REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienas iš dažniausiai naudojamų produktų kasdieniame maisto ruošime – miltai. Beveik visos namų šeimininkės juos beria į konditerinius gaminius, rytinius blynus ar jų pagalba iškepa gardžios naminės duonos.

Vienas iš dažniausiai naudojamų produktų kasdieniame maisto ruošime – miltai. Beveik visos namų šeimininkės juos beria į konditerinius gaminius, rytinius blynus ar jų pagalba iškepa gardžios naminės duonos.

REKLAMA

Populiariausi miltai yra malami iš kviečių, nes iš jų pagaminami beveik du trečdaliai visų kasdienių valgių, tačiau miltų rūšių pasirinkimas Lietuvoje – kur kas platesnis.

Valgiaraščio paįvairinimui – žirnių miltai

Mitybos specialistai pastebi, kad sveiko maisto tendencijos neaplenkia ir šios maisto kategorijos, o prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič siūlo prisiminti rečiau vartojamas, tačiau ne mažiau dėmesio vertas miltų rūšis.

„Nebijokite eksperimentuoti, nes puikūs pyragai, keksiukai, tortai, sausainiai ar blynai gali būti paruošiami iš įvairių rūšių miltų.

REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, grikių ir avižių miltai ne tik praturtinti skaidulinėmis medžiagomis, bet juose taip pat gausu vitaminų, jie yra gerai virškinami ir tinka įvairiuose kepiniuose. Lygiai taip pat galite naudoti žirnių, ryžių ar kukurūzų miltus, kurie dažniausiai būna pagaminti iš šlifuotų grūdų ir turi didelį privalumą – juose nėra glitimo“, – pasakoja N. Juchnevič.

REKLAMA

Kepyklų vadovė išskiria žirnių miltus, iš kurių, pasak jos, galima pasigaminti pačių įvairiausių patiekalų.

„Daržovės, apvoliotos žirnių miltuose, iškepa kur kas skanesnės, o ypač paprikos ir žiediniai kopūstai. Žirnių miltai taip pat tinka pagardinti bei sutirštinti sriubas, padažus ir įvairias košes.

Norėdami nustebinti savo artimuosius ar mažiausius šeimos narius, vietoje įprastinių rytinių blynų, iškepkite žirnių miltų blynelius, kurie tikrai praturtins įprastą maisto racioną“, – neabejoja N. Juchnevič.

Keičiasi požiūris į miltų produkciją

Prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė teigia, kad šiuo metu Lietuvos gyventojams yra siūloma dešimtys skirtingų rūšių miltų. Nors tradicinių miltų paklausa mažėja, tačiau Lietuvoje sparčiai auga kitų rūšių – kukurūzų, grikių, ryžių ir ypač – avižų miltų paklausa.

REKLAMA
REKLAMA

„Pastaraisiais metais įprastų – kvietinių ir ruginių miltų yra suvartojama vis mažiau, tačiau auga žmonių susidomėjimas sveikesnėmis alternatyvomis.

Pastebėjome, kad pirkėjai vis drąsiau išbando ryžių, grikių, kukurūzų ir avižų miltus, o jų paklausa padidėjo nuo 20 iki 50 proc. Taip pat ženkliai auga pilno grūdo miltų pardavimai. Manau, kad tai lemia įprasto požiūrio į miltus pokyčiai, nes šiuolaikinis pirkėjas siekia kokybės ir vis dažniau atkreipia dėmesį į produkto maistinę vertę“, – sako B. Čaikauskaitė.

Prekybos tinklo atstovės teigimu, populiariausi šalyje parduodami miltai yra aukščiausios rūšies, iš kurių ženkliai išsiskiria speltų miltai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Speltų miltų pardavimai praėjusiais metais augo įspūdingai – apie 40 proc. ir jau dabar sudaro didžiausią dalį visos rūšies miltų pardavimų.

Galima sakyti, kad pirkėjai lieka ištikimi tradicijoms, nes spelta yra senovinė, laukinių kviečių veislė, kuri iki mūsų dienų išliko beveik nepakitusi. Taip pat pastebime, kad įvairių pyragų ir kitų miltinių patiekalų mišiniai geriau perkami šventiniu periodu, o visus metus žmonės dažniausiai renkasi miltus, kuriuos pirkti yra ne tik sveika, bet ir ekonomiškai naudinga“, – sako B. Čaikauskaitė.

Vietoje džiūvėsėlių – migdolų ir kokosų miltai

Kepyklų vadovė N. Juchnevič siūlo besirinkant miltus savo virtuvei, nepamiršti atkreipti dėmesį ir į tai, ką ruošiamasi gaminti. Pasak konditerės, skirtingi miltai skirtingai veikia ruošiamą patiekalą.

REKLAMA

„Jei norite kepti bandeles, prisiminkite, kad geriausią rezultatą pasieksite naudodami tik aukščiausios rūšies kvietinius miltus.

Ruginiai miltai labiausiai tinka kepti juodą duoną ir lietinius blynus, tačiau dėl savo stambaus grūdo netinka konditeriniams gaminiams. Pastaruoju metu populiarėja kukurūzų miltai, kurie yra mažai kaloringi, todėl tinka žmonėms, netoleruojantiems kitų grūdų produktų.

Šie miltai gana universalūs ir yra vartojami košėms, blynams, pyragams ir ypač tinka apvoliojant produktus prieš gruzdinimą“, – sako N. Juchnevič.

Bene populiariausias tradicinių miltų pakaitalas – intensyvesnio skonio ryžių miltai. Konditerės teigimu, juose yra gausu baltymų ir krakmolo, todėl jie tinka gaminti pyragus, blynelius ir desertus, kurie iškepti būna ypač traškūs ir gardūs.

Pakeisti tradicinius miltus galima pasirenkant ir kiek originalesnį variantą – migdolų arba kokosų miltus: „Migdolų miltai tinka apvolioti kepamą vištieną, žuvį ar įverti į mėsos kukulius – jie tiks bet kur, kur reikia įprastų duonos džiuvesėlių“, – sako N. Juchnevič.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų