REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) teiks ieškinį teismui dėl netinkamai ir neskaidriai pasirinktų Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo rangovų.

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) teiks ieškinį teismui dėl netinkamai ir neskaidriai pasirinktų Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo rangovų.

REKLAMA

Anot tarnybos, kai kurie pirkimai buvo netinkamai organizuoti, o sutartis dėl papildomų darbų su įmonių „Infes“, „Ekstra statyba“ ir „Pamario restauratorius“ konsorciumu pažeidė įstatymus.

„Lukiškių aikštės sutvarkymo darbų pirkimui tinkamai nepasiruošta. Vilniaus savivaldybės administracija, nepaisant anksčiau vykusių konkursų, neturėjo aiškios vizijos, kaip Lukiškių aikštė turėtų atrodyti“, – pranešime spaudai cituojama VPT Projektų administravimo ir ekspertinio vertinimo skyriaus vedėja Jovita Petkuvienė.

VPT atstovė spaudai Sigita Zumerytė-Arlauskienė BNS sakė, jog teismo bus prašoma pritaikyti sankciją savivaldybei, tačiau nebus prašoma panaikinti sutarties, nes išlieka viešasis interesas. Be to, sutartis jau beveik įvykdyta.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, maksimali baudos suma gali siekti iki 10 proc. sutarties vertės – ji siekė 496 tūkst. eurų. Tačiau teismas nuspręs, ar ją pritaikyti ir kokio dydžio.

REKLAMA

VPT nustatė, kad 2,078 mln. eurų vertės Lukiškių aikštės sutvarkymo sutartis su „Infes“ konsorciumu nebuvo teisingai įgyvendinta, o rangovas pasitelkė pasiūlyme nenurodytus subrangovus.

Tvarkant aikštę, buvo nuspręsta papildomai pirkti dalį požeminių komunikacijų. Mažos vertės – 31 tūkst. eurų – pirkimą vėl laimėjo „Infes“ konsorciumas, tačiau pažeidus sutartį, darbų pradžia nukelta 4 mėnesiams. Vėliau paskelbus neskelbiamas derybas, jas vėl laimėjo „Infes“ su partneriais.

Būtent dėl šios sutarties VPT ketina kreiptis į teismą, nes mano, jog savivaldybė sukūrė situaciją, kai prireikė papildomų komunikacijos tinklų įrengimo darbų.

REKLAMA
REKLAMA

„Šių darbų poreikis atsirado ne dėl nenumatytų aplinkybių, o pirkimo vykdytojas pats sukūrė situaciją, kuri darė įtakos papildomų darbų pirkimui iš rangovo, su kuriuo sudaryta pagrindinė sutartis. Taip buvo pažeistas Viešųjų pirkimų įstatyme įtvirtintas skaidrumo principas“, – rašoma tarnybos pranešime.

Aikštėje per pusantrų metų buvo atlikti svarbiausi tvarkybos darbai. Planuojama, kad pavasarį joje bus įrengtas interaktyvus fontanas, vaikų žaidimų aikštelės ir pastatytas paminklas Laisvės kovų dalyviams.

R. Šimašius: Lukiškių aikštės tvarkymo viešieji pirkimai buvo teisėti

Viešųjų pirkimų tarnybai (VPT) ketinant skųsti teismui Vilniaus valdžią, netinkamai ir neskaidriai pasirinkus Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo rangovus, miesto meras Remigijus Šimašius tikina, kad visos pirkimų procedūros buvo atliekamos teisėtai, tačiau žada įvertinti VPT priekaištus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ar nebuvo kažkokių pažeidimų kažkokiose detalėse, neabejotinai reikės panagrinėti mums patiems, išsiaiškinti, ir jeigu buvo kažkas, tada iškils atsakomybės klausimas. Jei tai yra tik bandymas pasiknebinėti, paieškoti kažko, ko nebuvo, tai tada bus kitas vertinimas. Aš mačiau, kad buvo labai daug žmonių (siekiančių – BNS), kad aikštė neatsirastų laiku, tai džiaugiuosi, kad ji atsirado“, – žurnalistams trečiadienį teigė R. Šimašius.

Jis pripažįsta, kad aikštė turėjo būti tvarkoma vienu etapu, tačiau dėl nepakankamų lėšų darbai buvo išskaidyti į tris etapus, o tai apsunkino procedūras.

„Kai vienas etapas virto į tris, natūralu, kad galėjo būti kažkokių niuansų būti, kurie pasirodė įdomūs Viešųjų pirkimų tarnybai. O kas buvo atlikta – negaliu dabar komentuoti, bet dalis darbų atlikta pagal savivaldybės iš anksto patvirtintus įkainius, pačios savivaldybės įmonės, „Grindos“, o dalis – pagal viešuosius pirkimus tiems darbams“, – aiškino R. Šimašius.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų