REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
26
Paviešinti išskirtiniai kadrai: iš namų išvedamas įtariamasis nužudymu („Balticum TV“ žinių medžiaga)

Iškart po Naujųjų metų Klaipėdoje esančiame prekybos centre „Akropolis“ įvykdyta visą Lietuvą sukrėtusi žmogžudystė. Sulaikytas ir dėl įtarimų vagyste į apsaugos patalpas atvestas 29-erių Maksimas Orlovskis staiga išsitraukė peilį ir perrėžė 25-erių apsaugos darbuotojui gerklę.

26

Iškart po Naujųjų metų Klaipėdoje esančiame prekybos centre „Akropolis“ įvykdyta visą Lietuvą sukrėtusi žmogžudystė. Sulaikytas ir dėl įtarimų vagyste į apsaugos patalpas atvestas 29-erių Maksimas Orlovskis staiga išsitraukė peilį ir perrėžė 25-erių apsaugos darbuotojui gerklę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jaunas apsaugos darbuotojas po kelių minučių mirė. O įtariamasis spruko iš įvykio vietos ir tik po kelių valandų buvo sulaikytas jo mamai priklausančiame bute. Atvedę įtariamąjį į teismą dėl kardomosios priemonės (suimtas 3 mėnesiams) paskyrimo, pareigūnai perspėjo nesiartinti prie M. Orlovskio, nes šis esą labai greitai praranda savitvardą.

REKLAMA

Iškėlė netikėtą versiją?

Įdomu tai, kad po pokalbio su įtariamuoju jo advokatas Alius Galminas pareiškė, jog M. Orlovskis nužudė apsaugos darbuotoją gindamasis nuo apsaugos patalpose patiriamo smurto.

Esą tai turėtų įrodyti patalpas filmuojančių vaizdo kamerų įrašai. Akivaizdu, kad tai yra bene vienintelė gynybos taktika, tas paskutinis šiaudas, kurio gali griebtis M. Orlovskis ir jo atstovas.

Iš tiesų, vaizdo kamerų įrašai šioje byloje gali tapti bene esminiais kaltę pagrindžiančiais įrodymais. Bet informacijos apie tai dar teks palaukti. O kol kas galima kelti kitą klausimą – ar buvo galima užkirsti kelią tokiam nusikaltimui?

REKLAMA
REKLAMA

Numatyti iš anksto – sudėtinga

Informacijos apie įtariamąjį nėra daug. Pareigūnai patvirtino, kad jis anksčiau nėra patekęs į jų akiratį. Apie šio asmens teistumas ir gyvenimo būdą taip pat neužsimenama nė žodžiu.

M. Orlovskiui jau 29-eri ir jo agresiją kraupiausiu būdu patyrė ne tik apsaugos darbuotojai, tą suprato ir įtariamąjį į teismą atvežę pareigūnai. Ar tikrai „greitai prarandantis savitvardą“ galėjo iki trečios dešimties gyvenimo metų išvengti nemalonumų?

Apie tai naujienų portalas tv3.lt pasikalbėjo su Rokiškio psichiatrijos ligoninės vadovu Algimantu Liausėdu. Tiesa, pašnekovas atsisakė kalbėti apie konkretų atvejį, mat nėra susipažinęs su to asmens istorija, todėl pasidalijo bendrais pamąstymais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Yra labai daug ir įvairių sutrikimų, kurie gali sukelti neprognozuojamą žmogaus elgesį. Tiesa, vienam žmogui konkretus sutrikimas gali neturėti įtakos daug metų, bet sutrikus emocijoms viskas prasiveržia. Kartais net ir žiauriu bei neapgalvotu elgesiu“, - pasakojo A. Liausėdas.

Anot jo, nėra vienos formulės, kodėl prasiveržia toks impulsyvus žiaurumas: „Tam tikru momentu asmeniui aptemsta sąmonė, bet reikia žiūrėti bei analizuoti konkretų atvejį, kad galėtum pateikti pagrįstas išvadas.“

Paprašytas įvardyti pagrindinius veiksnius, kurie gali sukelti staigų įniršio priepuolį, A. Liausėdas išliko dalykiškas: „Taip, alkoholis ir narkotikai gali turėti įtakos neadekvačioms reakcijoms. Daugelis dalykų gali turėti įtakos. Net tie patys klijai, kurie apnuodija smegenis.“

REKLAMA

O kaip yra su galimai vaikystėje patirtomis traumomis, smurtu ar prievarta šeimoje? „Dažniausia bet kuri patirta trauma turi tiek psichologinių, tiek fizinių pasekmių. Vieniems jos išsirutulioja į rimtas ligas, kitiems lieka latentine (užslėpta) forma.

Vieni ar kiti poelgiai labai priklauso nuo žmogaus mąstymo, motyvacijos, asmenybės struktūros, požiūrio, kitų aplinkybių. Kažkurios aplinkybės mažiau įtakos turi, kažkurios daugiau“, - reziumavo A. Liausėdas.

- Ir vis dėlto, ar buvo kažkokiu tai būdu įmanoma A. Orlovskio artimiesiems nuspėti, jog šis pasielgs taip žiauriai?

REKLAMA

- Yra susirgimų, kuriems esant žmonėms vienaip ar kitaip elgiasi. To prognozuoti neįmanoma. Nėra tokios visiems atvejams tinkančios taisyklės, kuri leistų pažvelgus į žmogų pasakyti, jog kažkada ateityje jis gali pasielgti itin žiauriai.

Mūsų ligoninėje gydomi įvairių sutrikimų turintys asmenys, čia patenka ir asmenys padarę itin žiaurius nusikaltimus. Todėl jau žinome, ko iš jų galima tikėtis ir imamės atitinkamų atsargumo priemonių.

Bet kiekvieno iš pažiūros sveiko ir nusikaltimo neįvykdžiusio asmens juk nepatikrinsi. Tai – neįmanoma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų