REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Donaldo Trumpo administracija pirmadienį vakare paskelbė ilgai lauktą 114 Rusijos politikų ir 96 „oligarchų“, kurie palaiko glaudžius ryšius su prezidentu Vladimiru Putinu, sąrašą, taip patenkindama Kongreso reikalavimą nubausti Maskvą už kišimąsi į JAV 2016 metų rinkimus.

Donaldo Trumpo administracija pirmadienį vakare paskelbė ilgai lauktą 114 Rusijos politikų ir 96 „oligarchų“, kurie palaiko glaudžius ryšius su prezidentu Vladimiru Putinu, sąrašą, taip patenkindama Kongreso reikalavimą nubausti Maskvą už kišimąsi į JAV 2016 metų rinkimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Politikų sąraše yra visa prezidento administracija, nurodyta Kremliaus interneto svetainėje, ir ministrų kabinetas, o oligarchų sąrašas tiksliai atitinka žurnalo „Forbes“ sudaryto Rusijos milijardierių sąrašo viršūnę.

REKLAMA

Vadinamojo Kremliaus sąrašo paskelbimas Maskvoje daugelį papiktino ir privertė sunerimti.

Vis dėlto JAV administracija drauge su sąrašu paskelbė netikėtą pranešimą, kad nusprendė kol kas nieko nebausti.

Kai kurie JAV Kongreso nariai kaltino prezidentą D. Trumpą leidžiant Rusijai išsisukti ir taip pakurstė klausimų, ar prezidentas nenori konfrontuoti su Maskva.

Neslaptu septynių puslapių dokumentu, kaip ir numatė Kongresas, siekiama viešai paskelbti asmenis, klestinčius dėl V. Putino valdymo, Jungtinėms Valstijoms stengiantis diplomatiškai ir ekonomiškai izoliuoti jo vyriausybę.

REKLAMA
REKLAMA

Įtraukimas į sąrašą nereiškia, kad šiems asmenims automatiškai bus taikomos JAV sankcijos, bet keliolikai jų sankcijos jau taikomos iš anksčiau.

Į „Kremliaus sąrašą“ įtrauktas premjeras Dmitrijus Medvedevas ir visi jo pavaduotojai bei ministrai, tarp jų Sergejus Lavrovas, Igoris Šuvalovas, Maksimas Oreškinas, Arkadijus Dvorkovičius, Aleksejus Mileris, Igoris Sečinas, Germanas Grefas, Andrejus Kostinas, taip pat 42 V. Putino padėjėjai, Rusijos pagrindinių žvalgybos agentūrų FSB ir GRU aukščiausio rango pareigūnai.

Sąraše taip pat yra didelių valstybinių kompanijų, įskaitant energetikos milžinę „Rosneft“ ir didžiausią kredito įstaigą „Sberbank“, vadovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarp 96 į sąrašą įtrauktų turtingų rusų, kuriuos JAV Iždo departamentas vadina oligarchais, yra Olegas Deripaska, Romanas Abramovičius, Vladimiras Potaninas, Michailas Fridmanas, Vagitas Alekperovas, Jelena Baturina, Romanas Avdejevas, Evgenijus Kasperskis, Suleimanas Kerimovas, Vladimiras Lisinas, Michailas Prochorovas. Teigiama, kad visi jie sukaupė po 1 mlrd. JAV dolerių (0,81 mlrd. eurų) ar didesnį turtą.

M. Prochorovas varžėsi su V. Putinu 2012 metų rinkimuose, o aliuminio magnatas O. Deripaska figūruoja tyrime dėl Rusijos kišimosi į JAV rinkimus, nes turėjo ryšių su buvusiu D. Trumpo kampanijos vadovu Paulu Manafortu (Polu Manafortu).

REKLAMA

Tačiau sąraše yra ir keistų pavardžių, tokių kaip mažmeninės prekybos tinklo „Magnit“ įkūrėjo Sergejaus Galickio ir paieškos sistemos „Yandex“ įkūrėjo bei vadovo Arkadijaus Voložo. Abu jie laikomi savo jėgomis iškilusiais žmonėmis, sukūrusiais sėkmingą verslą be jokios vyriausybės paramos.

Kongresui pateikiamame įslaptintame ataskaitos priede gali būti asmenų, valdančių mažesnį turtą ir nepriklausančių aukščiausio rango valstybės pareigūnams.

Remdamasis JAV žvalgybos duomenimis, Iždo departamentas taip pat baigė bent iš dalies valstybei priklausančių Rusijos kompanijų sąrašą, bet jis taip pat yra įslaptintas ir nusiųstas tik Kongresui.

REKLAMA

„Politinė paranoja“

Rusijos politikai reiškė nerimą dėl to, kad į sąrašą įtraukta visa Rusijos vyriausybė.

Vicepremjeras A. Dvorkovičius Rusijos naujienų agentūroms antradienį sakė, kad nenustebo sąraše pamatęs savo pavardę ir kad jis „atrodo kaip žinynas „Kas yra kas?“. A. Dvorkovičius nesakė, kaip Rusija į tai reaguos, bet nurodė, kad vyriausybė „stebės situaciją“.

Rusijos parlamento aukštųjų rūmų – Federacijos Tarybos – Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Konstantinas Kosačiovas antradienį socialiniame tinkle „Facebook“ parašė, kad JAV žvalgybai nepavyko rasti Rusijos politikus kompromituojančios medžiagos ir ji „galiausiai nukopijavo Kremliaus telefonų knygą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

K. Kosačiovas kritikavo JAV vyriausybę pakenkus Rusijos ir JAV santykiams. Pasak jo, „pasekmės bus toksiškos ir daugeliui metų pakirs bendradarbiavimo perspektyvas“.

Sąrašas parodo JAV politinio isteblišmento „politinę paranoją“, pridūrė K. Kosačiovas.

Oligarchų nerimas

Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas, kuris išgarsėjo pareigūnų korupcijos tyrimais, antradienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, jog yra „patenkintas, kad šie (žmonės) buvo oficialiai tarptautiniu lygiu pripažinti sukčiais ir vagimis“. A. Navalnas tvirtina savo tyrimais demaskavęs glaudžius vyriausybės pareigūnų ryšius su kai kuriais į minimą sąrašą įtrauktais milijardieriais.

REKLAMA

Mėnesius rengtas sąrašas išgąsdino kai kuriuos turtingus rusus. Jie nerimauja, kad šis žingsnis gali nulemti vėlesnes JAV sankcijas ar neoficialų „juodąjį“ sąrašą pasaulinėje finansų sistemoje.

Sąrašas išprovokavo įnirtingą lobistinę kampaniją. Karingai Rusijos atžvilgiu nusiteikę Kongreso nariai spaudė administraciją įtraukti tam tikras pavardes, o Rusijos verslininkų nusamdyti lobistai ragino administraciją neįtraukti jų klientų.

Sąrašo paskelbimas tikriausiai bent iš dalies numalšins kai kurių įstatymų leidėjų nusivylimą, kad D. Trumpo administracija nusprendė niekam netaikyti pirmadienį įsigaliojusių naujų sankcijų Rusijai.

REKLAMA

Pagal tą patį įstatymą, kuriuo leista sudaryti „Kremliaus sąrašą“, vyriausybė turėjo įvesti sankcijas visiems, kas turi reikšmingų verslo santykių su žmonėmis, susijusiais su Rusijos gynybos ir žvalgybos agentūromis, pagal JAV spalio mėnesį paskelbtą „juodąjį“ sąrašą.

Neaiškumai dėl sankcijų

Paaiškėjo, kad sankcijos nebus skelbiamos, nors kelios šalys rengė milijardų dolerių vertės ginklų kontraktus su Rusija. Valstybės departamentas nusprendė, kad jau pati JAV baudžiamųjų priemonių grėsmė ar vadinamosios antrinės sankcijos atgrasė nuo tokių sandorių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Užsienio vyriausybės atsisakė suplanuotų ar paskelbtų kelių milijardų dolerių vertės pirkimo sandorių su Rusijos gynybos sektoriumi“, – sakė Valstybės departamento atstovė spaudai Heather Nauert (Heter Noert). Įrodymų ir pavyzdžių ji nepateikė.

„Turint galvoje, kiek laiko dažniausiai tęsiasi stambių gynybos sektoriaus sandorių įgyvendinimas, mūsų pastangų rezultatas tik pradeda ryškėti“, – pažymėjo ji ir pridūrė, kad Kongresui buvo pateikta ataskaita su įslaptintomis detalėmis.

„Žvelgiant iš šios perspektyvos, jei įstatymas veikia, sankcijos atskiriems fiziniams ar juridiniams asmenims nereikalingos, nes įstatymas faktiškai veikia kaip atgrasymo priemonė“, – aiškino H. Nauert.

REKLAMA

Kompanijoms ar užsienio vyriausybėms, kurios turėjo verslo reikalų su „juodajame“ sąraše esančiais Rusijos fiziniais ar juridiniais asmenimis, buvo nustatytas trijų mėnesių periodas pasitraukti iš sandorių. Šis laikotarpis prasidėjo spalio mėnesį, kai buvo paskelbtas sąrašas, ir baigėsi šį pirmadienį.

Tačiau bus baudžiami tik dalyvaujantieji „reikšminguose sandoriuose“, o JAV niekada neapibrėžė šio termino ir nenurodė sumos doleriais. Dėl tokio neaiškumo visuomenė nežino, kas tiksliai leidžiama ir kas ne.

Niujorkui atstovaujantis Atstovų Rūmų narys Eliotas Engelis, aukščiausio rango demokratas Atstovų Rūmų Užsienio reikalų komitete, griežtai sukritikavo sprendimą nieko nebausti. Jis sakė, kad jam „visa tai atsibodo“ ir kad D. Trumpo administracija nusprendė „dar kartą paleisti Rusiją nuo kabliuko“.

Jis atmetė Valstybės departamento tvirtinimą, kad „jau pati baudžiamųjų priemonių grėsmė“ neleis Maskvai toliau kištis į Amerikos rinkimus.

„Kaip atgrasysi ataką, kuri įvyko prieš dvejus metus, ir ataką, kuri jau vyksta? – sakė E. Engelis. – Tai tiesiog neturi prasmės.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų