REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Biržietis teigia tik atsitiktinai sužinojęs, kad jo gyvenamasis namas yra areštuotas, rašo Šiaurės rytai.

Biržietis teigia tik atsitiktinai sužinojęs, kad jo gyvenamasis namas yra areštuotas, rašo Šiaurės rytai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teises atgavo, namo – ne?

Jei ne mokesčiai už šiukšlių išvežimą, Totorių kaime gyvenantis Leonidas Borodevičius gal ir šiandien nežinotų, kad gyvena teismo antstolių areštuotame name. Žmogus gavo mokėjimo pranešimą, kad turi mokėti už šiukšlių išvežimą. Sąskaitoje buvo aprašyta, kad reikės mokėti už tris asmenis.

REKLAMA

Kadangi sąskaitoje figūruojantis L. Borodevičiaus sūnus kartu negyvena, vyras pradėjo rūpintis tai įrodančia pažyma. Kreipėsi į Širvėnos seniūniją, tačiau paaiškėjo, kad jo gyvenamajam namui Totorių kaime reikia suteikti numerį, tik tuomet seniūnija išrašys pažymą.

Vyras kreipėsi į Valstybės įmonės „Registrų centras“ Biržų skyrių. Tik čia paaiškėjo, kad L. Borodevičiaus gyvenamasis namas Totorių kaime yra areštuotas. Iš registre buvusių duomenų buvo matyti, kad areštas uždėtas 1999 metų rugpjūčio 6 dieną teismo antstolės N. Palšienės.

REKLAMA
REKLAMA

Vyras ilgai negalėjo atsitokėti, kas čia nutiko. Sako, net akys ant kaktos iššoko iš nustebimo. Tik vėliau pradėjo galvoti ir tarsi per miglą prisiminė, kad prieš dvidešimtį metų buvo pragėręs teises. Baudą ilgai mokėjo dalimis. Teises atgavo.

„Bauda tikrai baigta mokėti, nes teises atgavau. Ne tik atgavau, bet jau ir į naujas, europines, pasikeičiau“, – rodė vyriškis. Vyras pasakojo apie prasidėjusius kryžiaus kelius. Jis sakė, kad ir toliau galėtų gyventi areštuotame name. Bet kiltų problemų, jei ateityje sugalvotų namą parduoti ar vaikams palikti. Todėl nutarė susitvarkyti dokumentus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis kreipėsi į Biržuose dirbančios antstolės Irenos Bakšienės kontorą. Bet čia darbuotojos nerado jokių duomenų apie jo turto areštą.

Tuomet Totorių kaimo gyventojas kreipėsi į Biržų rajono apylinkės teismą. Archyvo darbuotoja jam išdavė pažymą apie arešto bylą ir jos numerį. Teismo darbuotojai vyrui patarė kreiptis į advokatą, kad šis surašytų prašymą. Tuomet būtų galima kreiptis į teismą dėl arešto panaikinimo. Žmogus kreipėsi į advokatą. Šis už dokumentų paruošimą paprašė pinigų.

„Jei reikės, sumokėsiu. Tik noriu žinoti, ar tikrai mano kaltė, kad namas buvo areštuotas. Juk apie tai nebuvau gavęs jokio pranešimo. Bet kokiu atveju dokumentus turiu susitvarkyti. Bet mano pavyzdys rodo, kad niekada negali žinoti, jog tavo turtas nėra areštuotas. Vieną kartą jau buvau baustas – mokėjau baudą. Taip išeina, kad būsiu nubaustas dar kartą, mokėsiu advokatams“, – liūdnai juokavo L. Borodevičius.

REKLAMA

Reikia būti patiems aktyviems

Biržuose dirbanti antstolė I. Bakšienė sakė dažnai sulaukianti biržiečių vizitų. Į ją kreipiasi žmonės, kurių turtas buvo areštuotas prieš daugiau nei 10–15 metų. „Jei turtą areštavo prie Biržų rajono apylinkės teismo veikianti antstolių kontora, dalis bylų 2003 metų sausį buvo perduota privatiems antstoliams.

Kitos bylos buvo perduotos į teismo archyvą“, – sakė I. Bakšienė. Antstolė pažymėjo, kad žmonės dažnai nepasirūpina, kad būtų panaikintas turto areštas. O juk baigus išmokėti skolą areštas savaime nebūna panaikinamas.

REKLAMA

„Reikia būti patiems aktyviems ir domėtis savo reikalais“, – sakė antstolė.

Teks kreiptis į teismą

Biržų rajono apylinkės teismo atstovė ryšiams su visuomene Loreta Klezienė sakė, kad žmogus turi surinkti įrodančius dokumentus, kad jo būstas tikrai areštuotas, taip pat įrodymus, kad baudą tikrai susimokėjęs, ir kreiptis į teismą.

„Teismo archyve dalis bylų jau yra sunaikinta, bet sprendimai saugomi. Pagal tai teismas gali panaikinti turto areštą“, – sakė L. Klezienė. Pašnekovė sakė, kad žmogus turi turėti tikslų išrašą iš teismo archyvo ir parašyti prašymą panaikinti turto areštą.

Jurgita Morkūnienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų