REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Meningokokinė infekcija diagnozuota gimnazistei

Varėnos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras informavo, kad Varėnos „Ąžuolo" gimnazijoje nustatytas meningokokinės infekcijos atvejis. 

10

Varėnos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras informavo, kad Varėnos „Ąžuolo" gimnazijoje nustatytas meningokokinės infekcijos atvejis. 

REKLAMA

Pamokos tęsiamos

Naujienų portalui tv3.lt gimnazijos direktorė sakė, kad meningokokinė infekcija smogė trečioje gimnazijos klasėje besimokančiai moksleivei. Šiuo metu, pasak direktorės, mergaitės būklė gerėja. 

„Apie šį atvejį sužinojome antradienį vakare. Suveikė panika ir baimė. Didelė dalis vaikų vakar į mokyklą neatėjo, tačiau mūsų išplatinta informacija apie šią infekciją ir rekomendacijos stabilizavo kilusį nerimą, dabar viskas gerai, vaikai eina į mokyklą. 

Mes jau girdime optimistines žinias apie mergaitės sveikatą, o tai mus labai džiugina. Moksleivė mokėsi gimnazijos trečioje klasėje. Šiuo metu ji gydoma Vilniuje“, - sakė gimnazijos direkorė.

REKLAMA
REKLAMA

Buvo imtasi visų reikalingų priemonių 

Varėnos „Ąžuolo" gimnazijos direktorė Milda Padegimaitė teigė, kad buvo konsultuotasi su kompetentingais specialistais iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro dėl profilaktinių priemonių taikymo gimnazijoje susirgimo atveju.

REKLAMA

Buvo rekomenduota apsilankyti pas šeimos gydytoją asmenims, kurie galėjo turėti artimą kontaktą su mokine (bendraklasiams, kurie kartu dalyvavo pamokose, pedagogams, kurie vedė pamokas ir pan.); laikytis kasdieninių asmens higienos taisyklių; stiprinti imunitetą; žinoti susirgimo požymius, stebėti sveikatos būklę, sunegalavus nedelsiant kreiptis į medikus bet kuriuo paros metu.

Dar kartą buvo akcentuota, kad meningokoko sukėlėjas nėra atsparus aplinkoje ir, valant patalpas drėgnuoju būdu bei tinkamai vėdinant, jis žūsta.

Tai nėra epideminis susirgimas, karantinas neskelbiamas, pamokos neatšaukiamos.

Gimnazijoje duoti nurodymai valytojoms, mokytojams, kitiems darbuotojams dėl papildomų profilaktinių priemonių taikymo (remiantis rekomendacijomis).

REKLAMA
REKLAMA

Daugiau apie ligą

Primename, kad meningokokinei infekcijai būdingas karščiavimas, vėmimas, mieguistumas, vangumas, sąmonės aptemimas, kaklo raumenų įtempimas, sąnarių/raumenų skausmai, vaikams dar būdingas nuolatinis verkimas, atsisakymas valgyti/gerti, hemoraginis bėrimas.

Siekiant sumažinti užsikrėtimo meningokokine infekcija riziką, rekomenduojama:

reguliariai plauti rankas;

laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo (kosint ar čiaudint prisidengti nosį ir burną vienkartinėmis servetėlėmis, panaudojus – išmesti į šiukšliadėžę);

reguliariai vėdinti ir valyti patalpas;

svarbu užtikrinti kuo mažesnį sergančio asmens kontaktavimą su sveikais asmenimis.

Artimą sąlytį su ligoniu turėjusių asmenų grupei priklauso: šeimos nariai; asmenys, gyvenantys ir miegantys toje pačioje patalpoje (kareivinėse, internatuose ir kt.); kiti asmenys, turėję artimą sąlytį (bučiniai, kontaktas su seilėmis, valgymas iš bendrų indų, naudojimasis susirgusiojo dantų šepetuku, reanimacija, t.y. gaivinimas „burna į burną“ ir kt.).

Efektyviausia apsisaugojimo nuo meningokokinės infekcijos priemonė – skiepai. ULAC medikai primena, kad Lietuvoje 2014 m. pradėti skiepijimai nuo meningokokinės B infekcijos. Paskiepytų asmenų skaičius kasmet auga: 2014 m. – 338 asmenys, 2016 m. – 13 604.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų