REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo nariai sako, kad siūlydamas atkurti Lietuvos ir Rusijos tarpvyriausybinės komisijos veiklą, premjeras Saulius Skvernelis turėtų nurodyti, kokie klausimai joje būtų aptariami.

Seimo nariai sako, kad siūlydamas atkurti Lietuvos ir Rusijos tarpvyriausybinės komisijos veiklą, premjeras Saulius Skvernelis turėtų nurodyti, kokie klausimai joje būtų aptariami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu man sako, ar reikia organizuoti kokį nors pasimatymą, aš klausiu, kokiu klausimu. Jeigu ateisime tik pasisveikinti ir išeisime, aišku, neapsimoka. Bet jeigu premjeras mato kokių nors klausimų, o greičiausiai mato, tai man reikėtų žinoti, kokius klausimus rengiamasi spręsti“, – ketvirtadienį BNS sakė Seimo Užsienio reikalų komiteto vicepirmininkas „valstietis“ Egidijus Vareikis, komentuodamas premjero Sauliaus Skvernelio pareiškimą, kad reikėtų atnaujinti tiesioginius kontaktus su Rusijos vyriausybės atstovais.

REKLAMA

Parlamentaras pripažino, kad už užsienio politiką atsakingas Seimo komitetas neinformuotas apie galimus pokyčius santykiuose su Rusija.

„Man yra šiek tiek naujiena. Bet jeigu kas nors pasiūlo planą, matyt, po tuo pasiūlymu yra neblogų minčių. Niekada nepatikėsiu, kad planą pasiūlė, jog pakenktų Lietuvai. Nemanau, kad yra kokių nors slaptų sąmokslų“, – svarstė E. Vareikis.

Pasak jo, dabartiniai Lietuvos ir Rusijos santykiai „yra visiškai normalūs, visai neblogi“.

„Esame skirtingos šalys, mes esame šalis Europos Sąjungoje, Rusija šitam aljansui nepriklauso, santykiai tarp tokių šalių yra visiškai normalūs. Neturime jokių, sakyčiau, konfliktinių situacijų. Kas yra sutarta, viskas vyksta, ekonominiai ryšiai vyksta, sienos demarkavimas pasibaigė“, – sakė Seimo narys.

REKLAMA
REKLAMA

Europos reikalų komiteto pirmininkas, Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos narys Gediminas Kirkilas tvirtino, kad Lietuvos ir Rusijos tarpvyriausybinės komisijos darbą būtų galima atnaujinti, jeigu pasikeitė kaimyninės valstybės požiūris.

„Komisija dirba taip: abi pusės sudaro savo darbotvarkes, Rusija visada pirmu klausimu iškeldavo okupacijos žalos atlyginimo klausimą – jeigu Lietuva atšauks tą įstatymą, tada spręsime visus kitus klausimus. Taip tos komisijos veikla palengva ir nunyko. Paskui, aišku, atsirado kitos aplinkybės“, – savo patirtimi dalijosi ekspremjeras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gal dabar kas nors pasikeitė, aš nežinau, premjeras turi daugiau informacijos. Jeigu būtų geranoriškas abiejų pusių noras bendradarbiauti, tai kodėl neatkūrus? Komisija visada yra gerai, juoba, kad visuomet yra dvišalių klausimų. Jau vien dėlto, kad yra tranzitas į Karaliaučiaus sritį, nekalbant apie uostą ir kitus dalykus“, – svarstė G. Kirkilas.

Opozicijai priklausantis Seimo Užsienio reikalų komiteto narys konservatorius Žygimantas Pavilionis premjero siūlymą pavadino naiviu.

„Pasigirdę siūlymai užmegzti santykius su Kremliumi yra vaikiški, naivūs ir tarnauja tik Kremliaus interesams. Manau, kad turėtume nuosekliai laikytis tos užsienio politikos linijos, kurios jau laikomės 27 metus. Mes dirbame su žmonėmis, kurie įtvirtina demokratiją, laisvę, rinkos ekonomiką toje pačioje Rusijoje ir regione, kurie pasisako už transatlantinę integraciją, tai yra mes esame su Vakarais, o ne su Rytais“, – BNS sakė Ž. Pavilionis.

REKLAMA

Anot jo, klaida tikėtis perkrauti santykius su Rusija – visi ankstesni bandymai tai padaryti baigdavosi nesėkme.

„Mes visi palaikome tiesioginius kontaktus, bet kai tiesioginių kontaktų metu iš mūsų pareikalaujama, kaip apie tai viešai pasakė prezidentė, nuolankumo, pasidavimo, uždarymo savo projektų arba paklusimo Rusijos projektams, tokiais atvejais dialogas netenka prasmės“, – teigė parlamentaras.

Premjeras S. Skvernelis ketvirtadienį pareiškė, kad šešerius metus nesirinkusi Lietuvos ir Rusijos tarpvyriausybinė komisija galėtų atnaujinti savo veiklą. Pasak jo, dvišalis dialogas galėtų apimti prekybos ryšius, energetikos, vežėjų, žemės ūkio, transporto klausimus, lietuvių mokytojų situaciją Karaliaučiaus krašte.

REKLAMA

Pastarąjį kartą ministrų vadovaujama komisija Lietuvoje posėdžiavo 2011 metų spalį.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius po premjero pastabų pakartojo poziciją, kad „šiuo metu nėra prielaidų aukšto lygio politinių kontaktų atnaujinimui“.

„Tarpvyriausybinei komisijai vadovauja ministrai – užsienio reikalų iš Lietuvos pusės, transporto iš Rusijos pusės. Paskutinis posėdis Lietuvoje vyko 2011 metų spalio 3-4 dienomis, po to Rusijos pusė atidėliojo ir kito posėdžio nebuvo“, – BNS ketvirtadienį sakė L. Linkevičius.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė Vyriausybės vadovo sumanymą pavadino neatsakingu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų