REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos policija netrukus naudosis pirmaisiais pažangiais nešiojamais lazeriniais greičio matavimo prietaisais – Laser Cam 4. Šie pasižymi išskirtinėmis galimybėmis. Viena jų – didelis greičio matavimo atstumas.

Lietuvos policija netrukus naudosis pirmaisiais pažangiais nešiojamais lazeriniais greičio matavimo prietaisais – Laser Cam 4. Šie pasižymi išskirtinėmis galimybėmis. Viena jų – didelis greičio matavimo atstumas.

REKLAMA

Pareigūnai, prietaisų pagalba galės sekti automobilius esančius toliau negu 2 kilometrai. Šiuos sustabdžius, ginčų dėl pažeidimų nebekils: visus įkalčius pareigūnai vairuotojams galės pademonstruoti vietoje, prietaiso ekrane.

Tiesa, ne visi pažeidėjai bus stabdomi. 

Įmonės „Eurosek“ atstovas Lietuvoje Martynas Tarvydas tikina, jog įsigijusi šiuos greičio matuoklius, Lietuva tapo antrąja Baltijos regiono šalimi, kuri naudojasi Laser Cam 4 prietaisais. Tai yra JAV gamintojo Kustom Signals ketvirtos kartos rankinis lazerinis greičio matavimo prietaisas su integruota vaizdo kamera.

Ginčų dėl pažeidimų nebekils

„Yra keletas išskirtinių parametrų, vienas jų – didelis matymo atstumas, virš 2 kilometrų. Nusitaikius, lazerinis spindulys šauna į objektą ir taip išmatuojamas greitis bei atstumas. Prietaisas pats priartina objektą. Pareigūnai gali matyti kaip automobilio greitis kinta visą šį atstumą. Nuo 200 metrų jau matomi ir valstybiniai transporto priemonės numeriai. Pareigūnui nusprendus sustabdyti automobilį, jo vairuotojui bus pateikiami visi įkalčiai: kaip užfiksuotą atstumą kito greitis. Vieno mygtuko paspaudimu ekrane bus pademonstruojamas visas nufilmuotas atstumas, valstybiniai numeriai, tad klausimų ar ginčų dėl pažeidimų nebekils,“ - tv3.lt sakė M. Tarvydas.

REKLAMA
REKLAMA

Modernūs greičio matavimo prietaisai, anot M. Tarvydo, pasižymi ir kitomis išskirtinėmis galimybėmis. Tokiomis kaip automatinis priartinimas, lietimui jautrus ekranas, vaizdo ir nuotraukų įrašymas, automatinis ir rankinis darbo režimai, momentinis įkalčių atvaizdavimas ekrane, įrašų istorija.

REKLAMA

„Vienas iš svarbesnių privalomų tai ir pašalinta korupcijos galimybė, kadangi joks įrašas negali būti pašalintas nei iš prietaiso, nei iš programinės įrangos,“ - teigia M. Tarvydas.

Naujuoju prietaisu nustačius pažeidėją, šis gali būti nė nestabdomas.

„Kadangi vaizdo įrašuose užfiksuojamas tiek greitis, tiek automobilio valstybinis numeris, policijos pareigūnams nėra būtina stabdyti pažeidėjų. Jie baudas gali gauti vėliau,“ - tikina M. Tarvydas.

Šiauliuose nuo vasario

Vieni pirmųjų šiuo prietaisu ims naudotis Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiaulių miesto savivaldybė lazerinio greičio matavimo prietaiso komplektą įsigijo už 9399 eurus. Šis lazerinio greičio matavimo komplektas bus perduotas vasario 1 dieną, tarybai priėmus sprendimą pagal jau parengtą projektą dėl turto perdavimo pagal panaudos sutartį. Tad pagal ją 5 metams, greičio matavimo komplektas bus perduotas Šaulių Kelių policijos tarnybai naudoti,“ - tv3.lt sakė Šiaulių miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotojas Andrius Gagys.

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos tarnybos viršininkas Robertas Radavičius teigia, kad netrukus pareigūnų laukia mokymai, kaip naudoti šį naują prietaisą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neabejojama, kad modernus greičio matuoklis leis užfiksuoti dar daugiau greičio mėgėjų.

„Vien stacionarūs greičio matuokliai Šiauliuose, 2017 metais, užfiksavo 12 tūkstančių greičio viršijimo atvejų. Tai jau yra tikslūs duomenys, kuriuose užfiksuoti pažeidimai,“ - tv3.lt teigė R. Radavičius.

Modernus matuoklis fiksuos ir kitus pažeidimus

Dėl labai didelio greičio fiksavimo nuotolio, naujaisiais greičio matuokliais užfiksuojamas greitis bei judėjimo atstumas, kai vairuotojas dar negali pastebėti policijos pareigūnų.

Laser Cam 4 suteikia neginčijamų vaizdo įrodymų ne tik apie užfiksuotus greičio pažeidimus, bet ir saugos diržo nesegėjimą, mobiliojo telefono naudojimą.

Estijos policija juos naudoja dar nuo 2014 metų, Latvijos policija greitu metu taip pat planuoja įsigyti šių prietaisų. Šiuo metu Estijoje naudojama virš 30 Laser Cam 4 greičio matuoklių ir kasmet šis skaičius auga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų