REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mižinišką skandalą Kalifornijoje sukėlusioje vaikų istorijoje aiškėja vis daugiau detalių: vienam vaikui iššokus pro namų langą ir iškvietus pareigūnus paaiškėjo, kad nedideliame, keturių miegamųjų name buvo įrengtas tikras kankinimų kambarys, įkalinęs ten gyvenusios poros 13 vaikų.

Mižinišką skandalą Kalifornijoje sukėlusioje vaikų istorijoje aiškėja vis daugiau detalių: vienam vaikui iššokus pro namų langą ir iškvietus pareigūnus paaiškėjo, kad nedideliame, keturių miegamųjų name buvo įrengtas tikras kankinimų kambarys, įkalinęs ten gyvenusios poros 13 vaikų.

REKLAMA

Vaikus kankinę jų tėvai – 49 metų L. A. Turpin ir jos 57 metų vyras D. A. Turpinas – buvo sulaikyti, už jų paleidimą paskirtas 9 mln. dolerių (7,4 mln. eurų) užstatas. Prieš teisėją jie stojo ketvirtadienį, kuomet ir paaiškėjo daugiau šios tragedijos detalių.

Jokio televizoriaus, draugų, mobiliųjų telefonų ar išėjimų į miestą – tokiomis sąlygomis buvo laikomi daugiavaikės šeimos vaikai.

Žiauriomis sąlygomis laikyti 13 vaikų buvo marinami badu – tik vieną kartą į dieną tėvai jiems duodavo maisto. Be to, nusiprausti jiems būdavo leista tik du kartus per metus. 

REKLAMA
REKLAMA

Kilus skandalui, šeimos giminaičiai buvo šokiruoti tokio elgesio: viešumoje su vaikais nesirodantys, tačiau laimingos ir darnios šeimos vaizdą socialiniuose tinkluose sukūrę L. A. ir D. A. Turpinai buvo gerai apgalvoję kiekvieną savo žingsnį. 

REKLAMA

Pareigūnai nurodė, kad rado 13 poros vaikų – nuo dvejų iki 29 metų amžiaus. Kai kurie jų buvo grandinėmis prirakinti prie baldų, visi – liesi ir išbadėję. Tai, kad vaikai buvo kankinami, išdavė ir iš namų ištrūkusios ir policiją iškvietusios 17-metės kūnas – ji priminė dešimtmetę.

Primename, kad prieš atsikraustydama į 76 tūkst. gyventojų turintį Perisą šeima kurį laiką gyveno netoliese esančioje Murietoje. Įrašai apie nekilnojamąjį turtą rodo, kad jie į Pietų Kaliforniją atsikraustė 2011 metais, iš Dalaso rajono.

REKLAMA
REKLAMA

Tais pačiais metais Turpinai pateikė bankroto dokumentus ir teismui nurodė, kad yra skolingi nuo 100 tūkst. iki 500 tūkst. dolerių (81,8–408,8 tūkst. eurų). Tuo metu D. Turpinas dirbo inžinieriumi aerokosminių technologijų kompanijoje „Northrop Grumman“ ir per metus uždirbdavo 140 tūkst. dolerių (114,5 tūkst. eurų). Jo žmona tuo metu buvo namų šeimininkė.

Kaimynė Kimberly Milligan (Kimberli Miligan) pasakojo iš statybų kompanijos darbuotojų sužinojusi, kad ta šeima atsikraustė su tuzinu vaikų, bet ji pati niekada tiek daug vaikų nemačiusi.

K. Milligan šią šeimą pavadino „nedraugiškais kaupikais“. Pasak moters, šeimos garažas buvo prikrautas knygų, be to, jie, kitaip nei kitos kvartalo šeimos, dažnai nenupjaudavo žolės priešais namą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaimynė sakė susidariusi įspūdį, kad ši šeima nebuvo nusiteikusi bičiuliautis su aplinkiniais.

„Niekada nebūdavo „labas“, niekada jokio pamojavimo. Nieko“, – teigė ji.

Jos 26 metų sūnus Robertas Perkinsas sakė, kad prisimena prie namo matęs tik keturis vaikus ir kad jie visi atrodė išblyškę ir liesi, tarsi niekada neitų į lauką.

Ohajo Klivlando klinikos Žmonių mitybos centro direktorius Donaldas Kirby (Donaldas Kirbis) sakė, kad blyškumas gali rodyti ne tik Saulės šviesos, bet ir geležies, vitaminų trūkumą.

Pasak jo, smulkus kūno sudėjimas ir vaikiška išvaizda taip pat rodo, kad jie tikriausiai daug metų buvo nepakankamai maitinami.

REKLAMA

„Tai reiškia, kad procesas buvo labai ilgas ir kad spartaus augimo laikotarpiu nebuvo duota reikiamų maistingųjų medžiagų, – sakė D. Kirby. – Kažkuriuo metu kūnas sustoja ir daugiau nebegali augti. Tai nenutiko praėjusią savaitę, praėjusį mėnesį ar praėjusiais metais. Tai tikriausiai vyko labai ilgą laiką.“

Pasak jo, šių šeimos narių fizinės ir emocinės reabilitacijos periodas tikriausiai bus ilgas ir sunkus.

„Reikės daug ką padaryti dėl šių vargšų žmonių, – sakė jis. – Tikėkimės, kad jiems bus užtikrinta reikalinga priežiūra, kad būtų galima bandyti kiek įmanoma atitaisyti padėtį ir kad jiems bus leista pradėti normalų gyvenimą. Tai bus gan sunku.“

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų