REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apie sprogimus įvairiuose Lietuvos miestuose paskutiniame XX a. dešimtmetyje buvo rašoma itin dažnai. Taip, anot tuometinės žiniasklaidos, santykius aiškinosi nusikalstamos grupuotės arba buvo bauginami „neklusnūs“ verslininkai.

Apie sprogimus įvairiuose Lietuvos miestuose paskutiniame XX a. dešimtmetyje buvo rašoma itin dažnai. Taip, anot tuometinės žiniasklaidos, santykius aiškinosi nusikalstamos grupuotės arba buvo bauginami „neklusnūs“ verslininkai.

REKLAMA

Reketas ir sprogdinimai buvo tiesiog neatsiejami vienas nuo kito. Bet tai, kas nutiko 1998-ųjų pradžioje pribloškė net ir visko mačiusius žmones. Šįkart įvykių centre atsidūrė Šiauliai, kur buvo susprogdinta moderniame pastate esančiame miesto centre padėta bomba.

Kaip rašoma kriminalinių naujienų laikraštyje „Akistata“, šis įvykis buvo pirmas toks, kai dėl nusikaltėlių tarpusavio nesutarimų nukentėjo penki atsitiktiniai žmonės. Maža to, net keturi iš jų buvo nepilnamečiai...

Kraupus vaizdas

Sprogdintame dviejų aukštų pastate buvo įrengta parduotuvė, baras, nedidelis viešbutis bei biurų patalpos. Iš karto po sprogimo iš pastato išpuolė trys paaugliai. Jie buvo sužeisti, tačiau iš baimės į tai nekreipė dėmesio. Atsitiktinai pro šalį važiavo vieno iš jų tėvas, kuris susodinęs paauglius skubiai juos nuvežė į ligoninę.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmieji į sprogimo vietą įbėgo žmonės, dirbantys kitose pastato vietose. Jie pamatė gulinčią moterį su nulaužta koja ir jaunuolį be sąmonės. Moteris išnešama tylėjo, stengėsi prilaikyti nulaužtą koją. Jaunuoliui buvo sužalotas veidas, o kai jis atgavo sąmonę – pradėjo klykti. Tuo pačiu metu šaukti iš skausmo pradėjo ir minėta moteris. Abu nukentėjusieji buvo skubiai nuvežti į ligoninę.

REKLAMA

Kitą dieną, nukentėjusi 46 metų moteris pasakojo, kad tądien užsuko į barą atsigerti kavos. Tada ji užsuko į tualetą nusiplauti rankų. Taip bestovint prie kriauklės ir nugriaudėjo sprogimas. Ji buvo nublokšta, maža to, ant jos užvirto dalis sienos. Moteriai ligoninėje nustatytas atviras blauzdikaulio lūžis bei kiti lengvesni sužalojimai.

Vaikai žaidė pokerį

Sprogimas sužalojo ir tris nepilnamečius – 10-ties, 14-os bei 15 metų paauglius. Toje pačioje mokykloje besimokantys vaikai prisipažino esantys aistringi lošėjai. Tą pavakarę pastate jie žaidė pokerį. Kartu buvo ir dar vienas vyresnis 17 metų paauglys.

REKLAMA
REKLAMA

Sprogimas paauglius parbloškė, tačiau jie greitai atsistojo ir išbėgo, o vyresnis vaikinas taip ir liko gulėti. Visiems trims berniukams buvo sutrenktos smegenys. Dviem lūžo rankos, o vienam skeveldra įstrigo į šlaunį.

Jau kitą dieną vaikai džiaugėsi, kad išgyveno ir kalbėjo, kaip netrukus vėl žais pokerį. Daug mažiau pasisekė 17-mečiui. Jam buvo stipriai stiklais sužalotas veidas, koja.

Sprogmuo vyrų tualete

Vėliau pareigūnai nustatė, kad vidutinio galingumo uždelsto veikimo sprogmuo buvo padėtas vyrų tualete po kriaukle. Smūgio bangą sustiprino tai, kad bomba sprogo uždaroje erdvėje.

Todėl išdužo dauguma pastato langų, išvirto plastikinės durys ir kelios vidinės sienos. Maža to, nukrito pakabinamos lubos, sugadinti laiptai į antrąjį aukštą. Apklausiami žmonės pareigūnams teigė, kad jiems užkliuvo akiniuotas rusiškai kalbantis vyras su kepure. Prieš pat sprogimą užsukęs vyras žvalgėsi po parduotuvę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvo sudarytas įtariamojo fotorobotas, kuris turėjo panašumų į tą, kuris buvo sudarytas po nesėkmingo pasikėsinimo kitoje Šiaulių kavinėje, kai mėginta nužudyti Šiaulių „princą“ Vladą Baranauską-Baranį ir du jo draugus.

Bet prokurorai nenorėjo sieti šių dviejų įvykių. Tad galiausiai nusistovėjo versija, kad Šiauliuose susikirto šio miesto ir Kauno nusikaltėlių interesai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų