REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau beveik mėnesį priėmimo į bendrojo ugdymo mokyklas tvarka Klaipėdoje kursto aistras, kelia nerimą ir tėvų nepasitenkinimą. Siekiant išvengti „gyvų eilių“ prie mokyklų, šiemet prašymus tėvai raginami siųsti registruotu laišku. Tačiau naujoji tvarka sukėlė tikrą painiavą. Maža to, kai kurie sprendimai, anot tėvų, nėra rimtai įvertinti antikorupciniu požiūriu.

Jau beveik mėnesį priėmimo į bendrojo ugdymo mokyklas tvarka Klaipėdoje kursto aistras, kelia nerimą ir tėvų nepasitenkinimą. Siekiant išvengti „gyvų eilių“ prie mokyklų, šiemet prašymus tėvai raginami siųsti registruotu laišku. Tačiau naujoji tvarka sukėlė tikrą painiavą. Maža to, kai kurie sprendimai, anot tėvų, nėra rimtai įvertinti antikorupciniu požiūriu.

REKLAMA

Vakarų Lietuvos tėvų forumo atstovų nuomone, sumaištis kilo dar 2017 m. gruodžio 21 dieną, kuomet Klaipėdos miesto savivaldybės Tarybos sprendimu bei administracijos direktoriaus įsakymu buvo įvykdyti pirmieji priėmimo į bendrojo ugdymo mokyklas tvarkos pakeitimai.

Dėl naujosios tvarkos - painiava

Iš pradžių pavėlinta prašymų priimti į savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklas pateikimo data, perkeliant ją iš anksčiau planuotos sausio 4 dienos į vasario 19 dieną.

REKLAMA
REKLAMA

„Buvo sudarytos galimybės prašymus mokykloms pateikti asmeniškai arba registruotu laišku. Tėvai informuojami, kad pirmenybė bus teikiama asmeniškai (t.y. taip vadinamojoje „gyvoje eilėje“) pateiktiems prašymams. Vėliau, 2018 m. sausio 3 dieną Savivaldybės administracijos surengtoje spaudos konferencijoje pateikiama informacija, kad „registruotais laiškais pateiktiems prašymams bus suteikiamas prioritetas lyginant su pateiktais „gyvoje eilėje“. Tai tampa naujiena ne tik tėvams, bet ir daliai mokyklų vadovų. Tėvų tarpe kyla nerimas, peraugantis į paniką,” - situaciją aiškino Vakarų Lietuvos tėvų forumo atstovė Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili.

REKLAMA

Sužinoję šią informaciją dalis tėvų svarstė siųsti ar nesiųsti laiškus, nes oficialaus Tarybos sprendimo nebuvo, tad informaciją jie vertino kaip neatitinkančią teisės norminių aktų.

Dalies tėvų ši informacija visai nepasiekė, tad jie ramiai laukė vasario 19 dienos - „gyvos eilės“.

„Tėvus pasiekė nepilna informacija. Buvo tikima, kad laiškai bus registruojami vasario 19 dieną, eilės tvarka nustatant pagal išsiuntimo datą. Nors teisiškai ši naujoji tvarka dar negalioja. Tuo tarpu mokyklas jau pasiekė pirmieji laiškai,” - apie kilusią sumaištį pasakojo G. Burbulytė-Tsiskarishvili.

REKLAMA
REKLAMA

Neaišku, kuriems prašymams teikiama pirmenybė

Tėvų atstovės teigimu, 2018 m. sausio 15-16 dienomis, spaudoje pasklindo dar vienas naujas informacinis gandas.

„Buvo teigiama, kad pirmenybės nebus jokiems prašymams. Visi prašymai tiek gautieji registruotais laiškais, tiek ir asmeniniai, bus tiesiog registruojami, o prasidėjus priėmimo laikui - mokyklų priėmimo komisijos spręs, kuriuos prašymus tenkinti, o kuriuos ne,” - komentavo tėvų atstovė.

Galiausiai, sausio 25 dieną, vykusiame Savivaldybės Tarybos posėdyje, politikai oficialiai svarstė priėmimo į Klaipėdos miesto savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklas tvarkos pakeitimus.

Sprendimo priėmimo projekte rašoma, kad: „Pirmąją prašymų registravimo dieną mokyklose pirmiausia įregistruojami registruotu laišku atsiųsti prašymai, kurių išsiuntimo data (patvirtinta ant voko pašto antspaudu) yra ne vėlesnė ar ta pati, kaip pirmoji prašymų priėmimo diena“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Skaitydami šią eilutę, suprantame, kad registruotais laiškais atsiųstiems prašymams, visgi, suteikiamas prioritetas,” - painią tvarką komentavo G. Burbulytė-Tsiskarishvili.

Vakarų Lietuvos tėvų forumo atstovai tikina, kad susiklosčius tokiai situacijai, tėvų nerimas yra pagrįstas. Esą vieša paslaptis, kad būsimų pirmokėlių tėvai skuba pateikti prašymus ir tai padaryti kuo anksčiau, nes tikisi, kad būdami pirmi galės vaikus vesti į tas mokyklas bei klases, pas juos tenkinančius mokytojus, nors to įstatymiškai ir negalima daryti.

„Šis būsimųjų pirmokų tėvų noras suprantamas. Be to, dalis būsimų penktokų keičia mokyklas. Pavyzdžiui, Gilijos pradinės mokyklos vaikai išeis į kitas mokyklas, kuriose yra vykdomas pagrindinis ugdymas ir formuojamos penktosios klasės. Tad jiems taip pat aktualus patekimo į tas mokyklas klausimas. Taip pat, būsimieji gimnazistai turi plačias galimybes rinktis gimnazijas, todėl prašymų eiliškumas jiems yra itin aktualus. Galiausiai, yra mokyklų, kuriose vykdomas kryptingas pradinis ugdymas ir tėvai privalo rinktis klases – šiose mokyklose prašymų pateikimo prioritetiškumas yra labai svarbus,” - aiškino G. Burbulytė-Tsiskarishvili.

REKLAMA

Naujoji tvarka - dviprasmiška 

Tėvų atstovai mano, kad Tarybos nariams pateiktame sprendimo projekte, formuluotės yra dviprasmiškos bei sudarančios galimybes tėvams dviprasmiškai jas interpretuoti. Todėl būtina jas tikslinti.

„Vakarų Lietuvos tėvų forumo nuomone, susidariusioje situacijoje būtų neteisinga stabdyti patį procesą, kuris, nors ir pažeidžiant teisės aktų hierarchiją. jau yra prasidėjęs. Galimybė prašymus pateikti registruotu laišku yra vertintina teigiamai, kaip leidžianti išvengti gėdingo stumdymosi „gyvoje eilėje“. Prašome atsakingų Klaipėdos miesto savivaldybės institucijų ateityje nepriiminėti svarbių švietimo bendruomenei sprendimų didžiųjų metų švenčių ar vasaros atostogų metu. Tėvai nespėja sekti informacijos, o ir sprendimai dažnu atveju priimami ne iki galo juos išdiskutavus su švietimo bendruomene, todėl vėliau tenka juos taisyti. Galiausiai, gerbkime tėvus. Koks bebūtų sprendimas, jis turi būti aiškus ir nedviprasmiškas bei nekaitaliojamas kas savaitę ar mėnesį,” - mintis dėstė G. Burbulytė-Tsiskarishvili.

REKLAMA

Naujoje tvarkoje - spragos

Tarybos posėdyje svarstant priėmimo į bendrojo ugdymo mokyklas tvarkos pakeitimus, klausimų kilo ir dėl galimos korupcijos. Tarybos nario, konservatoriaus Arūno Barbšio nuomone, priėmimo komisijos sprendimuose išlieka tam tikros spragos, kurios nėra rimtai įvertintos antikorupciniu požiūriu.

„Antikorupcinį vertinimą darė to paties skyriaus specialistė. Viena ruošia projektą, kita vertina. Tai atrodo nelabai patikima,“ - svarstė A. Barbšys.

Klausimų dėl galimos korupcijos kyla ir tėvų atstovams.

„Jeigu nėra eilės numerio ir jeigu visi laiškai bendroje krūvoje, o viską spręs speciali komisija, aš matau puikią terpę korupcijai. Atbėgs kas nors ir sakys: tu mano vaiką ten pastumk, o mano ten, tą voką ištrauk, o aną palik. Kas gali paneigti tokią galimybę?“ - retoriškai klausė G. Burbulytė-Tsiskarishvili.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Komisijos priedermė yra įvertinti visus faktorius ir sudaryti eilę. Prie Savivaldybės dar yra sudaryta komisija, į kurią galės kreiptis tėveliai, jei matys, kad pažeistos jų teisės. Teisingumą užtikrinsime mes visi skaidrumo principu“, – tikino vicemerė Judita Simonavičiūtė.

Panaikintas eilės numeris

Švietimo skyriaus vedėja tarybos posėdyje paaiškino, kad nuo šiol eilės numerio nebebus. Svarbu laiškus atsiųsti iki vasario 19 dienos. Šie gauti prašymai, bus registruojami pirmiausiai.

„Mes visiškai naikiname eilės numerį, taip kaip yra nustatytuose švietimo ir mokslo ministerijos kriterijuose. Svarbiausia – prašymo registravimo data. Pirmiausia bus registruojami paštu gauti laiškai. Jie eilės numerio neturės,“ - situaciją komentavo Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė.

REKLAMA

Tuomet daugumai posėdyje dalyvavusių politikų bei tėvų kilo klausimas, kas nutiks, jeigu visi prašymai bus pateikti registruotais laiškais ir turės registracijos pirmumo teisę. Juk vietų skaičius į kai kurias mokyklas yra ribotos.

„Yra terminas per kurį turi pasiekti mokyklas prašymai. Iki tol neturi reikšmės ar laiškas bus gautas 3 ar 19 mėnesio dieną. Laiškai gauti iki registracijos pradžios – visi lygūs. Visi registruojami pirmąją prašymų registravimo dieną,“ - tvarką aiškino L. Prižgintienė.

Jeigu susiklostys situacija, kuomet prašymai bus užregistruoti tą pačia dieną, o vaikai lankyti pasirinktą mokyklą turi vienodus prioritetus, tokius atvejus labai detaliai analizuos speciali komisija. Bus sprendžiama dėl papildomų klasių komplektavimo ar nukreipimo kitur.

REKLAMA

Kada veiks elektroninė prašymų priėmimo tvarka neaišku

Priėmimo tvarką į bendrojo ugdymo mokyklas norėta pakeisti tam, kad būtų išvengta naktinių eilių pie mokyklų. Esą tai padaryti yra vienintelis būdas – siunčiant registruotus laiškus.

Tačiau tiek tėvai, tiek ir kai kurie politikai stebisi, kodėl uostamiestyje iki šiol neveikia elektroninė vaikų į mokyklas registravimo sistema.

„Dėl elektroninės registracijos. Mano žiniomis, buvo paskelbtas konkursas, ir kelis kartus, kiek man žinoma, dabar peržiūrimi rezultatai. Ir kiek, man žinoma, jau galbūt kitais metais, pereisime prie tos tvarkos. Tad nebekils panašių diskusijų dėl asmeniškai pateikiamų prašymų ar registruotų laišku,“ - atsakė švietimo skyriaus vedėja, o Klaipėdos miesto meras pridėjo: „Na, jeigu ne vaikai, tai anūkai jau tikrai bus priimami elektroniniu būdu.“

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų