REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
19
Vladimiras Putinas ir Kim Jong Unas (nuotr. tv3.lt montažas)

Neišvaizdžiuose pastatuose, esančiuose purvinuose Sankt Peterburgo priemiesčiuose slepiamas išskirtinis Šiaurės Korėjos piliečių gyvenimas Rusijoje. Čia statybų aikštelėse „vergiškomis sąlygomis, anot JAV Valstybės departamento, dirba dešimtys tūkstančių korėjiečių, rašo CNN.

19

Neišvaizdžiuose pastatuose, esančiuose purvinuose Sankt Peterburgo priemiesčiuose slepiamas išskirtinis Šiaurės Korėjos piliečių gyvenimas Rusijoje. Čia statybų aikštelėse „vergiškomis sąlygomis, anot JAV Valstybės departamento, dirba dešimtys tūkstančių korėjiečių, rašo CNN.

REKLAMA

JAV diplomatai tvirtina, kad čia dirbantys korėjiečiai maždaug 80 procentų savo uždarbio siunčia į Pchenjaną – pinigai skiriami Kim Jong Uno režimo rėmimui. Jungtinės Tautos mano, kad šios sumos, per metus siekiančios 500 milijonų dolerių (apytiksliai 408 milijonai eurų), skiriamos Šiaurės Korėjos raketų ir branduolinio ginklo programų finansavimui.

Pagal nurodymus (Resolution 2397), paskelbtus su naujausiomis sankcijomis, pabrėžiama, kad visi Šiaurės Korėjos piliečiai turi būti iš užsienio grąžinti į Šiaurės Korėją iki 2019 metų gruodžio mėnesio. Taip siekiama iš Pchenjano „atimti“ šį labai svarbų pinigų šaltinį. Tačiau, kadangi yra neaišku, kiek Šiaurės Korėjos piliečių šiuo metu dirba Rusijoje, analitikai abejoja, ar tikrai visi jie bus išsiųsti atgal į gimtąją šalį.

REKLAMA
REKLAMA

Griežtesnės sankcijos Šiaurės Korėjai pradėtos taikyti po lapkričio 29 šalies atlikto „ Hwasong-15“ raketos testo, kuriuo parodyta, jog Šiaurės Korėja jau yra pajėgi smogti bet kuriam taikiniui žemyninėje JAV.

REKLAMA

Griežtesnės sankcijos

Nepaisant to, kad Rusija 2017 metų gruodžio mėnesį palaikė Jungtinių Tautų sankcijas Šiaurės Korėjai, šalies politikai drąsiai reiškia ir kitokią nuomonę.

„Kaip ir Šiaurės Korėja, Rusija taip pat susiduria su ekonominėmis sankcijomis. Esu tikras, kad ekonominės sankcijos, įskaitant ir JAV sankcijas, niekuomet neturėjo jokio poveikio mūsų vidaus ar užsienio politikai. Sankcijos yra netinkamas instrumentas. Tai nepadės išspręsti Šiaurės Korėjos problemos“, - CNN pareiškė Rusijos Dūmos narys, užsienio reikalų komiteto pirmininkas Konstantinas Kosačiovas.

REKLAMA
REKLAMA

Šiaurės Korėja sugriežtintas sankcijas pavadino „karo veiksmu“, tačiau nepaisant aštrios retorikos, įtampa Korėjos pusiasalyje po jų paskelbimo sumažėjo. Esminis to ženklas – pirmą kartą po maždaug dvejų metų įvyko Šiaurės ir Pietų Korėjos atstovų susitikimas, paskelbta apie šalies dalyvavimą Žiemos olimpinėse žaidynėse.

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas pabrėžia, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas reikšmingai prisidėjo prie to, kad būtų sudaryta kalboms tinkama aplinka. Tačiau toks pareiškimas labai netiko Šiaurės Korėjai.

„Yra tiesiog neįmanoma žiūrėti į vergišką Pietų Korėjos elgesį, kuomet ji dėkoja Trumpui už atstovų susitikimą, tarsi jis būtų nulemtas jų tarptautinių sankcijų ir spaudimo“, - kritikuoja Šiaurės Korėjos naujienų agentūra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusijos "gelbėjimo virvė"

Rusija itin dažnai susilaukia kritikos dėl to, jog kenkia tarptautinės bendruomenės sankcijų veiksmingumui. Tuo tarpu senatorius Konstantinas Kosačiovas paneigė visus pareiškimus, kad Rusija kokiu nors būdu nesilaiko Jungtinių Tautų rezoliucijos dėl Šiaurės Korėjos. Ir CNN jis tvirtina, kad jo šalis tvirtai laikosi, „visų sankcijų, kurias parėmė Saugumo Taryba“.

Vis tik pasak Maskvos Carnegie centro eksperto Alexanderio Gabujevo, Rusija sankcijas palaiko labai nenoromis ir tik dėl to, kad siekia išlaikyti esamą režimą Šiaurės Korėjoje.

„Nemanau, kad Rusija iš tikrųjų tiki sankcijomis. Yra situacijų, kai Rusija paprasčiausiai negali sau leisti būti „blogiete“ ir dar labiau pabloginti jau ir taip sudėtingus santykius su JAV. Tuo tarpu pasisakiusi už sankcijas, Rusija su jomis kovoja visais būdais „iš vidaus“. Nevaldomas Šiaurės Korėjos režimo sugriuvimas reikštų arba pabėgėlių srautus, arba susivienijusią Korėją, kuri būtų palanki JAV. Tai galėtų reikšti, jog JAV kariai atsidurs prie Rusijos sienos, o Kremlius to tikrai nenori, - sako A.Gabujevas.

Maskva, galima sakyti, atidžiai balansuoja tarp formalios paramos tarptautinės sankcijomis, skirtomis spausti Šiaurės Korėją ir pagalbos rankos Pchenjanui tiesimo.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų