REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
37
Naomi Oni  (nuotr. Twitter)

Ją dar ilgai persekios nikabą dėvinčios moters atvaizdas. Net praėjus 5 metams Naomi Oni negali atsikratyti juoda medžiagos skiaute prisidengusios moters, jos veidą apipylusios rūgštimi, prisiminimo.

37

Ją dar ilgai persekios nikabą dėvinčios moters atvaizdas. Net praėjus 5 metams Naomi Oni negali atsikratyti juoda medžiagos skiaute prisidengusios moters, jos veidą apipylusios rūgštimi, prisiminimo.

REKLAMA

„Jaučiau ją šalia savęs“, - pasakojo mergina. „Pamenu, kaip į mane žvelgė šaltos moters akys. Likusią jos veido dalį dengė juodas šydas. Nenorėjau į ją spoksoti, todėl nusisukau. Staiga pajutau, kaip mane kažkuo apipylė. Giliai įkvėpiau, o po to ėmiau rėkti iš skausmo. Maniau, jog mirsiu. Degė visas mano veidas ir liežuvis. Neturėjau kada bijoti, todėl nesižvalgydama į šonus bėgau. Galvojau, kad ši akimirka – paskutinė mano gyvenime ir aš tuoj iškeliausiu anapilin. Ėmiau labai garsiai šaukti, kad tik ta moteris nustotų mane sekti. Pagaliau pasiekiau savo namų duris. Jutau, kaip rūgštis graužia mano veidą ir užuodžiau chemikalus primenantį kvapą. Beldžiau į duris ir rėkiau „Rūgštis! Rūgštis!“, kol galiausiai jas pravėrė mama. Ji negalėjo patikėti savo akimis. Tada mano veidas ėmė garuoti.“

Tokie užpuolimai rūgštimi tampa vis dažnesni, kadangi ginklas jiems įvykdyti – cheminė sieros rūgštis – lengvas ir taip pat paprastai įsigyjamas. Šio nusikaltimo imamasi norint atkeršyti.

REKLAMA
REKLAMA

Svarbu paminėti, kad 2012-aisiais, kai buvo užpulta iš prekybos centro namo einanti tuo metu 20-metė Naomi, tokie išpuoliai vykdavo gan retai. Į namus ji keliavo metro, vėliau persėdo į autobusą, tačiau nepastebėjo jos sekančios juodu apdaru vilkinčios moters.

REKLAMA

Prieš 5 metus įvykdyto užpuolimo metu padaryta žala dar ir dabar ryškiai matoma. Naomi buvo diagnozuoti trečio laipsnio veido nudegimai. Gydytojai bijojo, kad mergina netektų regėjimo. Jos gražus veidelis liko subjaurotas. Duodama interviu „BBC“ dokumentikos komandai, kuriančiai filmą apie nuo rūgšties nukentėjusius žmones, ji sakė, jog atrodė lyg jos veidas būtų pradėjęs tirpti.

Sugebėjo atleisti

Turbūt įsivaizduojate, jog taip sužalota mergina buvo be galo įsiutusi ne tik ant savo užpuolikės, bet ir ant viso pasaulio. Deja, drąsa ir grakštumu stebinanti Naomi atleido savo užpuolikei, kuri kadaise buvo viena iš artimiausių merginos draugių. Pastaroji šio nedoro žingsnio ėmėsi paveikta pavydo, mat Naomi buvo graži, populiari ir išties linksmo bei smagaus būdo mergina.

REKLAMA
REKLAMA

„Atleidžiu jai, kadangi pati turiu judėti į priekį, tačiau, mano nuomone, ji liko tokiu pat beširdžiu, kerštingu ir bailiu bei mane išdavusiu žmogumi“, - tęsė mergina.

Nuo Naomi nusisuko ir jos tuometinis vaikinas, bet mergina išmintingai atkerta: „Jis buvo lėkštas vyras ir manimi domėjosi tik tada, kai buvau graži.“

Nuo tada makiažo meistrės karjeros siekiančios merginos širdies nebuvo užkariavęs joks vyras. Įmonės, kurios pinigus uždirba iš tobulai atrodyti padedančių priemonių – makiažo - nenori įdarbinti kiek kitokios išvaizdos Naomi.

„Žmonės į mane nuolatos spokso, tačiau mokausi į juos nekreipti dėmesio“, - teigė ji.

Gali baigtis mirtimi

Nuo 2014-ųjų, kai policijos pareigūnai užregistravo daugiau nei 200 užpuolimų rūgštimi apipilant žmogaus kūną, šis atakų skaičius 2016-aisiais padidėjo beveik dvigubai – 413 užpuolimų. Blogiausia, kas gali nutikti rūgštimi apipiltam žmogui – jis gali mirti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naomi džiaugiasi nepraradusi regėjimo, tačiau šio pojūčio sugrįžimas sukėlė naują traumą – mergina turėjo pažvelgti į save veidrodyje. Negalėjusi pakęsti to, kaip atrodo, Naomi netgi svarstė apie savižudybę.

„Juk niekada nebeatrodysiu taip, kaip anksčiau. Nebeturėjau antakių, nudegė akių vokai. Veidrodyje savęs neatpažinau. Nudegusi skruosto oda atkurta panaudojus dalį mano šlaunies odos“, - pasakojo Naomi. „Negalėjau susitaikyti su tokiais pokyčiais. Negalėjau nustoti verkti. Nesijaučiau dėkinga likusi gyva. Buvau pikta ir netgi svarsčiau apie savižudybę, tačiau suėmiau save į rankas ir įsivaizdavau, kaip į visa tai reaguotų mano mama. Negalėjau su ja taip pasielgti. Negalėjau jos palikti.“

REKLAMA

Ligoninės palatoje apibintuotu veidu gulinti mergina svarstė, kodėl ji buvo užpulta. Buvo aišku, jog tai – ne apiplėšimas, be to, ji tuo metu nežinojo ir to, kas slėpėsi po juodu apdaru.

„Nusprendžiau, kad taip pasielgti galėjo tik labai išprotėjęs žmogus, o aš tiesiog netinkamu metu atsidūriau netinkamoje vietoje“, - manė ji.

Vienišos mamos užauginta Naomi niekada nekėlė jokių problemų, ji buvo geras vaikas. Mergina lankė griežtą katalikišką mokyklą, ją ir mamą Marriam siejo stiprus ryšys, kadangi pastaroji turėjo įgimtą baltumą, dėl ko susilpnėjo Marriam regėjimas.

„Ji nuolatos juokavo, jog esu jos akys. Anksčiau ja rūpindavausi“, - teigė Naomi.

Nusprendusi džiaugtis jai suteiktu šansu gyventi, Naomi svajojo tapti makiažo meistre. Ji jautėsi laiminga šalia savęs turėdama mylimą draugą būrį nuostabių draugų, dirbdama mėgstamą darbą, ir neturėdama nei vieno priešo, bent jau taip manė ji.

REKLAMA

Vėliau išaiškėjo, kad moteris, norėjusi pasislėpti ir likti neatpažinta bei dėvėjusi tradicinį musulmonių moterų drabužį hidžabą, buvo jos draugė Mary Konye, kurią ji pažįsta nuo pat mokyklos laikų. Užpuolikė šiuo metu už grotų atlieką bausmę. Į laisvę ji išeis tik po 12 metų. Nors Mary nė kiek nesigaili įvykdžiusi tokį nusikaltimą, Naomi dar ilgai prisimins šią skaudžią išdavystę.

Naktis, kuomet pasikeitė gyvenimas

2012-ųjų gruodžio 29 diena giliai įstrigo moters atmintyje. Tą naktį Naomi turėjo dirbti naktinėje pamainoje. Jos darbas prasidėjo 19 val., tačiau mergina nenorėjo išeiti iš namų.

„Pas mus tą vakarą lankėsi Airijoje gyvenantys giminaičiai. Mama buvo prigaminusi daug skanių patiekalų, todėl nenorėjau eiti darbą ir palikti jų vienų“, - teigė Naomi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Darbovietėje vyravo draugiška atmosfera, visi smagiai leido laiką. Apie 22.30 val. buvo laikas vykti namo. Naomi pasuko link metro, o vėliau persėdo į autobusą.

„Buvo gan vėlu, todėl visos kelionės metu telefonu kalbėjau su savo vaikinu“, - sakė mergina. „Po kelių sekundžių pasikeitė visas mano gyvenimas. Išlipusi iš autobuso vis dar kalbėjau su savo vaikinu. Jau buvau besiruošianti pereiti į kitą gatvės pusę, kai staiga šalia savęs pajutau žmogų. Po to išgirdau pilamą skystį ir pajutau, jog esu šlapia“

Būtent tada jos veidas buvo apipiltas rūgštimi. Garsiai šaukdama mergina bėgo namo, kur jos laukė savo akimis patikėti negalintys artimieji.

REKLAMA

„To neįmanoma apibūdinti. Pradedi galvoti apie milijoną dalykų vienu metu. Degina odą, esi išsigandusi, tačiau tą pačią akimirką galvoji, kas taip galėjo su manimi pasielgti“, - prisiminė ji.

Svečiuose buvusi Naomi teta Nelly buvo vaistininkė, todėl ji iškart suprato, kas įvyko. Ji padėjo Naomi nusirengti visu drabužius, įlipti į dušą ir nusiprausti visus cheminės medžiagos likučius. Tuo tarpu merginos mama iškvietė greitąją, o jos dėdė paskambino policijai.

Kelias kitas dienas Naomi pamena lyg per miglą. Merginai buvo leidžiami stiprūs nuskausminamieji.

„Praplovus akis, iš jų nenustojo tekėti geltonos spalvos skystis. Pamenu, kaip šalia manęs buvę gydytojai kalbėjo apie „korozinę medžiagą“ ir „itin stiprius nudegimus“. Nieko nemačiau. Dėdė ir mama žinojo, jog šansai, kad atgausiu regėjimą, buvo labai maži“,- prisiminė Naomi.

REKLAMA

Akistata su veido atspindžiu

Visą sausį mergina praleido ligoninėje. Jai buvo atliktos dvi odos persodinimo operacijos, atkurti akių vokai, iš naujo suformuotas veidas.

„Po truputį grįžtant regėjimui, gydytojai liepė uždengti visus langus ir veidrodžius, kad aš nepamatyčiau savo atspindžio. Deja, bet jie nepagalvojo apie mobilųjį telefoną. Pažvelgusi į jį pamačiau, kaip atrodau. Mano veidas buvo nudegęs, šašuotas. Pirma į galvą šovusi mintis buvo ta, jog manęs niekas nenorės vesti“, - tęsė ji. „Senoji Naomi buvo linksma, domėjosi mada, tačiau to žmogaus jau nebebuvo. Atrodė, jog niekada nesijausi lyg tikra mergina ar gyvensiu normalų gyvenimą. Daug kartų galvojau apie savižudybę.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasirodo, kad šiek tiek iškreipta ir problematiška Mary asmenybė galėjo būti viena iš užuominų apie Naomi laukiantį užpuolimą. Mokykloje Mary buvo tapusi patyčių objektu, ji nepritapo, todėl, pati kadaise buvusi patyčių auka, Naomi priglaudė ją po savo sparnu.

„Suvokiau, jog mudviejų draugystė ilgai netruks, be to, mes labai dažnai pykdavomės“, - atskleidė Naomi.

Policijos pareigūnai, apklausdami nukentėjusiąją, teiravosi, ar kas nors kada nors grasino ją apipilti rūgštimi? Staiga ji kai ką prisiminė. Dar 2011-aisiais, po įprastinio ginčo, Mary pagrasino tai padarysianti, tačiau Naomi šį pasakymą ignoravo.

„Tikėjau, jog mano draugė tikrai taip nepasielgs“, - sakė ji.

Veidmainiškas elgesys

2013-ųjų vasario mėnesį nedideliame draugų būryje Naomi atšventė savo 21-ąjį gimtadienį.

„Šventėje dalyvavo ir Mary. Ji vilkėjo pilvą ir krūtinę vos pridengiančius marškinėlius ir trumpą sijoną. Atrodė, jog ji tuo nori kažką pasakyti. Visiems draugams liepiau manęs negailėti ir toliau būti laimingais, tačiau Mary elgėsi keistai ir atsisėdusi šalia manęs ilgai verkė“, - pasakojo mergina.

REKLAMA

Tuo metu policijos pareigūnai atidžiai nagrinėjo stebėjimo kamerų užfiksuotus vaizdo įrašus. Jie pastebėjo, jog užpuolikė su savimi nešėsi lygiai tokią pačią rankinę, su kokia į policijos nuovadą apklausai buvo atvykusi ir pati Mary. Vėliau ant rankinės aptikta ir rūgšties pėdsakų.

To pakako, kad Mary būtų pareikšti kaltinimai. 2014-ųjų kovą jai paskirta bausmė – 12 metų laisvės atėmimo.

Teismo posėdžiuose Mary teigė, jog pati Naomi ant savęs užsipylė rūgšties. Taip ji neva pasielgė siekdama šlovės ir turtų. Galiausiai jai teko prisipažinti, jog visa tai – didžiausias melas.

Paaiškėjo, jog Mary savo draugei pavydėjo grožio ir populiarumo, todėl nusprendė subjauroti jos išvaizdą.

REKLAMA

Tačiau jai to padaryti nepavyko. Naomi – stipri mergina, o grožio jai suteikia drąsa. Ji baigė makiažo kursus ir, nors šiuo metu ji niekaip neranda darbo, Naomi nežada pasiduoti.

„Pažvelgus į veidrodį mane apima liūdesys. Dažnai pagalvoju, kas būtų, jei tą dieną manęs nebūtų užpuolę. Vartydama senus nuotraukų albumus fotografijose matau nekaltą merginą, svajojančią apie ateitį. Po to, kai buvau užpulta, maniau, jog tapsi nebeįdomi. Suvokiau, jog man skirtas vyras nematys mano randų“, - pasakojo Naomi.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų