REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Moteris tualete (nuotr. 123rf.com)

Vėžys klastinga liga vadinamas ne veltui. Dažnai jis nerodo jokių simptomų, iš anksto pranešančių, kad nutiko kažkas blogo. Deja, bet daugelis vėžio požymių dažnai sumaišomi su kitų ligų simptomais.

11

Vėžys klastinga liga vadinamas ne veltui. Dažnai jis nerodo jokių simptomų, iš anksto pranešančių, kad nutiko kažkas blogo. Deja, bet daugelis vėžio požymių dažnai sumaišomi su kitų ligų simptomais.

REKLAMA

Pateikiame dažniausius vėžio simptomus, kurių nevalia ignoruoti.

Nuolatinis kosulys ar kraujas seilėse

Tai dažnas bronchito ar sinusito požymis, tačiau nepaliaujamas kosulys ar pasikeitusi seilių spalva taip pat praneša apie galvos, kaklo ar plaučių vėžį. Jei jus ilgą laiką kamuoja įkyrus dėl neaiškios priežasties atsiradęs kosulys, kreipkitės į gydytoją.

Pakitusi žarnyno veikla

Daugelis žarnyno pokyčių yra susiję su mitybos ar skysčių vartojimo ypatumais. Nepaliaujamas viduriavimas gali būti vienas iš vėžio požymių. Jei jaučiatės taip, lyg jums reikėtų apsilankyti tualete, tačiau šis pojūtis neišnyksta net tada, kai kurį laiką sėdėjote ant unitazo, vertėtų sunerimti. Jei tai tęsiasi kelias dienas, būtina pasirodyti specialistui, kuris nustatys tikslią tokios jūsų savijautos priežastį.

Kraujas išmatose

Jei pastebėjote, jog išmatose yra šiek tiek ar didesnis kiekis kraujo, niekada to neignoruokite. Hemorojaus kankinamiems žmonėms dažnai kraujuoja tiesioji žarna, tačiau ši liga gali pasireikšti kartu su vėžiu. Jei įtariate kažką negero, būtinai paprašykite gydytojo, kad jums būtų atlikti nuodugnūs vidurių tyrimai. Kai kuriems pacientams pakanka paprasto rentgeno tyrimo ar kolonoskopijos.

REKLAMA
REKLAMA

Nepaaiškinama mažakraujystė

Mažakraujystė diagnozuojama tiems, kieno kraujyje aptinkama mažesnis nei turėtų būti raudonųjų kraujo kūnelių kiekis. Visuomet reikėtų ištirti mažakraujystės atsiradimo priežastį. Gali būti, jog šią diagnozę iš gydytojo lūpų išgirdote, nes jums trūksta geležies. Mažakraujystė yra daugelio vėžio rūšių požymis, todėl yra labai svarbu išsiaiškinti jos priežastį.

REKLAMA

Guzelis krūtyje ar neįprastos išskyros

Didžioji dauguma krūtyse aptinkamų guzelių nėra vėžiniai, tačiau tai nustatyti privalo tik gydytojas. Keistos išskyros iš krūtų taip pat yra gan įprastas reiškinys, tačiau kai kuriais atvejais tai gali tapti vienu iš pirmųjų vėžio požymiu. Jei išskyrose yra kraujo, jos teka tik iš vienos krūties, rekomenduojama atlikti nuodugnius tyrimus. Moterims patariama kiekvieną mėnesį tikrinti savo krūtis.

Guzeliai sėklidėse

Beveik 90% visų sėklidžių vėžiu sirgusių vyrų ant savo sėklidžių turėjo neskausmingus ar nepatogumo jausmą keliančius guzelius. Kai kuriems pacientams apie klastingą ligą pranešė padidėjusi sėklidė, tačiau kitos ligos, tokios kaip infekcijos ar patinusios venos, taip pat gali pakeisti sėklidžių išvaizdą. Vyrams rekomenduojama kiekvieną mėnesį atidžiai apžiūrėti savo sėklides ir pastebėjus pokyčius kreiptis į gydytoją.

REKLAMA
REKLAMA

Pakitęs šlapimas

Dažnas šlapinimas, nedidelis šlapimo kiekis, lėtai tekantis šlapimas gali byloti apie šlapimo funkcijų sutrikimus, infekcijas arba, vyrų atveju, pakitusią prostatą. Kai kuriems vyrams padidėjusi prostata nesukels jokių problemų, kadangi tai yra įprasta, ypač tarp vyresnio amžiaus džentelmenų, tačiau tokie pat simptomai gali būti susiję su vėžiu, todėl, pastebėjus pokyčius, patariama nedelsti ir kuo skubiau užsiregistruoti vizitui pas specialistą.

Kraujas šlapime

Kraujas šlapime – vienas iš infekcijos, inkstų akmenų ir kitų sutrikimų požymis. Kraujas šlapime gali būti ir šlapimo pūslės ar inkstų vėžio ženklas. Bet kokiu atveju, jei šlapime pastebėjote kraują, reikalaukite, kad jums būtų atlikti tyrimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užkimęs balsas

Jei jūs nesergate jokiomis kvėpavimo takų ligomis, tačiau jūsų balsas užkimęs jau daugiau nei 3 savaites, nedelskite. Balsas užkimti gali ir dėl alergijų arba dėl balso stygų polipų, tačiau jis taip pat gali būti vienas iš gerklės vėžio požymių.

Pasikartojantys guzeliai ar patinusios liaukos

Guzeliai dažnai būna nepavojingi, tačiau tai nustatyti turėtų tik gydytojas. Jei guzelis neišnyksta arba pasirodo labai dažnai, tai gali būti susiję su vėžiu. Dėl tam tikros infekcijos patinę limfmazgiai normaliais tampa po kelių savaičių, bet jei tai tęsiasi ilgiau, reikėtų pasirodyti gydytojui.

Pasikeitęs apgamas

Keistos formos arba kraujuojantys nevienodos spalvos apgamai gali būti vėžiniai. Nerimauti reikėtų tuomet, jei ant kūno atsirado didesni apgamai, įprastiniai pakeitė savo formą ar dydį. Pašalinti apgamą yra visai nesunku, tačiau prieš tai pasirodykite gydytojui, kuris paskirs atitinkamą gydymą.

REKLAMA

Sutrikęs virškinimas, sunkumai ryjant

Nepaisant to, jog vartoja virškinimą gerinančius preparatus, žmonės, kurie turi rimtų virškinimo problemų, turėtų kreiptis į gydymo įstaigą. Sunkumai ryjant taip pat gan dažnai problema, ypač tarp vyresnio amžiaus žmonių. Jei šis simptomas neišnyksta, pasiteiraukite gydytojo, kad šis atliktų tyrimus, padėsiančius nustatyti ar jūs nesergate stemplės vėžiu.

Neįprastas makšties kraujavimas ar keistos išskyros

Kraujavimas iš makšties ne mėnesinių metu gali būti vienas iš ankstyvųjų gimdos vėžio požymių. Jei kraujuoti ėmėte po sekso arba kitu metu, būtinai kreipkitės į gydytoją.

Be priežasties nukritęs svoris, karščiavimas ar gausus prakaitavimas naktį

Šie iš pirmo žvilgsnio niekuo dėti simptomai gali būti susiję su skirtingomis vėžio rūšimis bei infekcijomis, pavyzdžiui, tuberkulioze.

REKLAMA

Lytinių organų arba išangės niežulys

Nuolatinis niežulys neįprastose vietose gali pranešti apie artėjančius vėžinius susirgimus. Sergant kai kuriomis vėžio rūšimis, oda pakeičia įprastinę spalvą. Jei niežulys nesiliauja, o gydytojai nenustatė jokios grybelinės infekcijos, vertėtų atlikti vėžį nustatyti galinčius tyrimus.

Ilgai negyjančios žaizdos

Nedideli sužeidimai įprastai sugyja greitai. Jei burnos ertmėje atsirado žaizdelės, kurios ten jau ilgą laiką, dantenos nusidažė baltai ar paraudonavo, pasikeitė liežuvio spalva, metas vizitui pas gydytoją. Nors kai kurios žaizdelės negyja dėl sutrikusios kraujotakos, gali būti, kad jos yra susijusios su vėžiniais susirgimais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galvos skausmai

Galvą skaudėti gali dėl įvairių priežasčių, tačiau vėžys retai kada būna viena jų. Apie vėžį pranešti gali stiprus ir nesilpnėjantis, ilgą laiką besitęsiantis galvos skausmas. Jei jo nenumalšina jokie vaistai, pasirodykite gydytojui.

Nugaros, pilvo srities skausmai

Tokie simptomai yra daugelio žmonių kasdienio gyvenimo palydovai ir atsiranda dėl maisto vartojimo, raumenų spazmų ar patempimų, tačiau jie taip pat gali būti vienu iš kiaušidžių vėžio simptomų. Šio vėžio rūšį gydyti gan sudėtinga, kadangi ji nustatoma ligai jau progresavus, todėl svarbu laiku pastebėti pokyčius ir tinkamai reaguoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų