REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Supermėnulis Manhetene, JAV

Šį mėnesį dangus mums dovanos ne vieną įdomų reginį – nepražiopsokite. Artimiausiomis savaitėmis numatomas ir dangaus stebėjimams palankus oras su giedromis naktimis. Beje, pats įdomiausias reginys laukia mėnesio pabaigoje.

11

Šį mėnesį dangus mums dovanos ne vieną įdomų reginį – nepražiopsokite. Artimiausiomis savaitėmis numatomas ir dangaus stebėjimams palankus oras su giedromis naktimis. Beje, pats įdomiausias reginys laukia mėnesio pabaigoje.

REKLAMA

Ketvirtadienis, sausio 11 d. Prieš auštant Mėnulis susitiks su Marsu ir Jupiteriu

Prieš ketvirtadienio aušrą Mėnulis atsidurs šalia neryškiai rausvos spalvos Marso ir labai ryškaus Jupiterio. Abi planetos bus atskirtos tik 2 laipsniais. Visi trys objektai tilps į vaizdą pro žiūroną.

Šeštadienis, sausio 13 d. - prieš aušrą - Merkurijus praskrieja pro Saturną

Šeštadienio rytą Merkurijus praskries pro Saturną. Ieškokite dviejų planetų pietryčių danguje prieš pat aušrą.

Pirmadienis, sausio 15 d. - prieš aušrą - Merkurijus ir Saturnas pasitinka Mėnulį

Ankstyvame pietryčių danguje galima bus pastebėti labai ploną Mėnulio puslankį, būsiantį trimis laipsniais į kairę nuo Merkurijaus. Tuo tarpu Saturnas atsidurs trimis laipsniais aukščiau Merkurijaus, jo dešinėje. Visi trys objektai pateks į žiūrono apimamą lauką.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienis, sausio 16 d. - Mėnulio Jaunatis

Jaunaties metu į Žemę atsukta tamsioji Mėnulio pusė, todėl jo nematyti. Dienomis dangaus skliaute jis būna beveik prie pat Saulės, taigi Žemėje neįmanoma jo pastebėti. Jaunaties metu Mėnulis būna matomas tik esant Saulės užtemimams.

REKLAMA

Penktadienis, sausio 19 d., dvigubas palydovų šešėlis ant Jupiterio

Kuomet geometrija yra palanki, ant Jupiterio galima pastebėti juodus keturių didžiųjų Galileo palydovų šešėlius. Kelių šešėlių vaizdas yra retas. Tačiau sausio 19 dieną, "Europoa" ir "Ganymede" šešėliai bus matomi stebėtojams Amerikoje. Sausio 12 dieną reginys bus matomas Azijoje, Europoje.

Trečiadienis, sausio 31 - Ceresas opozicijoje

Trečiadienį, sausio 31 d., nykštukinė planeta Ceresas pasiekia opoziciją. Tai yra tuomet, kai jis atsiduria ryškiausioje ir artimiausioje vietoje prie Žemės per metus. Visą naktį reginys bus matomas per žiūronus ir teleskopus.

REKLAMA
REKLAMA

Sausio 31 dieną Kruvinasis supermėnulis

Šio mėnesio pabaigoje dangaus stebėtojai taps įspūdingo įvykio liudininkais. Sausio 31 dieną įvyks antroji mėnesio pilnatis. Ši pilnatis bus ypatinga ir tuo, kad Saulė, Žemė ir Mėnulis išsidėstys vienoje linijoje – todėl pilnatis įgaus antgamtišką rausvą atspalvį, toks Mėnulis vadinamas „kruvinuoju Mėnuliu”.

Vos viena naktimi anksčiau, prieš pilnačiai tampant „kruvinąja”, Mėnulis pasieks artimiausią tašką prie Žemės, pažymėdamas antrąjį supermėnulio pasirodymą šiemet.

Pasak Space.com, pirmą kartą per 150 metų bendras Mėnulio užtemimas įvyks sausį, šią sausio 31 dieną.

Priklausomai nuo to, kuriame pasaulio krašte stebėsite pilnatį, ji pasirodys arba 31 dienos naktį, arba vasario 1 d. rytą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų