REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo kito mėnesio didžiuosiuose bankuose Lietuvoje įsigalioja nauja kainodara. Vienus klientus šie pokyčiai paveiks labiau, kitus mažiau. Neabejotinai labiausiai nepatenkinti bus tie, kurie linkę visas elektronines paslaugas atlikinėti bankų padaliniuose.

Nuo kito mėnesio didžiuosiuose bankuose Lietuvoje įsigalioja nauja kainodara. Vienus klientus šie pokyčiai paveiks labiau, kitus mažiau. Neabejotinai labiausiai nepatenkinti bus tie, kurie linkę visas elektronines paslaugas atlikinėti bankų padaliniuose.

REKLAMA

Savo klientams bankai šią savaitę siuntinėja laiškus, pranešdami, kad „Luminor“ ir „Swedbank“ pokyčiai įsigalios jau nuo vasario 1 dienos, o „SEB“ pokyčiai nuo 2018 m. kovo 13 dienos.

„Luminor“ suvienodina dviejų bankų kainodarą

Neabejotinai pokyčių buvo galima laukti iš „Luminor“ banko, kuris 2017 metų spalio mėnesį apjungė „DNB“ ir „Nordea“ bankus. „Luminor“ Komunikacijos vadovė Agnė Karčiauskaitė teigia, kad apskritai bankas laikosi principo peržiūrėti įkainius kartą metuose, o šiuo atveju siekiama dar labiau supaprastinti kasdienės bankininkystės paslaugas ir suvienodinti buvusių bankų paslaugų įkainius.

Suvienodinant kainodarą, panašu, labiau atsižvelgta į „DNB“ taikytas krepšelių kainas. Pastarosios buvo didesnės. „Kasdienis“ paslaugų krepšelis abiejuose bankuose kainavo 1,5 Eur per mėnesį. Tokia kaina ir išlieka. Tačiau „Nordea“ klientai vietoje 600 eurų nemokamai gales išsigryninti 550 eurų per mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu „Nordea“ planas „Viskas viename Plius“ kainavo 3 Eur per mėnesį, o dabar bus taikomas „Aktyvus“ krepšelis už 3,5 Eur per mėnesį, vietoje „Viskas viename Auksinis“ už 4,50 Eur per mėnesį – „Auksinis“ krepšelis už 5,50 Eur/mėn.

REKLAMA

Be to, minimalus sąskaitos tvarkymo mokestis kainuos 20 centų brangiau – 0,9 euro per mėnesį

Vis dėlto „Luminor“ banko atstovė tikina, kad buvę „Nordea“ klientai išloš – naudojant pigiausią paslaugų krepšelio paketą jie gaus daugiau paslaugų. Geros žinios laukia ir tų, kurie mėgsta atsiskaityti elektroniniu būdu.

„Aptariami įkainių pokyčiai ir susiję su tuo, kad buvo peržiūrėtos ir/ar suvienodintos paslaugos: tam tikrais atvejais, pasikeitus paslaugų sudėčiai, buvo keičiamas ir paslaugos įkainis. Pavyzdžiui, daliai „Luminor“ (buvusiems „Nordea“) klientų plečiamas minimalaus paslaugų mokesčio paketas (tokią minimalaus paslaugų mokesčio sudėtį jau nuo pernai lapkričio turi dalis „Luminor“, buvusio „DNB“, klientų). Į jį įeis ne tik sąskaitų aptarnavimas, neribotos įplaukos eurais iš Europos ekonominės erdvės, bet ir neriboti pervedimai eurais Europos Ekonominėje erdvėje internetu. Tokie krepšelio sudėties pakeitimai padaryti stebint klientų poreikius.

REKLAMA
REKLAMA

Keletas pakeitimų atlikta ir reaguojant į besikeičiančią klientų elgseną ar skatinant juos dar dažniau naudotis elektroniniais kanalais ar mobiliąja banko programėle, kurie populiarėja. Pavyzdžiui, Kasdienio krepšelio turėtojai, atlikę bent 15 atsiskaitymų per kalendorinį mėnesį su krepšeliui priklausančia kortele nuo krepšelio įsigaliojimo dienos, mokės mažesnį, 1,00 Eur, o ne 1,5 Eur per mėn. mokestį“, – atskleidžia Agnė Karčiauskaitė.

Liūdnesnės žinios tiems, kurie mėgo eiti į banko padalinį tvarkyti visų savo reikalų. Banko skyriuose atliekami pavedimai brangsta vienu euru – iki 3 Eur už pavedimą. Tiek pat reikės susimokėti ir norint sąskaitą uždaryti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kadangi elektroninių pervedimų kiekis ir toliau didėja, o banko skyriuose atliekami pervedimai sudaro apie 1 proc. visų pervedimų, apsilankymai banko skyriuose dažniausiai skiriami konsultacijoms kreditavimo ar taupymo klausimais. Tai atsispindi ir kainodaroje – pervedimų skyriuje įkainis pakeistas į 3,00 Eur.

Pastebime ir kitą vartotojų elgsenos tendenciją – vis mažiau klientų elgiasi kaip „sąskaitų turistai“ – trumpam ar vienkartinėms operacijoms atidaro sąskaitą ne savo namų banke. Tai lėmė augantis prisirišimas prie namų banko, nemokami pervedimai tarp bankų eurais ir kitos priežastys. Paskaičiavę operacines išlaidas, susijusias su sąskaitos atidarymu bei neaktyvių sąskaitų uždarymu, nustatėme sąskaitos uždarymo mokestį tiems, kurie sąskaitos banke neišlaiko ilgiau nei 6 mėnesius“, – šiuos sprendimus paaiškina A. Karčiauskaitė.

REKLAMA

„SEB“ ragina finansus tvarkyti savarankiškai

„SEB“ bankas savo laiškuose praneša, kad paslaugų planų sudėtis ir mokesčiai yra nekeičiami. Tačiau pokyčiai numatomi norintiesiems, kad jų operacijos būtų atliktos banke. Dėl to „SEB“ laiške rašo: „Finansus tvarkykite savarankiškai: grynųjų pinigų iš savo sąskaitos nemokamai pasiimkite pinigus išmokančių parduotuvių kasose, pinigus perveskite naudodamiesi interneto banku ar mobiliąja programėle, naudokitės visą parą veikiančiomis banko skyrių savitarnos zonomis“.

„Banko klientai, kurie naudojasi paslaugų planais, įkainių pokyčių nepajus, nes SEB banko paslaugų planų sudėtis ir mokesčiai nesikeis. Be to, kai kurių paslaugų įkainiai klientams nuo kovo 13 d. sumažės. Pavyzdžiui, SEB bankas nebetaikys kortelės išdavimo mokesčio privatiems ir verslo klientams, užsisakantiems pagrindines „MasterCard“ debeto korteles („Debit MasterCard“, bekontaktę „SEB Mylimiausia MasterCard“ ir „MasterCard Business“). Banko paslaugų kainodara sudaryta taip, kad kasdienės bankininkystės paslaugomis klientams būtų naudingiausia ir patogiausia naudotis pasirinkus vieną iš paslaugų planų – tai yra ir bus pigiau, negu naudotis atskiromis banko paslaugomis. Paslaugos, kurios teikiamos elektroniniu, skaitmeniniu būdu ar klientams naudojantis savitarna, taip pat yra pigesnės negu tos, kurias banko darbuotojai teikia rankiniu būdu. Pastarosioms operacijoms atlikti tenka skirti daug administracinio darbo – į tai bankas ir atsižvelgia, periodiškai peržiūrėdamas paslaugų įkainius“, - sako Gintautas Giržadas, SEB banko Kasdienės bankininkystės paslaugų skyriaus vadovas.

REKLAMA

Nuo šiol pinigų pervedimas iš savos sąskaitos į kito kliento ar netgi į savo kitą sąskaitą banko skyriuje brangs 2 eurais ir kainuos 5 eurus. Internetiniu banku ar mobiliąją programėle pinigus pervesti iš savos sąskaitos į savo galima nemokamai, o į kitų – tik už 29 centus.

Brangs ir grynųjų pinigų įnešimas bei išsiėmimas iš sąskaitos banko skyriuje. Nuo kovo 13 d. atėjus į padalinį ir norint į savo arba kito asmens sąskaitą įnešti banknotus reikės sumokėti 0,3 proc. sumos ir 5 Eur, o jei pinigus paduosite monetomis, teks mokėti 5 proc. sumos ir 5 Eur.

Išsiimant grynuosius iš banko sąskaitos bus sumokamas 1,5 proc. sumos, minimum 5 Eur mokestis.

Tuo pačiu keisi ir lizingo sutarčių mokesčiai. 

„Atliekant operacijas internetu ar savitarnos zonoje, įkainiai taip pat nesikeis – keisis tik kai kurie įkainiai tiems klientams, kurie rinksis operacijas atlikti ne internetu ar savitarnos zonoje, bet skyriuje. Pavyzdžiui, lizingo sutarties mokestis pildant paraišką internetu nesikeis ir išliks toks, koks buvo (1 proc. turto vertės, bet ne mažiau kaip 150 eurų), pildant paraišką skyriuje mokestis bus 1 proc. turto vertės, bet ne mažiau kaip 250 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skaičiuojame, kad šis pokytis palies nedidelę dali klientų. Visų pirma, klientai retai vyksta dėl to į skyrius – 90 proc. vartojimo ir lizingo paskolų SEB banke yra pateikiama internetu. O taip pat bankas periodiškai vykdo akcijas ir taiko mažesnį administracinį mokestį, pvz., pastaruosius du mėnesius vartojimo kreditai ir lizingas SEB banke suteikiami be administracinio mokesčio“, - paaiškina G. Giržadas.

SEB banko Kasdienės bankininkystės paslaugų skyriaus vadovas tvirtina, kad kasdienės bankininkystės operacijas klientai įprastai atlieka internetu – tokiu būdu SEB banke jau atliekama daugiau nei 98 proc. lėšų pervedimo operacijų. „Įkainių pakeitimai turėtų paskatinti klientus naudotis patogia, saugia ir pigia ar net nemokama savitarna ir elektroninėmis banko paslaugomis, o į skyrių užsukti dėl finansinių konsultacijų. Skatindami šiuos pokyčius, norime užtikrinti dar geresnę klientų aptarnavimo kokybę skyriuose, kad paslaugas klientai galėtų gauti greitai ir kokybiškai, nelaukdami eilėje“, - sako jis.

REKLAMA

Be to, nurodoma, kad minimaliai keičiasi būsto paskolų sutarties mokesčio suma, tačiau ji bus aktuali nedidelei daliai būstą įsigyjančių žmonių. „Atkreipiame dėmesį, kad nuo liepos 1 d. būsto paskolą turintys klientai gali nemokamai grąžinti paskolą palūkanų keitimosi dienomis“, - teigia G. Giržadas.

 „Swedbank“ pokyčiai palies tik mažą klientų dalį

„Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius informuoja, kad esminių kainodaros pokyčių nepristato. Tačiau pastarųjų visgi bus. Jie susiję su Finansinių priemonių rinkų direktyva ir paveiks investicinių fondų vienetų prekybos ir saugojimo įkainius.

„Nauja investicinių fondų įkainių struktūra klientams bus aiškesnė, o dalis šiuo metu taikomų investicinių fondų mokesčių po 2018 m. vasario 1 d. sumažės. Tai reiškia, kad investuotojai galės pigiau įsigyti „Swedbank“ platinamus fondus. Nors investicinių fondų įsigijimui taikomi procentiniai mokesčiai nesikeis, tačiau nuo 2018 m. vasario 1 d. sumažės didžioji dalis fiksuoto dydžio operacijų mokesčių“, – paaiškina S. Abraškevičius.

REKLAMA

Pavyzdžiui, štai kokie mokesčiai sumažės:

– įsigyjant „Swedbank“ grupės investicinius fondus operacijos mokestis nebus taikomas (šiuo metu taikomas 5.79 EUR mokestis), o juos išperkant ir keičiant bus taikomas 5 EUR operacijos mokestis (šiuo metu taikomas 5.79 EUR mokestis). – įsigyjant, išperkant ir keičiant „Franklin templeton“ investicinius fondus bus taikomas 7 EUR operacijos mokestis (šiuo metu taikomas 10.14 EUR mokestis). – įsigyjant, išperkant ir keičiant kitų valdymo įmonių investicinius fondus bus taikomas 21 EUR operacijos mokestis (šiuo metu taikomi 10.14 – 26.07 EUR mokesčiai, priklausomai nuo konkretaus fondo).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Taip pat reiktų atkreipti dėmesį, jog siekiant suvienodinti įkainių struktūrą, dalis investicinių fondų vienetų prekybos ir saugojimo įkainių nežymiai padidės. Tarp didėjančių įkainių yra minimalus periodinio investavimo į „Franklin Templeton“ fondus mokestis. Taip pat dėmesį reikėtų atkreipti klientams, kurie prekiauja „East Capital“ investiciniais fondais, nes jiems operacijos mokesčiai po šių pakeitimų taip pat padidės“, – sako S. Abraškevičius. Taipogi nurodoma, kad vertybinių popierių įkainiai bus suapvalinti, be to, keičiasi minimalus mėnesinis vertybinių popierių sąskaitos tvarkymo mokestis nuo 0.43 EUR iki 0.50 EUR. „Kadangi pasikeitimų yra ne vienas, visais atvejais rekomenduotume klientams peržiūrėti aktualius įkainių pasikeitimus „Swedbank“ interneto banke: šiuo metu ten pateikiami šiuo metu galiojantys įkainiai bei įkainiai, įsigaliosiantys nuo 2018 m. vasario 1d.“, – pataria banko atstovas.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų