REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
„Vilniaus nacionalinio stadiono“ projekto vizualizacija (nuotr. bendrovės)

Nacionalinio stadiono konkursas stringa: teliko vienas dalyvis

Nacionalinio stadiono komplekso Vilniuje koncesijos konkursas stringa, mat iš dviejų dalyvių, lieka tik vienas – koncerno „Icor“ valdomos inžinerinių produktų ir sprendimų bendrovė „Axis Industries“ su partneriais. Teigiama, kad antrasis dalyvis „Vilniaus nacionalinis stadionas“ ne taip pateikė pasiūlymą, tačiau toks komisijos sprendimas bus skundžiamas. 

7

Nacionalinio stadiono komplekso Vilniuje koncesijos konkursas stringa, mat iš dviejų dalyvių, lieka tik vienas – koncerno „Icor“ valdomos inžinerinių produktų ir sprendimų bendrovė „Axis Industries“ su partneriais. Teigiama, kad antrasis dalyvis „Vilniaus nacionalinis stadionas“ ne taip pateikė pasiūlymą, tačiau toks komisijos sprendimas bus skundžiamas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) ir Centrinė projektų valdymo agentūra (CPVA) anksčiau pranešė, kad konkurso sąlygos numatė pasiūlymus pateikti per elektroninę sistemą, tačiau bendrovė Vilniaus nacionalinis stadionas, baigiantis terminui, pasiūlymą atnešė voke.

REKLAMA

Sostinės savivaldybė kol kas nepatvirtina, jog buvo atmestas antrojo dalyvio – Vilniaus nacionalinio stadiono su partneriais pateiktas pasiūlymas, tačiau pati įmonė pranešė ketinanti skųsti koncesijos konkurso komisijos sprendimą pašalinti įmonės pasiūlymą iš konkurso.

Vilniaus mero patarėjas Aleksandras Zubriakovas BNS kol kas nepatvirtino, kad buvo atmestas Vilniaus nacionalinio stadiono pasiūlymas. „Oficialus atsakymas bus pateiktas tik įvertinus abiejų dalyvių pasiūlymus. „Axis Industries“ savo pasiūlymą turėtų pristatyti sausio 31 dieną“, – BNS sakė A. Zubriakovas.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu „Vilniaus nacionalinio stadiono“ vadovas Renatas Načajus išplatintame pranešime spaudai teigia skųsiantis daugiafunkcio komplekso komisijos sprendimą, kuriuo jų pasiūlymas buvo pašalintas iš konkurso. Jo teigimu, nurodytas formalus neatitikimas konkurso taisyklėms neturėtų būti svarbesnis už pasiūlymo turinį, o konkurse likus vienam dalyviui apribojamas visuomenės interesas turėti geriausiai visų poreikius atitinkantį nacionalinį stadioną.

„Gerbiame komisijos nuomonę, bet nepritariame jų deklaratyviems teiginiams, kurių pagrindu esame šalinami iš konkurso. Manome, kad dėl vieno biurokratinio mygtuko paspaudimo konkurse likus vienam dalyviui kaip tik būtų pažeidžiamas konkurencijos skatinimas, visuomenės interesas ir galimybė išsirinkti projektą, geriausiai atitinkantį gyventojų lūkesčius ir racionalų valstybės lėšų panaudojimą“, – teigia R. Načajus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vilniaus nacionalinis stadionas“ vadovas tvirtina ketinantis skųsti komisijos sprendimą.

„Preliminarių pasiūlymų pateikimas yra tik vienas iš konkurso etapų, kai svarbiausias turėtų būti pasiūlymo turinys. Šiuo atveju norima konkurse palikti vieną dalyvį net neperžiūrėjus pasiūlymų turinio ir neįvertinus, kuris geriau atliepia plačius gyventojų poreikius. Deja, į turinį kol kas apskritai nebuvo kreipiamas dėmesys“, – sako R. Načajus.

77,886 mln. eurų vertės pasiūlymą bendrovė ruošė konsultuodamasi su 5 žvaigždučių UEFA sertifikatą turinčia Amsterdam Arena ir daugiau nei 300 projektų visame pasaulyje įgyvendinusiais subrangovais „KAYI Insaat“ grupe.

REKLAMA

„Įvertinus pirmojo nacionalinio stadiono infrastruktūrinę, ekonominę ir įvaizdinę svarbą Lietuvai, atrodo, kad pati sistema įstringa savo formalumo pinklėse ir neįvertina to, kad visuomenei aktualiau ne aklas biurokratinių formalumų vaikymasis, o praktinis ir faktinis situacijos įvertinimas. Kitaip tariant, kas jums svarbiau: nacionalinės reikšmės projekto turinys ar pateikimo forma?“ – teigia „Amsterdam Arena International“ vadovas Sander van Stiphout.

Pagal bendrovės pateiktą pasiūlymą, stadiono teritorijoje turėtų įsikurti ne tik 16,7 tūkst. vietų ir 33,6 mln. eurų vertės kultūros ir sporto renginiams skirtas stadionas, bet ir kasdieniam naudojimui pritaikyti sporto aikštynai, 60,6 tūkst. kv.m ploto ir 19,4 mln. eurų vertės neformaliojo ugdymo veiklai skirtas sporto kompleksas, 2,2 tūkst. kv. m ploto ir 2,9 mln. eurų vertės kultūros ir ugdymo centras, biblioteka, 7,9 tūkst. kv.m ploto ir 3,7 mln. eurų vertės vaikų darželis, renginių aikštė, bėgimo takai, riedlenčių parkas, lauko treniruokliai, ramaus poilsio ir kitos viešam naudojimui skirtos erdvės.

REKLAMA

Kuriant komplekso projektą buvo pasitelkiami išmaniųjų pastatų sprendimai. „Stadiono fasadai bus gaminami iš „kvėpuojančios“ membranos, o natūralaus apšvietimo klausimas išspręstas vidinį denginio paviršių padengus pusiau skaidria membrana, praleidžiančia dienos šviesą, bet išsklaidančia saulės spindulius“, – pasakoja R. Načajus.

Taip pat numatytos apšildytos VIP, žiniasklaidos, komercinio ir technologinio komercinio aukšto tribūnos. Stadiono sporto technologinei daliai bus skiriama 1 900 kv.m., komercinei daliai – 2 400 kv.m., nacionaliniam sporto muziejui – 1 900 kv.m.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų