REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno kriminalistai šią savaitę sulaikė du lazdijiškius pasieniečius, įtariama, medžiojusius lūšis – šie gyvūnai įtraukti į Saugomų gyvūnų sąrašą.

Kauno kriminalistai šią savaitę sulaikė du lazdijiškius pasieniečius, įtariama, medžiojusius lūšis – šie gyvūnai įtraukti į Saugomų gyvūnų sąrašą.

REKLAMA

Kaip penktadienį pranešė Kauno apskrities policija, bendradarbiaudami su Kauno regiono apsaugos departamento atstovais (RAAD), pareigūnai nustatė, kad Lazdijų rajone gali būti neteisėtai medžiojamos lūšys.

Atlikus tyrimą, trečiadienį sulaikyti du Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai, gimę 1994 ir 1964 metais. Per kratas rastos sumedžiotos lūšys, bei medžiokliniai ginklai, didelis kiekis įvairių medžioklei skirtų priemonių. Pareigūnų teigimu, nušauta daugiau nei viena lūšis, tikslus skaičius bus nustatytas per tyrimą.

Policija kol kas aiškinasi, kiek gyvūnų galėjo būti sumedžiota. Kaip BNS sakė Kauno RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Tomas Barkauskas, apžiūrėjus rastus gyvūnus įtariama, jog galėjo būti nušauta lūšies patelė ir jos jauniklis.

REKLAMA
REKLAMA

„Įtarimai yra, kad gali būti patelė su jaunikliu. Tai paaiškės atlikus ekspertizę“, – sakė jis.

Policijos duomenimis, saugomų laukinių gyvūnų rūšies apsaugos būklei padaryta žala gali viršyti 20 tūkst. eurų.

REKLAMA

Lazdijų rajono gyventojams pateikti įtarimai dėl neteisėto medžiojimo, už tai gresia laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Pasak T. Barkausko, lūšys yra vienos labiausiai išnykusių Lietuvos žinduolių, jų populiaciją tiek mūsų, tiek kaimyninės šalys stengiasi atkurti veisdamos lūšis nelaisvėje ir vėliau jas išleisdami į gamtą.

„Vien tai, kad lūšis yra įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą turbūt daug ką pasako. Tai saugomas, nemedžiojamas gyvūnas. Lietuvoje jų nėra gausu, praėjusiame amžiuje jos buvo beveik išnykusios. (...) Jos kol kas auginamos nelaisvėje ir adaptuoti jaunikliai išleidžiami į laisvę, kad jų gausėtų, tokiu būdu didinama jų populiacija. Lūšys yra tikrai viena iš labiausiai išnykusių gyvūnų rūšių Lietuvoje“, – sakė aplinkosaugininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, Lietuvoje užaugintos lūšys į gamtą išleidžiamos su antkakliais, kurie siųstuvo pagalba rodo gyvūnų buvimo vietą. Kadangi lūšys sumedžiotos Lazdijuose, manoma, kad jos į Lietuvą atklydo iš Lenkijos.

Policija nurodo, kad gavus informacijos apie šį įvykį Valstybės sienos apsaugos tarnyboje ketvirtadienį pradėtas tarnybinis patikrinimas minėtų pareigūnų atžvilgiu.

Tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Kauno apygardos prokuratūros prokurorai.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos Prevencijos skyriaus viršininkas Giedrius Mišutis BNS sakė, kad įtariami pareigūnai kol kas nėra nušalinti nuo pareigų.

„Kalbant apie nušalinimą nuo tarnybos, tai turėtų inicijuoti arba ikiteisminio tyrimo institucija, kuri pradėjo ikiteisminį tyrimą, arba prokuratūra. Mes jų kol kas nušalinti negalime, neturime pagrindo. Padarėme viską, ką galėjome, tai nėra susiję su jų tiesiogine jų tarnyba, kad būtų galima kokių nors kitų veiksmų imtis“, – teigė jis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų