REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
185
L. Klimka apie Trijų karalių dieną (nuotr. resp., 123rf.com)

Sausio 6 – ąją tradiciškai yra minima Trijų karalių diena. Būtent šią dieną yra užbaigiamas visas žiemos šventinis maratonas. Ką turėtume padaryti šią dieną ir kaip elgtis, pataria etnologas Libertas Klimka.

185

Sausio 6 – ąją tradiciškai yra minima Trijų karalių diena. Būtent šią dieną yra užbaigiamas visas žiemos šventinis maratonas. Ką turėtume padaryti šią dieną ir kaip elgtis, pataria etnologas Libertas Klimka.

REKLAMA

Trijų karalių legenda gimė, remiantis istorija apie tris karalius, kurie aplankė ką tik gimusį kūdikėlį Jėzų. Pranašystė skelbė, kad įsižiebusi ryškioji žvaigždė paskelbs apie naujojo Atpirkėjo gimimą. Tokiu būdu karaliai gavo žinią ir suskubo aplankyti Jėzaus.

Kuo tokia ypatinga yra Trijų karalių diena?

Ši diena yra tarpušvenčio pabaiga ir žiemos švenčių ciklo paskutinė diena. Seniais laikais kaimuose tapo populiaru laikotarpį tarp Šv. Kalėdų ir Trijų karalių šventės vadinti tarpušvenčiu.

O būtent per Tris karalius buvo manoma, kad diena pailgėja per „gaidžio žingsnį“.

Ką reiškia posakis „gaidžio žingsnis“?

Sakoma, kad diena pailgėja būtent per gaidžio žingsnį. Dėl tokio pavadinimo yra dvejos versijos. Pirma, galbūt taip buvo stebimas saulės azimutas. Žmonės stebėdavo saulę tekant ir jeigu azimutas pasislinko ar pasikeitė – tai buvo vadinama gaidžio žingsniu.

REKLAMA
REKLAMA

Kita versija yra susijusi su žvaigždynais ir jų padėtimi. Pavyzdžiui, žemaičiai iki šiol Oriono žvaigždyno tris centrines žvaigždes vadina trimis karaliais.

REKLAMA

Oriono žvaigždynas vakare būna pakilęs gana aukštai, todėl vaizdžiai galima sakyti, kad jis pakilo būtent per gaidžio žingsnį.

Kada atsirado Trijų karalių šventė?

Trijų karalių diena kaip šventė pradeda minėti XII amžiuje, kai trijų karalių palaikai buvo perkelti į Kelno katedrą. Na, o lietuviai šį kultą propagavo savaip.

Dažniausiai trys vaikinai persirengdavo trimis karaliais, pasidarydavo popierines karūnas ir su vedliu eidavo per kaimą sveikinti kaimynus.

Apskritai, trijų karalių šventės šaknys yra labai gilios. Jeigu lygintume su kitų kraštų papročiais, pastebėtume, kad ji turi krikščionišką turinį. Pavyzdžiui, skandinavai tiki, kad dvasios, kurios per Kūčias viešėjo savo namuose, būtent šią dieną grįžta į savo anapusinį pasaulį.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl ant durų yra dedami ženklai, kad dvasios nebesilankytų namuose ir sugrįžtų tik kitais metais.

Lietuviai taip pat labai tiki, kad per Kūčias esame kartu su savo protėviais.

Ką simbolizuoja trys raidės +K+M+B ant durų?

Kaime anksčiau vaikščiodavo persirengėliai ir žymėdavo kreida duris. Dabar tai daro namų šeimininkas. Mūsų pasaulio krikščioniškos tradicijos yra susipynusios su senesniais tikėjimais.

Kažkada šios trys raidės reikšdavo lotyniškos frazės „Tegu Kristus laimina šiuos namus“ santrumpą. Tačiau vėliau jas imta tapatinti su trijų karalių vardais.

Šią dieną taip pat patartina paruošti gražesnę vakarienę, pabūti kartu su šeima ir pasidžiaugti naujais metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O savo namus žymėti kreida turėtų visi?

Trijų raidžių pažymėjimas kažkada reikšdavo, kad šie namai yra atviri tiems, kuriems reikalinga globa, paguoda ar užuojauta. Tai rodo atvirumą ir nuoširdumą bendruomenei. Jeigu žmogus nenori to pabrėžti, nori būti šiek tiek egoistiškas – tai jo pasirinkimas.

Tai tik tradicijos.

Šią dieną taip pat tikintieji nupuošia ir savo Kalėdų egles, namų papuošimus. Tačiau ar tikrai jas būtina nupuošti šią dieną?

Kalėdinė eglė nėra sena tradicija, tačiau labai gražiai prigijo atsisveikinimas su ja. Ankstesniais laikais vaikai džiaugdavosi, kad galėdavo nupuošti meduolinius žaislus nuo eglutės – tai buvo kalėdinės dovanos.

REKLAMA

Ši atsisveikinimo šventė – tai pagarba medžiui ir gamtai.

Nėra blogai eglutę laikyti ilgiau, jei jos būna pasodintos į vazoną ir laistomos. Bet labai ilgai laikant namuose eglę, ji vėliau sunkiai prigija. Kiekviena šventė turi savo ribas ir tų ribų reikia paisyti.

Atsisveikinkime su savo egle būtent per Tris karalius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų