REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujienų portalas tv3.lt pradeda projektą, skirtą Lietuvos 100mečiui. Nuo sausio mėnesio iki pat kovo 11 dienos savo skaitytojams pristatysime žinomiausių ir į istoriją patekusių vyrų moteris, žmonas, antrąsias puses. 

Naujienų portalas tv3.lt pradeda projektą, skirtą Lietuvos 100mečiui. Nuo sausio mėnesio iki pat kovo 11 dienos savo skaitytojams pristatysime žinomiausių ir į istoriją patekusių vyrų moteris, žmonas, antrąsias puses. 

REKLAMA

Vyrų, garsinusių Lietuvą, daugybė. Tačiau kaip klostėsi jų asmeninis gyvenimas? Kas namuose jų laukdavo ir kiek įtakos savo patarimais turėjo pirmosios šalies damos, garsių vyrų žmonos? Kokia buvo pirmojo Lietuvos prezidento žmona Sofija Smetonienė?

O kuo išgarsėjo ir iš kitų išsiskyrė Aleksandro Stulginskio žmona bei šeimos modelis?

Už stipraus vyro - stipresnė moteris

Istorikai ir projekto bendraautoriai intriguoja, kad kai kurių šeimų modeliai - ypač įdomūs bei patrauklūs, o kai kurie privers nustebti. 

Naujienų portalo tv3.lt vyriausiasis redaktorius Artūras Anužis sako, kad šiais laikais už kiekvieno vyro dažnai stovi moteris, o už kiekvieno daug pasiekusio vyro - protinga moteris.

REKLAMA
REKLAMA

„Istorija rodo, kad ir didžiausi mūsų šalies vyrai turėjo savo patarėjas, žmonas, kurioms papasakodavo apie svarbiausius darbus arba išliedavo nuoskaudą. 

REKLAMA

Be to, pasitaikydavo atvejų, kai žmonos darydavo didžiulę įtaką savo vyrų sprendimams.

Būtent dėl šios priežasties naujienų portalas tv3.lt, artėjant mūsų valstybės šimtmečiui, nusprendė atskleisti kitą istorijos pusę ir parodyti, kokią įtaką mūsų iškiliausiems lyderiams ir šalies vadovams turėjo šalia jų buvusios moterys. Nes, galbūt, be jų, neturėtume ir tokių vyrų“, - sako A.Anužis.   

Vaidmuo buvo tradiciškai nulemtas

Tuo, kad moterys garsiausiems šalies vyrams darė didelę įtaką, neabejoja ir Vilniaus universiteto Naujosios istorijos katedros docentas. Doc. dr. Saulius Kaubrys. 

REKLAMA
REKLAMA

„Tarpukarinėje Lietuvoje buvo stipriai išreikšta vyriška visuomenė, o joje moters vaidmuo buvo tradiciškai nulemtas, nors ir kintantis. 

Tarp šimto Lietuvos ministrų nerasime nė vienos moters, nesivarginkite ieškoti moterų burmistrių, jų nebūta ir tarp valsčių viršaičių, jos nevadovavo nė vienai iš 20 apskričių, nebuvo renkamo Seimo pirmininkėmis ir panašiai.

Dažniausiai, vertėtų pabrėžti, žmonų vaidmuo buvo tradicinis - sutuoktinės, besirūpinančios namais. Savo vyrų godas, be abejonės, tikriausiai jos išklausydavo, bet, diskutuotina, ar visada tokia nuomonė buvo reikalinga.

Tarpukariniame Kaune išsiskyrė Kipro Petrausko, politinio veikėjo Augustino Voldemaro, teisininko Dovo Zauniaus šeimos. Moterys dėl jų alpo ne tik Laisvės alėjoje, bet ir Palangos paplūdimyje. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiauliuose dėmesį traukė Kazimiero Venclauskio šeima - jie iš kitų išsiskyrė savo darbais, vaikų globa", - kalbėjo istorikas. 

Jo teigimu, projektai, kurių metu siekiama supažindinti visuomenę su istorinėmis temomis, yra įdomūs bei patrauklūs, mat būtent tokios publikacijos yra itin aktualios skaitytojams.

tv3.lt jau šiandien jums pateiks itin iškilios, garbingos ir daugybės dėmesio sulaukusios šeimos - Sofijos ir Antano Smetonų - pažinties bei meilės istoriją.

Sužinosite ne tik tai, kas siejo šiuo du, iš pažiūros, itin skirtingus žmones, bet ir tai, kokia buvo Sofija bei kokią įtaką ji darė pirmajam Lietuvos prezidentui. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų