai, kad jį žengėme. Kitu atveju būtume labai gailėjęsi“, – mano P. Vanagas.

Meno kompiuteriai neįvertins

Lietuvos pora 1992-ųjų olimpinėse žaidynėse buvo 16-a, 1994-ųjų – 12-a, 1998-ųjų – aštunta, 2002-ųjų – penkta, 2006-ųjų – septinta.

2002-aisiais Solt Leik Sityje užfiksuotas rezultatas – geriausias pasiekimas nepriklausomos Lietuvos istorijoje žiemos žaidynėse. Tuomet buvo kalbama ir apie medalius. Koją kyštelėjo teisėjų vertinimai.

REKLAMA

„Apmaudu. Esame maža šalelė ir neturime įtakos už ledo ribų, o tai vis dar labai svarbu. Tačiau, manau, mūsų penktoji vieta prilygsta didelės valstybės medaliams“, – lygino P. Vanagas.

Sportininko nuomone, situacija dėl neobjektyvių teisėjų vertinimų galėtų pasikeisti, jei įsikurtų alterantyvi federacija Tarptautinei dailiojo čiuožimo asociacijai (ISU). Ir bent jau dvi, o dar geriau trys, skirtingos federacijos kovotų tarpusavyje dėl geriausios vardo. Taip būtų sulaužytas ilgametis vienos federacijos monopolis. 

Vis dėlto, pasirodymus ir toliau vertintų žmonės.

„Dailiajame čiuožime to neišvengsi. Tai – ne ta sporto šaka, kurioje galima pastatyti chronometrą. Dailusis čiuožimas – ir sportas, ir menas. Meno kompiuteriai neįvertins“, – įsitikinęs P. Vanagas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagrindiniai namai – pas mamą

Šiuo metu esminė Margaritos ir Povilo veikla – projektas „Liepsnojantis ledas“. Jis po Lietuvą ir ne tik prieš didžiausias šventes keliauja 16 metų.

„Tai – pagrindinis mūsų veiklos aruodas, kuris atima daugiausia laiko. Jau dabar labai rimtai ruošiamės. Visus metus vyksta nenustojamas procesas, o likus keliems mėnesiams viskas aktyvuojasi. Iš visų jėgų stengiamės padaryti tokį šou, po kurio žiūrovai nenorėtų išeiti iš salės, ilgai plotų ledo žvaigždėms“, – pasakojo P. Vanagas.

Margarita bei Povilas dalyvauja ir kituose projektuose. Vanagai nuolat repetuoja, per metus vyksta į 150–200 šou.

„Namuose vidutiniškai praleidžiame apie pusę metų. Mūsų namai Pamaskvėje, netoli vieno oro uostų. Labai patogu. Taip jau susiklostė, kad turime dar vieną laikiną lizdelį – Sočyje, kur praleidžiame daug laiko dėl projektų. Na, o pagrindiniai namai – Kaune. Pas mamą“, – sakė P. Vanagas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų