REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienos didžiausios šalyje pieno perdirbimo bendrovės „Žemaitijos pienas“ sprendimas išmokėti 749,4 tūkst. eurų tantjemų valdybos ir stebėtojų tarybos nariams buvo neteisėtas, konstatavo teismas.

Vienos didžiausios šalyje pieno perdirbimo bendrovės „Žemaitijos pienas“ sprendimas išmokėti 749,4 tūkst. eurų tantjemų valdybos ir stebėtojų tarybos nariams buvo neteisėtas, konstatavo teismas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiaulių apygardos teismas, išnagrinėjęs Investuotojų asociacijos ir jos valdybos pirmininko Vytauto Plunksnio skundą, sausio 15 dieną, pripažino negaliojančiu „Žemaitijos pieno“ 2016-ųjų rugsėjį priimtą sprendimą dėl tantjemų skyrimo.

REKLAMA

„Akcinių bendrovių įstatymo numatytas tantjemų reguliavimas lemia tai, kad už veiklą stebėtojų tarybos ir valdybos nariams gali būti mokamos tantjemos, kurios priklauso nuo bendrovės pelno ir išmokėtų dividendų dydžio. Dėl tantjemų visuotinis akcininkų susirinkimas balsuoja kasmet, tvirtinant metinių finansinių ataskaitų rinkinį ir skirstant bendrovės pelną“, – rašoma Šiaulių apygardos teismo nutartyje.

Šiaulių apygardos teismas taip pat pažymėjo, kad „Žemaitijos pieno“ valdybos darbo reglamente numatyta galimybė skirti tantjemas už trumpesnius negu finansinius metus, prieštarauja Akcinių bendrovių įstatymui, todėl negalėjo būti taikoma.

REKLAMA
REKLAMA

„Aplinkybė, kad pastaruosius kelerius metus bendrovė veikė pelningai, kad 2014 ir 2015 finansiniais metais nebuvo skirtos tantjemos bendrovės stebėtojų tarybos ir valdybos nariams, nesuteikias pagrindo dėl tantjemų skyrimo spręsti neeiliniame visuotiniame akcininkų susirinkime“, – pabrėžė teismas.

Sprendimas išmokėti pusmetines tantjemas „Žemaitijos pieno“ priimtas 2016 metų rugsėjo 16 dieną vykusiame akcininkų susirinkime. Už tokį pasiūlymą balsavo pagrindinis bendrovės akcininkas Algirdas Pažemeckas.

Teismo sprendimas reiškia, kad A. Pažemeckas bei kiti to meto „Žemaitijos pieno“ valdybos ir stebėtojų tarybos nariai – Robertas Pažemeckas, Romas Jarulaitis, Gražina Norkevičienė, Ramūnas Dargis, Dalia Gecienė ir Marius Dromantas turės grąžinti gautus pinigus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes iš esmės neprieštaraujame tantjemų mokėjimui, jeigu tai daroma pagal įstatymus ir taip atlyginama už visiems akcininkams sukurtą vertę. Tačiau tuo metu „Žemaitijos pieno“ valdyba buvo priėmusi tik A. Pažemeckui naudingą pasiūlymą trauktis iš NASDAQ Vilnius biržos, taip pat kitų smulkiesiems nenaudingų sprendimų, o akcijų grąža per 10 metų buvo mažesnė nei indėlių palūkanos“, - pranešime spaudai sakė V. Plunksnis.

Jis anksčiau yra sakęs, kad pusmetines tantjemas, kurių nėra mokėjusi nei viena „Nasdaq“ Vilnius biržoje listinguojama įmonė, paskirti buvo skubama dėl mokestinių pokyčių. Nuo 2017 metų tantjemos apmokestintos „Sodros“ mokesčiais, todėl paskatos jas mokėti sumažėjo.

Birželio 30 dieną 30,27 proc. „Žemaitijos pieno“ balsų valdė A. Pažemeckas, 30,27 proc. – Danutė Pažemeckienė, 6,27 proc. – bendrovė „Klaipėdos pienas“.

„Žemaitijos pieno“ akcijos kotiruojamos „Nasdaq“ Vilniaus biržos Papildomajame prekybos sąraše.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų