REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po poros savaičių startuosiančiose Pjongčango olimpinėse žaidynėse nebus ne tik diskvalifikuotų Rusijos sporto žvaigždžių, o ir ryškiausių planetos ledo ritulio asmenybių. Olimpines varžybas komentuosiantis Maksimas Vojevodinas regi akivaizdžią vyrų turnyro favoritę – Rusijos rinktinę.

Po poros savaičių startuosiančiose Pjongčango olimpinėse žaidynėse nebus ne tik diskvalifikuotų Rusijos sporto žvaigždžių, o ir ryškiausių planetos ledo ritulio asmenybių. Olimpines varžybas komentuosiantis Maksimas Vojevodinas regi akivaizdžią vyrų turnyro favoritę – Rusijos rinktinę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nieko pasakiškai prašmatnaus

Į Pietų Korėją nevyks Nacionalinės ledo ritulio lygos (NHL) žaidėjai. Jie dalyvavo visose olimpiadose nuo 1988-ųjų.

REKLAMA

Pasak M. Vojevodino, šiemet aplinkybes lėmė pinigai. NHL anksčiau rasdavo kompromisą su Tarptautiniu olimpiniu komitetu (TOK) dėl žaidėjų draudimų, transportavimo, apgyvendinimo. Dabar TOK atsisakė padaryti nuolaidų ir panoro susižerti daugiau pelno. NHL klubų savininkų profsąjunga nutarė, kad siųsti Kanados komandą į žaidynes kainuotų pernelyg brangiai. Taip būtų išbrauktos trys lygos reguliariojo sezono savaites, o prastovos – prarasti pinigai.

REKLAMA
REKLAMA

„Taigi Pjongčange nebus nieko pasakiškai prašmatnaus. Turnyras pirmąkart po 20-ies metų niekaip negali būti pavadintas ketverių metų apoteozė ir kažkokia kulminacija“, – mano M. Vojevodino.

Tiesa, pašnekovas įsitikinęs, kad ryškiausių žvaigždžių dalyvavimas stipriai ledo ritulio Pjongčange neišpopuliarintų, mat ši sporto šaka Korėjoje nėra pati patraukliausia. Taigi jei Mattą Gilroy ar Quintoną Howdeną pakeistų Sidney Crosby ir Drew Doughty, tai susidomėjimo olimpiniu ledo rituliu nepadidintų.

Pagrindinis rusų varžovas – spaudimas

M. Vojevodinas olimpiniame turnyre laukia gana atkaklios kovos.

„Jei Rusijos rinktinė išsiskiria kaip pagrindinė favoritė, tarp kitų komandų drąsiai galima dėti, kaip iš mokyklos prisimenu, mažiau arba lygu, daugiau arba lygu ženklus, – šmaikštavo komentatorius. – Visų ekipų galimybės apylygės. Net autsaideriai ne taip stipriai atsilieka, kaip pasaulio čempionatuose. Ten ta pati Slovėnijos rinktinė meistriškumu gana svariai nusileidžia Kanados, Švedijos ar Rusijos komandoms, kai joms į pagalbą atskuba rimti šviesuliai iš Nacionalinės ledo ritulio lygos. Čia tokios takoskyros nebus. Manau, mažesnės, kuklesnės komandos gali iššauti stipriau nei daugelis iš jų gali tikisi.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovas Rusijos rinktinės galimybėms laimėti turnyrą skiria 50 procentų. Kitus – likusioms olimpinių varžybų komandoms.

M. Vojevodino nuomone, vienas didžiausių rusų pranašumų – susižaidimas, mat rinktinė sudaryta iš dviejų klubų. Tai – Maskvos CSKA ir Sankt Peterburgo SKA ledo ritulininkai. Du žaidėjai iš trečiosios ekipos – Sergejus Mozyakinas bei Vasiljus Košečkinas atstovauja Magnitogorsko „Metallurg“.

„Didžiausias iššūkis rusams – susidoroti su milžiniška atsakomybe ir dideliu spaudimu. Ypač, kai Rusijos olimpinė rinktinė neteko tokių stambiakalibrių žvaigždžių kaip biatlonininkas Antonas Šipulinas, slidininkas Sergejus Ustiugovas ar trumpo tako ekspertas Viktoras Ahnas. Dabar visa Rusija per padidinamąjį stiklą stebės ledo ritulininkų pasirodymą. Jie tapo vos ne ryškiausia visos šalies viltimi parodyti pasaulio bendruomenei, kad Rusija nepalaužta“, – kalbėjo M. Vojevodinas.

REKLAMA

Minėta rinktinė startuos kaip olimpinių atletų iš Rusijos komanda. M. Vojevodinas pacitavo ledo ritulininką Ilją Kovalčiuką – tai didelės reikšmės neturės, nes visi žinos, kad jis, Pavelas Daciukas, Nikita Gusevas. Vadimas Šipačiovas ir kiti yra Rusijos ledo ritulininkai.

Autsaideriai gali nustebinti

Pasak M. Vojevodino, Pjongčange didžiąją dalį ryškiausių žvaigždžių sudarys Kontinentinėje lygoje (KHL) žaidžiantys ledo ritulininkai, kuriuos kiekvieną savaitę galima stebėti per „Viasat Sport Baltic“.

Komentatorius išskyrė rusus I. Kovalčiuką, P. Daciuką, Slavą Voynovą. M. Vojevodinas mano, kad tai – ryškūs žaidėjai, kurie ir dabar galėtų gan stipriai spindėti NHL.

REKLAMA

Pasak pašnekovo, nemažai Rusijos komandos narių prieš keletą metų žaidė NHL, bet vasarą pasirinko gimtinę, mat norėjo patekti į rinktinę. M. Vojevodinas neslėpė apmaudo, kad Rusijos ekipos treneris Olegas Znarokas ignoravo ir į rinktinę nepakvietė Andrejaus Markovo. Jis – labai ryški figūra, pusantro tuzino metų žaidęs Monrealio „Canadiens“.

Švedai, čekai, kanadiečiai ir, didžiąja dalimi, suomiai savo komandos sudėtis suformavo iš KHL žaidžiančių legionierių.

„Aišku, rusai savo lygoje turi daugiau ryškių žvaigždžių nei kitos komandos. Jeigu mėgintume sudaryti vieną rinktinę iš visų KHL užsieniečių ir išleistume ją prieš Rusijos komandą, tada jėgos galbūt būtų apylygės. Dabar geriausi legionieriai išmėtyti po skirtingas rinktines“, – kalbėjo M. Vojevodinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis mano, kad Kanados rinktinė bus tik šešėlis tos komandos, kuris turi NHL žaidėjus. „Tamsiojo arkliuko“ vaidmenį gali atlikti Šveicarijos komanda. Ji suburta iš gana stiprios vietos lygos ledo ritulinininkų. Be to, šveicarai paaukojo praėjusių metų pasaulio čempionato rezultatą. Jame žaidė žmonės, kuriuos matysime Pjongčange. Šveicarijos rinktinė turėjo galimybę pasikviesti ledo ritulininkų iš Šiaurės Amerikos, bet nutarė žaista ta sudėtimi, kuri vyks į Pietų Korėją.

Pasak M. Vojevodino, nors autsaideriais laikomi slovėnai, jie įpratę žaisti be ryškiausio savo šviesulio Anže Kopitaro. Pašnekovas mano, kad Slovėnijos rinktinė gali pakartoti Sočio sėkmę, kai pateko į ketvirtfinalį.

REKLAMA

M. Vojevodinas pasakojo, kad įdomi ir Korėjos komanda, kurioje bus labai daug natūralizuotų žaidėjų. Su šia rinktine draugiškose rungtynėse sunkumų turėjo visi.

Be latvių, bet su nutrūktgalvėmis moteriškėmis

Į Pjongčangą nepateko Latvijos rinktinė, kuri neįveikė atrankos barjero. M. Vojevodinui teko lankytis lemiamose rungtynėse, kuriose latviai minimaliu skirtumu nusileido vokiečiams. Komentatoriaus teigimu, pralaimėjimą lėmė smulkmenos.

„Truputį gaila, nes Vokietijos komandoje žaidė, pirmaisiais smuikais griežė ir įvarčius į latvių vartus mušė NHL atstovai. Jų olimpinėse žaidynėse nebus, o latviai būtų galėję pasiūlyti tą pačią komandą, išskyrus vienintelį Zemgų Girgensoną“, – vertino M. Vojevodinas.

REKLAMA

Jis komentuos olimpinius vyrų ir moterų ledo ritulio turnyrus. Maksimas į svečius norėtų pasikviesti Ledo ritulio federacijos prezidentą Petrą Nausėdą.

„Jei jis ateis, būtinai adresuosiu klausimą – ar Kanados moterų rinktinė nugalėtų Lietuvos vyrų komandą. Kiek esu matęs kanadietes, jos gerai žaidžia – smagūs greičiai, nevengia kontaktinės kovos. Tokios nutrūktgalvės moteriškės“, – juokėsi M. Vojevodinas.

Komentatorius be Kanados rinktinės kaip favorites įvardija ir Jungtinių Amerikos Valstijų ledo ritulininkes. Rusijos komanda į Pjongčango atvyks nukraujavusi, nes po vietos sportininkių nušalinimo liko trečdalis pagrindinės rinktinės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų