REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Parazitai kūne (nuotr. 123rf.com)

Parazitai – mumyse gyvenantys organizmai, vagiantys iš mūsų visas mums būtinas maistines medžiagas. Išgirdus šį žodį, į galvą ateina nelabai malonūs vaizdiniai, tačiau realybė yra kiek kitokia.

10

Parazitai – mumyse gyvenantys organizmai, vagiantys iš mūsų visas mums būtinas maistines medžiagas. Išgirdus šį žodį, į galvą ateina nelabai malonūs vaizdiniai, tačiau realybė yra kiek kitokia.

REKLAMA

Parazitų sukeliamomis infekcijomis žmonės serga daug dažniau, nei jūs manote. Tiesą sakant, maliarija yra viena iš parazitų sukeliamų ligų, kasmet nusinešanti 600 tūkst. žmonių gyvybes.

Kai kalbama apie parazitus mūsų viduriuose, dažniausiai minimos kirmėlės bei protozojai arba kitaip pirmuonys, Šie parazitai yra viena pagrindinė nemalonių pilvo skausmų priežastis.

Kirmėlės sukelia infekcijas, kurių metu mūsų organizmuose atsiranda rimtesni ir pavojingesni parazitai – kaspiniuočiai, askaridės, nematodai, spalinės kirmelės.

Kai kurias parazitines infekcijas išgydyti labai paprasta, tačiau kitų gydymas gali trukti labai ilgai, jumyse apsigyvenę parazitai gali kelti skausmą ir netgi pakenkti gyvybei.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak ligų kontrolės ir prevencijos centro, JAV daugiau nei 300 tūkst. žmonių gyvena sirgdami amerikine tripanosomoze. Tai liga, sukelianti pačius įvairiausius simptomus, kartais net grasinanti pasiglemžti ir žmogaus gyvybę.

REKLAMA

Mažiausiai 1000 žmonių kasdien atsigula į ligonines, nes jiems diagnozuojama neurocisticerkozė, o maždaug 1,1 mln. žmonių kasmet suserga trichomonoze. Staiga parazitai tapo nebe toks jau linksmas terminas, ar ne?

Jei manėte, jog parazitais užsikrėsti galite tik keliaudami po egzotines šalis, klydote.

„Žmonės parazitais savo kūnus užkrečia valgydami ir gerdami fekalijomis, kuriose yra parazitų lervų, užterštą maistą ir vandenį“, - teigė medicinos profesorė Pascale White.

Taip nutikti gali ir būnant namuose, ir maudantis Tailando paplūdimiuose. Be to, tam tikrose šalyse vyrauja tam tikros parazitų rūšys.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip atskirti ar organizme įsiveisė parazitas, ar jums paprasčiausiai suskaudo pilvą?

Jei atvirai, tai padaryti gan sudėtinga. Pasaulyje egzistuoja daugiau kaip 1000 įvairių parazitų rūšių, be to, kiekviena jų sukelia skirtingus simptomus.

Daugelis parazitų sukeliamų infekcijų pasireiškia viduriavimu, pilvo srities skausmais, pykinimu, vėmimu, apetito nebuvimu, bendru nuovargiu, nepaaiškinamais išbėrimais ar kitais odos sudirginimais, kosuliu ir netikėtu svorio netekimu.

Šie simptomai labai primena tuos, kurie mus kankina apsinuodijus maistu. Norint sužinoti, ar jūsų organizme įsiveisė parazitas, kaip teigė Pascale White, svarbiausiais rodikliais tampa simptomų kombinacijos ir jų trukmė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Atminkite, kad kai kurie parazitai žmogaus kūne gali gyventi mėnesius ar metus ir nesukelti jokių simptomų. Todėl labai svarbu stebėti savo sveikatą ir nepamiršti, kokiose šalyse lankėtės, ką valgėte bei kokiomis veiklomis užsiėmėte. Būtent tai ir parazito sukeliami simptomai padeda nustatyti diagnozę“, - sakė ji.

Jei jus kankina anksčiau paminėti simptomai, jūs neseniai grįžote iš egzotinės kelionės, lietėte ar kitaip kontaktavote su nešvariais gyvūnais, suvalgėte įtartino maisto ar nerandate priežasties, dėl ko pasijutote prastai, kuo greičiau kreipkitės į savo šeimos gydytoją ar į gastroenterologą. Atlikus išmatų tyrimus ir paėmus kraujo bus galima nustatyti ligą, paskirti gydymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų